keresés

2015. szeptember 29., kedd

NSA, Google, Facebook? Melyiktől kéne jobban félnünk?


A számtalan közelmúltban leleplezett lehallgatás után publikussá vált: adataink a saját számítógépünkön sincsenek biztonságban. Ennek ellenére egyre nő a közösségi oldalak által kínált alkalmazások, és az ezeket használók köre.
És vajon melyiktől tartunk jobban? Az NSA globális keresőrendszerétől, mely mára már köztudottan állampolgárokat is érinthet? Vagy a közösségi oldalaktól, levelezőrendszerektől, esetleg a saját telefonunktól, melyekben a legszemélyesebb adatokat tároljuk?


NSA-Google 1:0

A Suvata egyik legfrissebb kutatása szerint az NSA-ban még mindig jobban megbíznak a felhasználók 2013-as baklövése ellenére, mint a Google-ban. Ennek valószínűleg az az egyszerű oka, hogy még mindig azt gondolja a többség, hogy az NSA a bűnüldözőkre van kiélezve, a Google pedig csak a minél nagyobb profit miatti fejlesztésekre. A válaszadók többsége 13-24 év közöttiek, akikhez a legtöbb megosztás köthető a hálón. Ez a réteg talán nem veszi észre az oldalak legalattomosabb fegyverét: az adataink alapján kidobott személyre szabott reklámok halmát. Kérdés, hogy vajon a Google valóban csak a mi életünket akarja e megkönnyíteni, az egyébként remek alkalmazásaival, vagy pedig magánéletünkbe akar belekukkantani.

Facebook, a legnagyobb testvér

Legkedvencebb közösségi oldalunk, ha szükség van rá, akár 62 oldalnyi információt tud rólunk összegyűjteni a rendőrség számára, melyek tartalmaznak minden post-ot, képet, chat-beszélgetést. Emellett nem éri be az oldalon megosztott információk tömkelegével, a más oldalakra beágyazott Like és Share gombok segítségével, azt is követni tudja, mit csinálunk az internet, mikor épp nem facebook-ozunk.
A Wall Street Journal napokban lehozott cikkéből azt is megtudhatjuk, hogy az oldal egy olyan új programot használ, mellyel a felhasználó egér mozgásait tudja követni. Bár hangsúlyozták, ez csak a fejlesztések miatt szükséges, és nem adják ki senkinek sem az információkat. Mindenesetre a Facebook, ha szeretne, igen alapos lehallgatást tud(na) végezni rólunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése