keresés

2020. április 24., péntek

A fájlmegosztás története (P2P, torrent)

A fájlmegosztás (vagy a fájlcserélés) lényegében számítógépes adatok, illetve programok, vagy esetlegesen tárhelyek széles vagy szűk körű megosztása az internetes hálózaton keresztül. Működése: egy számítógépes program használatával különböző adatokat tudunk kettő, vagy több gép között átadni. A fájlmegosztás lehetővé teszi az emberek számára, hogy ugyanazt a fájlt, vagy hasonló fájlokat tudjanak olvasni, megnézni, módosítani, másolni, vagy kinyomtatni.

A fájlmegosztás többféle lehet, kezdve a fájlmegosztás legkorábbi típusától (weboldalak), a weboldalakat követően elterjedt FTP-n (File Transfer Protocol) keresztül, a peer-to-peer-en (P2P) át a felhőszolgáltatásokig.
A fájlmegosztás egyik legelső megjelenési formájában weboldalakon keresztül történt az adatok megosztása. Ebben az esetben a felhasználó egy hivatkozásra kattintva töltheti le a kívánt tartalmat, feltöltésnél pedig a megosztandó fájlt a számítógépről, vagy egy merevlemezről kell tallózni és azt követően feltölteni.
A mára már elavultnak számító FTP egy fájlátviteli megoldás. Az FTP egy mindenki által elérhető szerverből áll, amire meghatározott számú felhasználó jelszó segítségével léphet fel, és ahol egymás között fájlokat tudnak megosztani.
A fájl megosztás másik formája a P2P (Peer to peer). Működésének lényege, hogy az informatikai hálózat végpontjai közvetlenül egymással lépnek kapcsolatba.  Lényegében a megosztandó fájlok nem egy központi szerveren találhatók, tehát a felhasználók nem egy adott szerverről töltik le a fájlokat, mint az FTP esetében, hanem egymás számítógépeiről, ezáltal minden felhasználó, aki részt vesz ebben a „körben” egyben letöltő és feltöltő is.


A P2P féle fájlcserélés mai, legelterjedtebb formája az úgynevezett „Torrent”. Működése nagyon egyszerű, éppen ezért az egyik legnépszerűbb fajtája a fájlmegosztásnak. A torrent esetében a különböző programok, fájlok egy központi szerveren találhatók. A torrentet egy weblapon keresztül érhetjük el, amelyhez, hogy belépjünk felhasználói név és jelszó kell, tehát a fájlcserélési művelet előtt mindenképpen regisztráció szükséges. Miután a felhasználó belépett az oldalra, a szerverre feltöltött fájlok közül válogathat, és megkezdheti a letöltést. A letöltéshez egy külön program feltelepítésére van szükség (kliensprogram), amelynek elindításával a felhasználó a hálózat egy részévé válik. Másrészt szükség van egy úgynevezett torrentfájlra is, amely a letöltéshez szükséges technikai információkat tartalmazza (a letölteni kívánt fájl neve, mérete, központi szerver címe…). Végül az adott torrentfájlt betöltjük a kliensbe és a letöltés elkezdődik. Ennél a rendszernél is a letöltéssel párhuzamosan mindenki felfelé is tölti az adatokat a szerverre, így minél több felhasználó tölti le az adott fájlt, a letöltési sebesség annál nagyobb arányban növekszik. Kliensprogramok például: BitComet, Azureus, µTorrent stb.
A 2010-es évek óta felhőalapú adatátvitel számít a számítástechnika fő irányának. A felhő alapú fájlmegosztás esetében fájlok nem a saját eszközön, hanem az interneten kerülnek tárolásra és onnan egy link segítségével tudja a felhasználó letölteni. Felhőszolgáltatók például: Google Drive, Dropbox stb.




A fájlcserélő programok fejlődése:

Napster: ShawnFanning 1999-ben alapozta meg, a túl hosszú időt igénybevevő letöltés, és feltöltés kiküszöbölésére. Azonban nem volt hosszú életű, annak ellenére, hogy a mai napig vannak alkalmazások amelyek hasonlóan működnek (pl.: Soulseek).
Gnutella: JustinFrankel nevéhez fűződik (a Skype is!), a program a hálózaton keres hozzá hasonló alkalmazásokat, ha talál, azokat felteszi, a listájára majd ezt a listát megosztja kép gép között. Nagymértékben növelte a letöltési sebességet, hosszú távon pedig csökkentette a megosztott fájlok számát.
KazaA: szintén Justin Frankel nevéhez fűződik, már lehetővé tette nagyobb fájlok (videók, programok) megosztását is.
Bittorrent: BramCohen fejlesztette ki, a letöltendő fájlokat feldarabolják kisebb egységekre (kisebb egységek - RAR, illetve ZIP fájl), amelyet mindenki véletlenszerűen tölt le a központi szerverről, vagy a többi letöltőről, akiknek az adott darab már megtalálható a gépén, így minél többen használják azt, annál kevésbé lesz leterhelve a szerver.

Forrás:
http://sonicx.inter-crosse.hu/up/Egyetem/ARON/Bevezetes97nov5.doc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése