keresés

2020. szeptember 29., kedd

A videómegosztás múltja, jelene és jövője

Valaha elgondolkodtál azon, hogy mennyire egyszerű manapság a dokumentumok vagy fájlok megosztása? Még a nagyobb tárhelyet foglaló videókat is percek alatt megtudjuk osztani , akár a nagyvilággal is. De ez az egész honnan kezdődött? Mi volt a múltja? Na és egyáltalán tudjuk mi a jelen? A jövőröl nem is beszélve.
Utazzunk együtt végig a videómegosztásnak a történelmén és minden egyes szakaszán, de két dolgot ne felejtsünk el:

MINDEN AZ IGÉNNYEL KEZDŐDÖTT és MINDEN CSAK AZ IGÉNY MIATT FEJLŐDIK ! 

A videómegosztás fizikai kezdete és előtörténete 

A videók és egyéb képianyagok megosztása sokkal régebbi igény, mint amit gondolnánk. Az első mozgókép elkészítésétől (Roundhayi 1888) az első némafilmeken keresztül (1895-1928) a különböző információ átadási igényeken át, a ma is jól ismert - akár CGI - filmekig mindig volt erre igény.
Amikor még a mozgókép készítés gyerekcipőben járt, a sok kísérletezésnek és fejlesztésnek hála egy idő után eljutottunk oda, hogy az elkészült felvételeket, és későbbiekben már egész filmeket, a nagyközönség elé tárják. Ez volt a filmszínházak, vagy más néven a mozik kezdete. Itt, ezeken a helyeken vetítették le nagyobb nézőközönségek előtt már pénzért az elkészült felvételeket.
Persze voltak egyéb érdekességek is ekkortájt, mint Edison egyik találmánya, a Kinetoscope. Az, aki ebbe a szerkezetbe pénzt dobot, belenézhetett egy kis lyukacskába, amin keresztül egy rövid kis képsorozatot nézhetett végig.
Persze ahogy fejlődött a technika és az ipar, szépen lassan eljutottunk a némafilmekig és ezután, a fonográf feltalálását követően, már nem kellett sokat várni az első hangosfilmre.
1926-ra már az első nagy távolságú vezetéken továbbított televízióadás is lement, és innen már nem volt megállás. Szépen lassan az egész világon nem egy feltaláló kezdett el kísérletezni és megpróbálni fejleszteni a televíziókészüléket. A 20-ik századra a világon már majdnem mindenki rendelkezett egy tévével, és mindeközben különböző témájú és tematikájú műsorok, filmek és sorozatok fejlődtek ki.
De mi a helyzet az átlagemberrel, aki nem az egész világgal, vagy egy moziteremmel akarja megosztani a saját maga által készített felvételeket, hanem mondjuk csak a családjával vagy távolabbi ismerőseivel és rokonaival szeretné átélni a saját maga rögzítette élményt?

Az igény felmerülése 

Nos, nem egyszer merült fel arra az igény, hogy különböző videófelvételeket és esetleg élő adásokat (streamet) közvetítsenek szűkebb köröknek, és néha az indok eléggé érdekes, sőt vicces lehet első hallásra / oldavására. 
Például a Cambridge egyetem informatikai karán igény merült fel arra, hogy az informatikusok, mérnökök, gépészek, titkárnők és mindenki más, aki szerette a kávét, azt tudja, hogy mikor is érdemes a konyhába kimennie érte. Mert ugye nincs szomorúbb pillanat, mint amikor belépsz a közös konyhába vagy büfébe és az üres kávéfőző fogad. Ezért létrehozták az első stream adást, aminek a központjában nem egy személy vagy egy aranyos macska állt, aki valami cukiságot csinált, hanem maga a kávéfőző. Történt mindez azon okból, hogy a nézők tudják, mikor érdemes kávéért menni. Ekkor 1991-et írtunk.

Shareyourworld.com

Chase Norlin által készült el 1997-ben a shareyourworld.com. Ez volt az első olyan oldal, ami lehetővé tette a felhasználóknak a fájlok feltöltését és megosztását, és ezáltal ez lett az első videómegosztó oldal. Az oldal 2001-ben anyagi okok miatt megszűnt, ám ezzel egyidejűleg megnyitotta az utat a videómegosztás egy újabb korszakának. 
Youtube

2005-ben pár korábbi PayPal alkalmazott - név szerint Chad Hurley, Jawed Karim és Steve Chen - megalapította a Youtube-ot. Az alapötletet nem más szülte, mint az igény. Steve Chen meg akarta osztani egy pótszilveszterkor készült videóját, ám erre csak nagyon körülményes és nem éppen kényelmes megoldások voltak. Ezért összefogott a már említett másik két munkatársával és létrehozták a ma ismert Youtube legelső verzióját. Az első videó, ami felkerült a platformra az a Me at the ZOO című videó, amiben Jawed Karim szerepelt és mind a mai napig megtalálható az oldalon. 2005. novemberében már a nyilvánosság számára is elérhetővé vált a platform, és hamar nagy sikernek örvendhetett, annyira, hogy 2006-ban a Google már az első ajánlatait meg is tette. Ez év októberére már a Google kezében volt a Youtube.
Ezután az évek folyamán az oldal szépen egy nemzetközi platformmá nőtte ki magát. A mai napig rettentő nagy felhasználóbázissal rendelkezik, mind nézők és alkotók tekintetében. Ez idő alatt sok hasznos funkciót (és haszontalant is) létrehoztak, és sok funkciótól váltak meg (sajnos nem csak haszontalanoktól). Csak, hogy az előzőekhez kapcsolódóan pár példát említsek: a videók minőségének javulása (480p,720p60,1080p60HD), lassítás funkció, címkék a könnyebb keresés érdekében, időjelzők és hasgtag-ek elhelyezése, felirat rakása a videó alá, záróképernyő funkció, megjegyzés funkció, csatorna ajánlás, borítókép stb.
Persze mivel a felhasználók készítették más felhasználóknak a tartalmakat, így a tartalmak is igazodtak az igényekhez. Létrejöttek podcastek, gaming tartalmak, vlogok, animációk, machinima filmek stb. ezzel is megadva a lehetőséget a teljesszintű alkotói szabadságnak.



Híresebb magyar csatornák:
Twitch.TV

2011-ben Justin Kan megalapította a Twitch.tv nevű streamer oldalt, ami a mai napig nagyon népszerű. Sőt, a kisebb jogi korlátozásoknak és előnyös funkcióknak hála, ma már a gaming streamek „Mekkája”. A platform különlegessége az, hogy a felhasználók igényeihez mérten alakulnak ki a kategóriák és majdnem minden létező videójátéknak létezik külön kategóriája. az újdonságok közé tartozik a Just chatting (általános csevegés), Music (Zene), Art (Művészet), Food & Drink (Étel-Ital), Science (Tudomány), ASMR stb. kategóriák. 

                       
Mixer 

2016-ban alapította Matthew Salsamendi és James Bohm a Mixer.com nevű streamer oldalt, ami konkurenciaként szolgált a Twitch-nek és a Youtube-nak. Ám eredetileg nem volt túl sikeres, egészen 2018-ig, amikor is az egyik legkelendőbb streamer Ninja el nem kezdett tevékenykedni a platformon, több streamert is magával rántva. Hála neki az oldal nemcsak hogy életben maradt, de nagyon sok új felhasználót eredményezett. De 2020-ban, mikor a Facebook felvásárolta az oldalt és az összes szerződtetett streamernek új szerződést ajánlott, és ezzel a felhasználókat azonnal átirányította a facebook gaming oldalára. 
Facebook 

A Facebook-ot 2004-ben alapította Mark Zuckerberg és társai (az alapítás kérdése körül kisebb botrány alakult ki, mikor Zuckerberget beperelte két volt egyetemi társa, azt állítva, hogy ők a Facebook értelmi szerzői…. tették mindezt nem alaptanul, ám csak egy "kisebb" mennyiségű pénzt kaptak). Zukerberg lassan, de biztosan egy kiforrott közösségi hálózatot hozott létre, ahol egy idő után a szokványos képek, írások megosztása mellett a videómegosztás is szerepet kapott. Sőt, pár évvel ezelőtt már létrejött a facebook gaming szolgáltatás, amivel a közösségi háló és a streaming platformok egy furcsa ötvözete jött létre. Ugyan még eléggé gyerekcipőben jár, de folyamatosan fejlesztik és eléggé agresszív üzletpolitikát folytatnak. Más platformokról vásárolja fel a jobbnál jobb és nála nagyobb közösségekkel rendelkező streamereket. Illetve mint az előzőekben már említettem, felvásárolta a Mixert és a felhasználóit is. 
Vine

2012-ben alapította meg a Vine.com-ot Dom Hofmann, Rus Yusupov és Colin Kroll. Már akkor igény volt a minél rövidebb és gyorsan fogyasztható tartalmakra, ugyanis egy ide feltöltött videó maximum 6 másodperc hosszúságú lehetett. Nem meglepő, hogy 2012. októberében a Twitter fel is vásárolta. Az oldal tényleges, hivatalos indulása azonban csak 2013-ban volt. 2015-ben az aranykorát élte, mégis 2016-ban valamiért megszakították a videók feltöltésének lehetőségét. 2017-ben azonban elindult a Vive Archivum (ami már nem működik) , aminek köszönhetően bárki visszakeresheti és megnézheti a régi videókat. Későbbiekben felmerült a Vive 2 létrehozásának lehetősége, amire csak V2 ként hivatkoztak, ám gazdasági és jogi problémák miatt ez soha nem jött létre. De – ki tudja, mit hoz a jövő alapon - még az is lehetséges, hogy egyszer előkerül a projekt. 

Tik Tok 

A gyorsan fogyasztható tartalmakra visszatérve a mai nap is működő Tik Tok ebben a kategóriában az abszolút uralkodó. A kínai videómegosztó oldal 2012-ban jött létre egy ByteDance nevű cég által, de Tik Tok-nak csak 2018-tól nevezzük, amióta nemzetközi szinten elérhető. Ugyanis az elődje, a Douyin, csak Kínában érhető el. Ugyanaz a két szolgáltatás, a különbség csak az, hogy az utóbbinak meg kell felelnie a kínai cenzúrának. Ám hiába sikeres máig a program, sok tényfeltáró videó és cikk került napvilágra, amikből tudjuk, hogy a Tik Tok kémkedik a felhasználói után. A telefonunkon és gépünkön lévő összes adatot lemásolja és eltárolja. Az emaileket, a telefonunkon előforduló appokat, a böngészéseinket (még akkor is, ha inkognitó módot használunk) és még sorolhatnám. A Tik Tok nem egy peren ment már keresztül, melyek végén mindig megígérték, hogy kiveszik azt a részét az oldalnak, ami adatokat lop, de ez máig nem „sikerült” a kínai fejlesztőknek. Amerikában nemzetbiztonsági okokra hivatkozva be is tiltották, ám a felhasználók a saját hülyeségük (vagy tudatlanságuk) miatt nem törődnek ezzel és alternatív módokon próbálnak hozzáférni az applikációhoz.
 
Cikkek arról, hogy mi is valójából a Tik Tok: 


Youtube SHORT 

Nos miután a Tik Tok-ot több országból is kitíltották már, a nagyobb cégek úgy tűnik ezt a piaci rést pótolni szeretnék. Ennek az egyik első előhírnöke a Youtube SHORT amit 2020.09.14 -én jelentett be a Youtube és már folynak az aktív béta tesztek Indiában ahonnan a Tik Tok-ot már kitiltották. Az app / platform (vagy alfunkció?) 15 másodperces vagy annál rövidebb videók feltöltését és készítését engedi majd elsősorban telefonon. Ezeket a videókat rögzíthetjük, szerkeszthetjük, összefűzhetjük majd. Természetesen a funkciók és lehetőségek majd még bővülni fognak. Egyenlőre arról nincs hír, hogy nemzetközi szinten mikor lesz elérhető ez a szolgáltatás. De nem csak a youtube kísérletezik ilyesmivel a Facebook is szándékai vannak a piac elhódításában. A Facebook a Reels-el már Agusztusban be lépett errre a piacra, ráadásul elvileg az Instagramon belül is érkezni fog egy ehhez hasonló funkció.
Én személy szerint érdeklődve várom a Youtube új szolgáltatását, ugyanis manapság a platformon 10 percnél rövidebb videókall hamar kikerülünk a youtube ajánló funkciójából, nem állíthatjuk be kedvünk szerint a reklámok mennyiségét és hasonlók. (Persze ha a videó trending lesz akkor úgy is mindegy, de ez a kivétel erősíti a szabályt.) De ezzel a 15 MÁSODPERCES videóknak is ad teret. Kíváncsi vagyok, hogy ez mennyire fogja befolyásolni a fő ajánló rendszerét. 

Indavideó 

Csak, hogy magyar példát is említsek: 2006-ban egy magyar videómegosztó oldal is létrejött, amit az Inda Labs Zrt. üzemeltet és az Index.hu kísérő szolgáltatásaként van feltüntetve. Funkcióit tekintve nem a legjobb megosztó oldal az indavideo.hu . A keresés rettentő nehézkes, a 18+-os tartalmakat meg könnyű elérni rajta. Így fiataloknak kifejezetten nem ajánlott használni, annak ellenére, hogy igazán népszerű filmek, sorozatok és animék keresésére/ feltöltésére.


Videómegosztás alternatívái és érdekességek 

Google Drive 
Egy talán nem mindenki számára egyértelmű megoldás a bármilyen féle fájl tárolására alkalmas szolgáltatás a Google Drive. A szolgáltatás tárhelyet biztosít, és a rajta tárolt fájlokat megoszthatjuk másokkal. Közvetlen összeköttetésben van a Gmail-lel. Így akár videókat is feltölthetünk és megoszthatunk. A tárhelyet pénzért természetesen még bővíthetjük. 

Discord 
Na, ezt biztosan nem ismeri mindenki, ugyanis a Facebook-hoz hasonlóan ez is egyfajta közösségi médiai felület. Ám kicsit máshogy működik és inkább a fiatalabbak körében népszerű, azon belül is főleg a videójátékos közösségekben elterjedt programról van szó. Ez nem más, mint a Discord (2015.05.13.). Itt a felhasználók szervereket hozhatnak létre, azon belül chat és voice csatornákat. Az utóbbin élő közvetítésben megoszthatjuk a képernyőnket, játékunkat vagy bármilyen programot, amit éppen használunk. Akár fájlokat is megoszthatunk privátban vagy a chat csatornáinkon, köztük videófájlokat is. A program alapvető használata ingyenes, de az úgynevezett Discord Nitróval nagyobb fájlok küldésére is alkalmas, ám ez pénzes szolgáltatás.

Ja és persze nem érdemes megfeletkeznünk az egyértelmű kis fizikai segédeszközeinkről sem, mint a CD, DVD, kazetta, USB és társaik. De ezek macerásak, mert csak fizikailag tudjuk őket átadni, nem digitálisan/ online. De róluk se érdemes megfeletkezni!


Online streaming oldalak 

Manapság a film- és sorozatipar is rájött arra, hogy a jövő valószínűleg nem feltétlenül csak a televízióban és a mozikban van. Napjainkban a streaming szolgáltatások korszakát éljük és bőséggel válogathatunk is közöttük. Ott van a Netflix, az HBO GO, az Amazon Prime, a Hulu, a Disney +, a Starz, stb.
Európában inkább a Netflix, az HBO GO, a Disney + és az Amazon Prime a legelterjedtebb, míg az utóbb felsoroltak inkább csak Amerikában terjedtek el. Mindenesetre több száz sorozat és film közül válogathatunk rajtuk és folyamatosan bővítik a kínálataikat. 


                       

Mi a jelen? 

Összességében akkor mi is a jelen? Sok mindenen mentünk keresztül az első mozgókép elkészülte óta. Kifejlődött nem egy új iparág. A kezdeti filmkészítéstől kezdve a sorozatok megjelenéséig, új technológiák kifejlődéséig, az egészen forradalmi újításokig. Ma éljük azt, amikor minden létező lehetőség egy karnyújtásnyira van. Ha alkotni akarunk, akkor alkothatunk. Ha közösséget akarunk építeni, akkor építhetünk. Ha csak szórakozni akarunk, arra meg számtalan lehetőségünk van. De mi a jövő? 
Mi a jövő? 

A mai felgyorsult világban a technológia rohamosan fejlődik. A virtuális valóság folyamatosan fejlődik és ehhez lassan - vagy nem is olyan lassan -, de a különböző videófeltöltő és streaming oldalaknak is alkalmazkodniuk kell. Egyelőre a vr videók szolgáltatásában a felnőtt tartalmat szolgáltató a Pornhub áll az élen, de az igény miatt folyamatosan halad ebbe az irányba a fejlődés. Remélhetőleg minél előbb, ugyanis úgy tűnik, ebben van a jövő. Ahogy telik az idő, úgy változik maga a videó fogalma, mérete, minősége és mivolta is. Pont ezért nem tudjuk, hogy mit hozhat újításokban a jövő pontosan. Csak elképzeléseink lehetnek. Én hiszek abban, hogy a holnap is hoz majd valami kis újítást valamilyen formában. Ahogy a következő napok, hónapok, évek és főleg évtizedek. Nagyon remélem, látni is fogom őket egy szép napon.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése