keresés

2020. szeptember 29., kedd

A Ford a Big Datával tenné biztonságosabbá a közlekedést

 

A Ford vállalat legújabb találmánya a jövőben előforduló baleseteket kívánja megelőzni újonnan kifejlesztett algoritmusával. A mindennapi közlekedésben gyakori gond, hogy a forgalmas kereszteződéseket és útszakaszokat csak a baleset bekövetkezte után minősítik veszélyesnek. A Ford erre a kérdésre próbál választ találni új kutatási projektjében, amelyben a Big Datát felhasználva kutatják fel a város legveszélyesebb pontjait és megpróbálják kitalálni, hogy ezek a balesetek hogyan előzhetők meg a jövőben.

A londoni közlekedés felmérése a Ford Smart Mobility csapatával

A Ford Smart Mobility nevű részlege nagy mennyiségű adatot gyűjtött össze a Londonban közlekedő járművekkel és vezetői szokásokkal kapcsolatban. A cég szakemberei rögzítették többek között a fékezési folyamatokat és azok intenzitását, illetve a vészvillogók működését. Ilyen módon felismerték a lehetséges hibaforrásokat és a balesetet okozó tényezőket. A megszerzett információkat összehasonlították a rendelkezésükre álló baleseti jelentésekkel és ennek segítségével alkották meg a balesetet megelőző algoritmust. A kutatók 160 különlegesen felszerelt gépkocsival járták London utcáit , összesen több mint 1 millió kilométer utat tettek meg, amely idő alatt 500 millió adatot generáltak. Az elemzések több, mint 15 ezer működési nap eredményeit összegezték. 

Jon Scott, a Ford Smart Mobility városi adatmegoldásokért felelős projektvezetője kiemelte, hogy már a legkisebb változtatások is nagy különbséget okozhatnak a forgalomban a közlekedésbiztonságban vagy a hatékonyságban.

A Ford Smart Mobility jelenleg arra keresi a választ, hogy bizonyos útszakaszok miért veszélyesebbek a többinél. Jon Scott szerint a Big Datával elérhető balesetmegelőzés már nem csak egy elméleti lehetőség, hanem a gyakorlat is igazolta a hatékonyságát. A Ford az útépítő szakértőkkel együttműködve, kivizsgálta a legproblémásabb útszakaszokat és javaslatokat is tettek azon pontok orvoslására. A hálózatba kötött gépkocsik adatainak elemzése után megállapították, hogy melyek a legkritikusabb helyszínek, ahol egy baleset bekövetkezhet.

Amanda Wickens a program partnerének számító Traffic Watch UK ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a fékezési és kanyarodási manőverek kiértékelése során felfigyeltek rosszul elhelyezett közlekedési táblákra  és szabálysértésekre. Szerencsére a hálózatba kötött technológiák és az autó információk kielemzésének segítségével a jövőben csökkenteni lehet a balesetek számát. 


A Ford jelenleg egyeztetéseket folytat a helyi hatóságokkal arról, hogy miként lehetne a veszélyes helyeken a közlekedési lámpákon túl, egyéb figyelmeztetéseket is kirakni: ahol szükséges ritkítani a növényzetet, hogy a terület jobban átlátható legyen, illetve mely útszakaszokat lehetne kiszélesíteni. A londoni program eredményei biztatóak, ennek eredményeként a Ford egyeztetéseket folytat, az illetékes városvezetőkkel Valenciában és Kölnben, hogy kiterjeszthessék a védekezést.

A Smart Mobility a Smart City szolgálatában, avagy milyen jövőt fog megteremteni a felhőalapú autóvezetést alkalmazó technológia

A 2019-es CES (Consumer Electronic Show) kiállításon Rich Strader a Mobility Platforms and Products alelnöke vázolta fel a jövőbeni trendeket, melyek mindennapjaink közlekedését fogják megkönnyíteni, mint a Ford Transportation Mobility Cloud applikáció és az okosvárosok jövője.
A vállalat egyik nagy bejelentése az expón az úgynevezett jármű-környezetet összekapcsoló technológia, amely a C-V2X nevet kapta. A C jelentése "cellular" (magyarul cellás), amelynek alapja a már meglévő mobil hálózatiság jelenléte, amelynek eredményeként a jármű teljesen felismeri a környezetében található testeket. 

Amíg a C-V2X az egyik legújabb bejelentése a Fordnak, Strader bejelentette, hogy a Ford vezetést segítő rendszere a Co-Pilot 360, már most segít az autóvezetőknek sávon belül maradni, kikerülni az akadályokat és érzékelni a környezetben lévő más járműveket is. Habár a C-V2X megjelenésére az utakon még éveket kell várni, a Co-Pilot 360, ami a 2019-es modellek egy részébe már be van építve. 

Látható, hogy a vállalat az utóbbi években az autógyártás mellett egyre nagyobb hangsúlyt helyez a szoftver alapú technológiákra is. A Ford legújabb applikációja a Safety Insights, amely a balesetek adatait több forrásból merítve feldolgozza és összeveti az autó saját adataival, felismeri melyek a legveszélyesebb utcák és behajtók, ezzel értékes információkat adnak a várostervezőknek a közlekedés javítására. 


Az okos városok egyik nagy motorja a jövőben a Ford Transportation Mobility Cloud lesz, egy nyílt platform, amely összeköti a járműveket és a telemetriájukat  a városi közlekedési rendszerekkel és más utasszállító hálózatokkal. Az applikációt 2018-ban jelentették be, melynek célja a városi közlekedés  folyamának segítése, minél minél zavartalanabbá tétele minden információ összekapcsolásával. 

Strader elmondása szerint a legújabb applikációik még csak tesztfázisban vannak, vagyis csak néhány városban elérhetőek, de remélik, hogy a termékek pár éven belül tömegforgalomba kerülhetnek.  Habár ezen technológiák még csak a Ford járművekre érvényesek, a cél, hogy más márkák autói is megkaphassák ezt a típusú szolgáltatást. 

Strader végszóként elmondta, hogy szeretné, ha minél többen csatlakoznának ehhez a vállalkozáshoz, hiszen ennek  a technológiának mindenki a nyertese lesz.


A jövő technológiája, amely még jobban összeköt

A Big-Data az 5G-vel, a dolgok internetével (IoT), valamint a mesterséges intelligenciával (AI) napjaink felforgató technológiáinak egyike, amely alapvetően fogja megváltoztatni világunkat. A városok okos városokká válnak, amelyek optimalizálni fogják a városok energia és vízfelhasználását, közlekedését és jelentősen csökkenteni fogják a városok karbon lábnyomát. A Big Data az intelligens szenzorokból származó hatalmas adatmennyiséget fogja feldolgozni, amely révén nemcsak a városok működése fog alapvetően megváltozni, hanem pl. a mezőgazdaság is sokkal hatékonyabb és környezet barátabb lesz (a Green Data projekt által). A Big Data segítségével valósulhat meg az önvezető autó koncepciója, amely évente akár 1,2 millió ember életét mentheti meg a világon, ebben úttörő a Ford a korábban említett innovációval.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése