keresés

2020. szeptember 29., kedd

Booktuberek és könyvbloggerek

 


A booktuberek és könyvbloggerek célja egy adott irodalom szubjektív bemutatása az interneten keresztül könyves blogokban vagy videókban.

BookTuberek

A BookTuberek  olyan YouTuberek akik olvasási élményeikről, könyveikről, egyéb könyves témákról beszélnek videóikban. Célközönségük általában a fiatalabb korosztály, akiket az interneten keresztül tudnaka megszóltani. A booktuberek saját gondolataikat mondják el egy egy könyvről, nem műelemzést vagy írott kritikát kell várni tőlük, hanem egy sokkal lazább személyes vélemény nyilvánítást. Valószínűleg pont ezért fogják meg a fiatalokat egy egy ajánlójukkal, mivel sokkal színesebb és könnyedebb az eladásmódjuk, sokkal inkább a mai fiatalok nyelvén szólnak mint egy egy irodalom óra. Sokszor különböző témák, sémák alapján ajánlanak könyveket, ezeknek a tematikus videóknak jellemzően angol elnevezése van. Ezek a videók szinte minden booktubernél előfordulnak:
Book haul - A haul jelentése zsákmány, fogás, így a book haul egyfajta könyves zsákmány. Ez arra utal amikor a booktuber az akkor vásárolt, vagy kapott könyveket mutatja be.
TBR- To be read - Az ilyen típusú videókban azokat a könyveket mutatják be amit szeretnének elolvasni a jövőben.
Wrap up video - Ezekben a videókban az előző időszakban olvasott könyveket mutatják be.
Unboxing: A könyves csomag kamera előtti kicsomagolása.
Bookshelf tour - A videós megmutatja mi található a könyvespolcán, és milyen séma szerint rendezi el a könyveit.


Külföldi booktuberek:
Magyar booktuberek


Könyvbloggerek

A könyvbloggerek a saját honlapjukra töltenek fel egy egy blog bejegyzést különböző könyves témákban. A leggyakoribb téma a könyv ajánló egy egy korosztálynak. Szintén saját gondolataikat osztják meg olvasóikkal, személyes véleményt formálnak az adott műről. Viszont a könyvbloggerekkel ellentétben nem éri annyi vizuális inger a blog olvasót, kicsit kevésbé személyes így a kapcsolat a blogger és az olvasó között. Sokszor a booktuberek könyvbloggerek is egyben.

Külföldi könyves blogok:
Magyar könyves blogok:
Források:















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése