keresés

2020. április 28., kedd

Fake News – Harc az álhírek ellen


Minden korban, minden körülmény között fontos a tájékoztatás. A pontos és hiteles tájékoztatás megbízható hírforrásokból. Különösen igaz ez az olyan megváltozott élethelyzetekben, mint amilyen a jelenleg is tartó koronavírus-járvány. De mi van akkor, ha az álhírek már mindent elborítanak? Ha már nehéz megkülönböztetni a tényeket a hazugságoktól? Lássunk néhány példát az álhírekkel szembeni fellépésre: hogyan reagál egy óriáscég, és hogyan az európai uniós politika.

Speciális módszerrel küzd majd a Facebook a koronavírusról szóló álhírek ellen – idézi a cég vezérét, Mark Zuckerberget az index.hu. Az új elgondolás lényege, hogy azoknál a felhasználóknál, akik valamilyen koronavírus-álhírt osztottak meg vagy ilyen hírre kattintottak, megjelenik majd egy üzenet. Az álhír eltávolítása után valós információt tartalmazó ablak jelenik majd meg, figyelmeztetve a felhasználót, hogy korábban hamis információval vagy álhírrel találkozott. Ezek az üzenetek hiteles források, például az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felé terelik majd a felhasználókat.

Kiemelt fontosságú ügy


Nem ez az első hír, ami a Facebook álhírek elleni eltökéltségéről tudósít. Még márciusban jelent meg az index.hu-n a cikk, mely szerint a Facebook korlátlan ingyen reklámhellyel segítené a koronavírus-álhírek elleni harcot. A részleteket Mark Zuckerberg cégvezér ismertette, aki ekkor azt is felvetette, hogy a WHO segítése mellett a járvány ellen küzdő más szervezeteknek is ingyen reklámokat biztosítana. A Facebook saját bevallása szerint nagy erőkkel küzd az álhírek terjedése ellen úgy általában, de a koronavírussal kapcsolatban is. Ennek ellenére Magyarországon is burjánzanak a koronavírusos álhírek – teszi hozzá az index.hu cikkírója.

Harc az álhírek ellen – harc a koronavírus ellen?


A koronavírus-járvány valótlan és a félrevezető hírek terjedését is magával hozta, az álhírek terjedése pedig a járvány elleni küzdelmet is megnehezíti – figyelmeztet az álhírleleplezés világnapja kapcsán közzétett sajtóközleményében az Európai Parlament. A közlemény idézi az EP alelnökét is: "Ilyen időszakokban életek függnek attól, hogy mindnyájan hallgatunk-e az egészségügyi hatóságokra. A hazugságok terjesztése vagy az igazság megkérdőjelezése még veszélyesebbé válik. Fontos, hogy az intézmények továbbra is szorosan együttműködjenek az online tartalomszolgáltatókkal, és arra ösztönözzék őket, hogy részesítsék előnyben a megbízható forrásokat, biztosítsanak kevésbé prominens helyet az álhírleleplezők által félretájékoztatásnak vagy álhírnek minősített tartalmaknak, és  vegyék le a törvénytelen vagy embereket fizikai veszélynek kitévő tartalmakat." A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy mindenkinek oda kell figyelnie az interneten terjedő félretájékoztatási kísérletekre, és hogy mennyire fontos a tények ellenőrzése is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése