keresés

2019. november 29., péntek

A kínai megfigyelő-rendszerek működése a mindennapokban

A hatalmas megfigyelő-rendszerek, amelyek alkalmazásával Kína az állampolgárok ellenőrzését egyre jobban kiterjesztené, már a gyerekeket is célba vették. Továbbá a dolgozók munkahelyi tevékenysége és az elektronikus levelezés, böngészés a neten is az állam figyelő szemei előtt folyik. A személyiségi jogok mintha nem is léteznének a hatalmas országban... és még csak a folyamat elején tartunk.

A felnőttek -jó esetben- tisztában vannak a személyiségi jogaikkal. De egy diktatúrára hajazó államban nem nagyon tudnak ezekkel a jogokkal élni. Viszont speciális a gyerekek helyzete: őket is megilletné a személyiségi jogok védelme, de ők ezzel a fogalommal még nincsenek is mindig tisztában. 

Célkeresztben a legkisebbek 

 A kínai totális megfigyelő-értékelő rendszer eddig a felnőttek mindennapjainak monitorozását végezte-végzi, azonban úgy tűnik, a hiper-technika ezen "áldásai" a legfiatalabbakat sem kerülik el. Eddig csak homályos tervek voltak azzal kapcsolatban, hogy kiskorú gyerekeket is folyton ellenőrizzenek. A kínai Global Times szerint ezentúl okos egyenruha és arcfelismerő rendszer kerül bevezetésre a kínai iskolákban is. Hatósági indoklás szerint ilyen módon is biztosítani akarják a rendet az oktatási intézmények területén. A kínai állami szervek magyarázata: az iskolakerülés visszaszorítása érdekében lesz kötelező az egyenruha viselése, de a keletkezett adatok kezelésének biztonsága már korántsem egyértelmű. Ami akár azt is jelentheti, hogy a felnőttkorba érve a társadalmi kreditrendszerben azért  lepontozhatnak valakit, mert ifjú és bohó fejjel -esetleg- néhányszor az iskola mellé járt...



Agyadba néző technológia

A munkahelyeken is kiterjedt a megfigyelés, és itt távolról sem a szokványos bekamerázott irodákra, közösségi helyiségekre, raktárakra kell gondolnunk. Sokkal durvább dologról van szó: a munkavállalók agytevékenységét és kognitív állapotát figyelik munka közben, legyen szó gyártósorról, hadseregről vagy nagy sebességű vasút irányításáról. 



Az érzékelőket egy, a fejre helyezett sapkaféle rejti, ezek vezeték nélkül küldik az agyi-érzelmi állapotról összegyűjtött információkat egy nagyobb rendszerbe, ahol egy mesterséges intelligencia alapú algoritmus dolgozza fel őket. A munkavezetők indoklása szerint így könnyebb kiszűrni a fáradt, zaklatott állapotú dolgozókat. De persze itt sincs garancia arra, hogy ezeket az érzékeny adatokat kik láthatják, tárolják és milyen egyéb célra használják.

Kemény online cenzúra

A kínaiak számára sok -általunk jól ismert- közösségi médium neve jószerivel teljesen ismeretlen. Ez a kemény internet cenzúra miatt van, amelyet Kínában a net terjedésével egy időben vezettek be és tökéletesítenek azóta is folyamatosan az állami hatóságok. Egy álladóan bővülő lista tartalmazza azokat a tiltott tartalmakat, amelyek elérését nem engedélyezik, és teljes internetes platformok elérése is tiltott a kínaiak számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése