keresés

2015. szeptember 28., hétfő

Fizetség a streaming szolgáltatóknál


A zenészek és a streaming média között az utóbbi években folyamatos nézeteltérések alakultak ki. Számos példát sorolhatnánk a kisebb-nagyobb összeütközésekre, de előfordult olyan is, hogy együtt tudtak működni egymással. A félév folyamán bejegyzéseimben megpróbálok tudósítani a két fél közötti éppen aktuális gondokról és azok esetleges megoldásairól. Elsőként két problémát vázolnék fel, ami a zenészeket elég súlyosan érinti:

A zenészek úgy gondolják, hogy a streaming szolgáltatók a megélhetésüket veszélyeztetik, hiszen egyre több rajongó már nem a boltból vásárolja meg a lemezeket, hanem az interneten akár ingyenesen, akár havidíj fejében jut hozzá kedvenc zeneszámaihoz és albumaihoz. Ez a rajongóknak nagyon kényelmes és költséghatékony megoldás, de a zenészek másként vélekednek a dologról. Taylor Swift úgy nyilatkozott nemrég, hogy a Spotify-től kapott pénzből "hideg vizet se tudna venni, viszont a cd-eladásokból akár tengerpartokat is". Ezután le is tiltotta legújabb albumát a Spotify-ről, hogy felháborodásának kézzelfogható nyoma is legyen. Ez azonban csak az egyik probléma!


A másik sérelmük a zenészeknek az, hogy a streaming szolgáltatók (a cikk az Apple Music-ot emeli ki) nem tájékoztatják az előadókat, hogy pontosan mennyi jutalékot kapnak a havidíjak után. Valószínűleg nem sokat, ahogy már korábban kiderült, de a zenészek jogosan vannak felháborodva, hiszen így nem tudják kiszámolni, hogy jövedelmük pontosan mennyit gyarapszik az adott hónapban. Ez még egy átlag embert is zavarna, nem, hogy egy híres zenészt. A cikkben David Byrne, a Talking Heads egykori frontembere panaszkodott erről. Egyedül az biztos, hogy a nagy nevű előadók és zenekarok több jutalékot kapnak, mint egy "garázs zenekar", de, hogy pontosan mennyit, azt a szolgáltatók nem árulják el. Byrne ezért felszólította a streamereket, hogy hozzák nyilvánosságra, pontosan mennyit is fizetnek a zenészeknek. Ez szerintem egy jogos kérés, és az egyik viszályforrást meg is szüntetné.


Forrás: link

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése