keresés

2020. szeptember 29., kedd

A Microsoft napjainkban


A Microsoft a világ egyik legnagyobb cége, rengeteg területen jelen vannak, és már több évtizede innovatív fejlesztésekkel biztosítják a cég fentmaradását. 

Microsoft

        

A Microsoft történelme a 2010-es évekig 


A Microsoft 2 alapítója Bill Gates és Paul Allen volt, akik már gimnáziumi éveik alatt is nagyon lelkesek voltak a számítgépekkel kapcsolatban (volt, hogy néhány órát ellógtak, azért, hogy az iskola számítógép szobájában lehessenek). Egy idő után lebuktak („meghackelték” a számítógépet), de ahelyett, hogy kirúgták volna őket, adtak nekik időt a számítógépekkel, de segíteniük kellett a számítógépek teljesítményét. Paul Gilbert segítségével saját céget allapítottak, a „Traf-O-Data”-t. 
 
1973-ban Gates-et felvették a Harvard egyetemre jogi diákként, azonban továbbra is a számítógépek érdekelték. Nem sokkal ezután Allen is Bostonba költözött, aki meggyőzte Gatest a közös cég alapításáról, amely egyben az egyetem elhagyását is jelentette.
      
1975-ben Allen olvasott egy cikket az Altari 8800 mikroszámítógépről, amely után Gates felhívta a MITS-t (az Altair készítőjét), hogy elkészítenének egy új BASIC program nyelvet az Altair-ra, amelyet 8 hét után be is fejeztek. MITS a piacra is dobta az árut „Altair BASIC” néven. A siker révén Gates és Allen megalapította a saját szoftver cégét, a Microsoftot,1975 április 4.-én, Új Mexikóban, Gates-el az élén.. 

A cég első világszerte híres operációs rendszere az „MS-DOS” volt, amelyet az IBM-nek készítették 1981-ben. Gates adott meghatalmazást az IBM-nek a használatra, azonban a jogokat rá megtartotta, amiből kifolyólag Gates egy vagyont szerzett a Microsoftnak.

1983-ban A Microsoft Windows operációs rendszerének lett egy új felülete, és egy több feladat elvégzésére képes környezete az IBM számítógépeknek (ebben az évben jelent meg az egér is). 1986-ban a számítógépek egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek, aminek köszönhetően Gates 31 évesen milliárdos lett. 1989-ben jelent meg a Microsoft Office, egy rendszer csomag, amely egy gyűjteménye az irodában használatos programoknak. (Windows3.1 bemutató)

        

Microsoft a közelmúltban és napjainkban (2012-2020) 


2012
-ben megszerezték a „Yammer”-t 1.2 milliárd dollárért, amely veszélyes válalkozás volt a Microsoft részéről, mivel a Yammer-nek 4 millió felhasználója volt, de csak a 20%-a volt fizetős felhasználó, ami azt jelentette, hogy a Yammer hozott rögtön megfelelő bevételt jelentős fejlesztések nélkül.

2014-ben Steve Ballmer lemondott a Microsoft vezérigazgató pozíciójáról, így Satya Nadella helyettesítette, az elnöki pozícióban pedig John W. Thompson váltotta Bill Gatest, aki maradt technikai tanácsadóként. 
2015 Július 29.én a Microsoft kibocsátotta a Windows 10-et, amelynek az elindulása egészen szörnyűen kezdődött. Microsoft erőltette az újítást a Windows 10-re a régebbi verziókról, és több felhasználó boldogtalan volt a Windows 10 beépített reklámjaival kapcsolatban, azt állítva, hogy Microsoft erőltette a reklámozását az „ajánlott” alkalmazásainak, és többsz,ör is kérte a felhasználókat a fizetett alkalmazások feliratkozására.

2015 November 25.-én megjelent a Windows 10 mobil verziója. 2015-ben a Microsoft volt a 3. legnagyobb mobilgyártó a világon,, 33 millió eladott példányszámmal, azonban a nagyrészük (legalább 75%) nem tartalmazott semmilyen verziójú Windows telefon rendszert. 2016 márciusában a Microsoft bejelentette, hogy a PC és Xbox osztályok egyesülnek majd, amely közös platformot ad majd a konzol és a számítógép közötti játékra.

2018 Júniusában a Microsoft bejelentette, hogy megveszi a kód-megosztást biztosító GitHub-ot 7.5 milliárd dollárért. Github volt a legnagyobb nyitott-forrású kód adattár a világon, azonban a Microsoftot a nagy, már létező közösség érdekelte, amelyet a GitHub birtokolt.

2019 januárjában a Microsoft bejelentette, hogy a támogatás a Windows 10 telefonokra befejeződik az év végén, ezért a felhasználóinak át kell vándorolniuk az IOS vagy Android telefonokra.
        

       Brad Smith, Amy Hood és Satya Nadella a bejelentéskor (Fotót készítette Brian Smale)


2020 elején Microsoft bejelentette, hogy 2030-ra a cég karbon kibocsátása negatív lesz, míg 2050-ig eltüntetik az összes addigi karbon kibocsátásukat a cég 1975-ös létezése óta. 1 milliárd dolláros klímainnovációs alapot biztosítanak a szén-dioxid-csökkentési, -fogási és -eltávolítási technológiák globális fejlődésének felgyorsítására.

A koronavírus kitörése miatt Microsoft 2020 március 17.-én bezárta az összes kiskereskedelmi boltját, amelyből több, mint 100 található a világon. Emelett 15 ezer védőszemüveget szálítottak a kórházaknak, emellett védőruhákat, infravörös védőruhákat és orvosi sapkákat. 

2020 június 22.-én a Microsoft bejelentette a Mixer streaming platform bezárását, mivel „ a streamerek méretarányos növekedéséhez szükséges idő meghaladta a jövőképünket és tapasztalatainkat, amelyet már most szeretnénk nyújtani a nézőknek”. Ebből kifolyólag a Mixer eddigi nézőit átirányították a Facebook gaming platformra, felemás sikerrel. 

Szeptember 22.-én Microsoft bejelentette, hogy kizárólagos fejlesztési engedélye van a GPT-3, a világ legnagyobb nyelvi programjának fejlesztésére. A GPT-3 feladata az automatikus kiegészítés: esszéket tud írni mindössze egy mondat alapján, dalokat egy rövid bevezetés után, vagy akár weboldalakat tud generálni pár HTML kód alapján. Microsoft szerint fogja használni a programot a saját termékeikben is, azonban ezt nem részletezték.  (Ennyi aktualitás elég?)


        
John W. Thompson kép linkje

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése