keresés

2015. szeptember 28., hétfő

A zene mindenkié. Vagy mégsem...?

Forrás: sg.hu
Az elmúlt években egyre nagyobb gondot okoz, hogy különböző országokban eltérőek lehetnek a szerzői jogok. Ez különösen igaz a zeneiparra, amely általános problémákat okoz a szerzőknek, illetve a közönségnek is. Most viszont elérkezhet a változás, hála egy új nemzetközi egyezségnek, amely egységesítheti a licencek beszerzésének a módját. A cél egyértelmű: legyen egységes a zenei piac!

Akik mellettünk állnak: mégis kik ők?

„Több szerzői jogvédő szervezet összefogott és megalapította az első integrált licencközpontot a digitális zenei piac számára. A brit PRS for Music, a német GEMA és a svéd STIM megkötötte az ICE Copyright Enterprises nevű új centrum létrehozásáról szóló megállapodást.” - írja az sg.hu. Ennek a megállapodásnak köszönhetően gyorsabban végbemehetnek a licenc-kérelmi ügyek, aminek a legnagyobb nyertesei mi, hallgatók, rajongók lehetünk. Ez elérhető lesz minden európai digitális zenei szolgáltatás számára, tehát könnyebben és gyorsabban juthatunk hozzá a zenéhez, és nem lesz feltétlenül szükséges az illegális tartalom-szolgáltatók igénybevételére. Az Európai Unió már korábban egységesíteni akarta a szerzői jogokat, amit kiterjesztene más szórakoztatóipari cikkekre (film, könyv) is.

A kis ország is ország - a zene a miénk is!

Miért olyan fontos ez? Szerintem igazságtalanul háttérbe vannak szorítva a kisebb országok, köztük Magyarország is. Ugyanolyan jogom van nekem igénybe venni egy netes szolgáltatást, mint mondjuk egy Németországban, vagy Egyesült Államokban élő embernek. Tudom, hogy egy jóval kisebb piac Magyarország, mint az előbb említett országok, és ezért nem éri meg a nagy vállalatoknak terjesztési jogot szerezni hazánkra. Én ennek ellenére állítom, hogy nem szabadna joguk lennie arra, hogy megvonjanak egyeseket bizonyos szolgáltatásoktól, amit ugyanúgy ki tudnának fizetni, mint más országokban. Ezért tartom fontosnak, hogy legalább az Európai Unión belül legyenek egységesek a jogok, mert ez egy nagy lépés lenne afelé, hogy mindenki számára azonosak legyenek a lehetőségek.

Mit hozhat a jövő? 

Az (egyik) legismertebb illegális tartalommegosztó, az nCORE
Vajon egységes jogokkal megszűnnének az illegális tartalommegosztó oldalak? Szerintem nem. Minden bizonnyal csökkenne azok száma, akik ezeket az oldalakat használnák, de a többség továbbra is az ingyenes formában szerezné be a számára szükséges tartalmakat. Akkor mondhatjuk, hogy a nagy vállalatoknak nem érné meg az egységesítés, hiszen így is, úgy is meglopják őket a leleményes felhasználók, akkor pedig csak fölösleges kiadás lenne beszerezni a szerzői jogokat a kisebb országokban történő forgalmazásra. Gazdasági szempontból teljes mértékben igazat tudok nekik adni, csak azt tudom sajnálni, hogy az erkölcsi nézőpont teljes mértékben háttérbe szorult az anyagival szemben. Ettől függetlenül bízom a pozitív irányú elmozdulásban, mert mást úgysem tehetek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése