keresés

2015. szeptember 29., kedd

E-személyi e-mbereknek

2015 tavaszán döntött a kormány az e-személyi bevezetéséről, melyet a hírek szerint 2016 januárjától lehet igényelni. Újszerű és kényelmes fejlesztés, vagy veszélyes fegyver az állam kezében?
A személyes adataink hozzátartoznak identitásunkhoz, támpontot adnak arról, hogy hova tartozunk, honnan indultunk el, és hová jutottunk eddig. Fontosak a mindennapi élet területén is, nem csak a hivatalos ügyek intézésekor. Igazolványok tömkelegét hordozzuk magunkkal, de már nem sokáig. Az egyszerű plasztikkártyák, laminált papírlapok, chipmentes iratok ideje leáldozott. Januártól jön az elektronikus személyi, mely a hírek szerint kivált legalább öt igazolványt, sőt, még ujjlenyomatot is fog tartalmazni.

E mint elektronikus
Először jött az e-levél, amit mára már mindenki ismer és használ. Aztán megnyitották az ügyfélkapukat is, és kezdetét vette az e-ügyintézés. A felsőoktatásba való jelentkezés innentől kezdve lett e-felvételi. Egészen logikus a következő állomás: az e-személyi. De jó vagy rossz-e ez a változás?
A mindössze három napos véleményezésre kiadott tervezet értelmében, az új okmány összevonja a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a TB-kártyát és az útlevelet, ezen felül kibővíthető közlekedési kedvezmények igénybe vételével és akár diákigazolványként is funkcionálhat. Az e-kártya alkalmas lesz elektronikus aláírásra is.

Korszerű lépés vagy valami más?
Egyesek szerint rendkívül ésszerű az ötlet, minden egy helyen - konkrétan egy apró kártyán - lenne, egy központi adatbázis pedig az ügyintézést is meggyorsítaná. Az sem utolsó indok, hogy haladni kell a korral. Az okmányreform hatására olyan dokumentumot kapunk, ami minden személyes adatunkat tartalmazza, ami a dolog hátoldalát is előtérbe helyezi. Mert lehet ez nagyon modern, és kényelmesebbé teheti életünket, de rengeteg veszélyt hordozhat magában. Elméletek szerint az ezzel létrejövő adatbázis olyan információs hatalmat ad az állam kezébe, mely nehezen ellenőrizhető. "A kormány elé kerülő javaslat lehetővé teszi ugyanis, hogy egy speciálisan megképzett "összerendezési kóddal" egy adott személyről valamennyi nyilvántartást összevessenek, magyarán az állampolgár élete nyitott könyvvé válhat a számos állami adatfelhasználó számára." Felmerülő adatvédelmi aggályok

A visszaélések melegágya
Noha a hírek szerint az e-személyi információbiztonsági faladatait a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat látja el, még nem ülhetünk teljes nyugalomban a babérjainkon. Az elektronikus eszközök elleni bizalmatlanság a mai napig bennünk él, erős példának a kiberbűnözést hoznám fel. Adatbázisok armadáját sikerült már feltörniük hétköznapi embereknek - kellő számítógépes tudás birtokában-, akik csak a klaviatúrát nyomkodták egy egyszerű bérház emeleti szobájában. Ennek okán meglehetősen szkeptikusan állunk az újítás előtt. Kellő szabályozás, megfelelő biztonsági, adatvédelmi irányelvek nélkül az egész terv romba dőlhet. Hisz az információ korunk legnagyobb hatalma, emberek százainak személyes adatainak birtoklása pedig olyan erő, amivel számolni kell.

Felhasznált források:
Jön a digitális személyi - hvg.hu
Az e-személyi veszélyei - hvg.hu
Jövőre már lehet igényelni az e-személyit - metropol.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése