keresés

2015. szeptember 29., kedd

vvv. (a virtuális világ veszélyei)

Kapcsolatok, immár a világhálón


Talán mondani sem kell, hogy a XXI. század robbanásszerű technikai fejlődésének egyik legnagyobb vívmánya az internet megjelenése volt, mely lehetővé tette a mindennapi emberek számára is a globális keresést és legfőképpen a kapcsolattartást más emberekkel. Nem számít, hogy milyen változásokon megy keresztül a világ egy dolog feltételezhetően maradni fog: emberek vagyunk, és az emberek elsődleges vágya és szükséglete, hogy kapcsolatot létesítsenek másokkal.

Kezdetben csak az internetes levelezés számított új szenzációnak, de rövid időn belül megjelentek hasonló kapcsolattartó funkcióval bíró alkalmazások és programok, melyek kevésbé egyoldalúvá, ezáltal pedig gördülékenyebbé tették a kommunikációt (pl. Skype, Windows Live Messenger). 

Nem kellett hozzá sok idő, hogy az első olyan weblapok is megjelenjenek, amiknek használatával napi szinten friss információkat nyerhetünk ismerőseinkről. Manapság már a közösségi háló korát éljük. 

Hol érezhető a veszély?

Nyitott könyv az életünk

Elsősorban regisztrálnunk kell, ahhoz hogy a közösségi weblapokhoz hozzáférhessünk. A regisztráció során eleve számos adatunkat lekérik a könnyebb azonosítás érdekében. De ez nem minden.

A felhasználók nagy része önszántából oszt meg további információmorzsákat életéből a használat során. Anno sokunkat figyelmeztettek szüleink két labdajáték között, hogy sose álljunk szóba idegenekkel, de mintha ez a szabály érvényét vesztené a közösségi hálón. Fiatalok és idősek napi szinten osztanak meg személyes pillanatokat az életükből. Ez persze azt jelenti, hogy nagyobb veszélynek vannak kitéve a profiljaik illetéktelen látogatóival szemben. Mivel gyakorlatilag akárki hozzáférhet internetkapcsolathoz, naiv az aki azt feltételezi, hogy az interneten nem hemzseg ezrével csalók, tolvajok, szexuális zaklatók és pedofilok hordája. Sokan azzal sem számolnak, hogy a saját ismerőseik között is lehet olyan személy, akivel nem szívesen osztanák meg véleményüket vagy képeiket.

Viszonylag új terület még az emberek életében a közösségi háló navigálása, de én hiszem, hogy kis ésszel és jóindulattal több előnye lehet, mint hátránya. Publikus felülete miatt azonban kétségtelen, hogy valamivel több figyelmet kell fordítani személyes adataink védelmére. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése