keresés

2019. november 12., kedd

A Wikipédia története


Bár a Wikipédia 2001-ben indult el, már az ókortól kezdve léteztek olyan kezdeményezések, amik a világ minden tudásának összefoglalását, egybegyűjtését tűzték ki célul. Így bizonyos értelemben az alexandriai könyvtárat, vagy Diderot enciklopédiáját is a Wikipédia előzményének nevezhetjük. De az elmúlt században is voltak hasonló kezdeményezések: 1993-ban a Miscrosoft is készített egy nem papír alapú enciklopédiát, ezt CD-n adták ki, és a neve Encarta volt.


A Wikipédia születése
Maga a Wikipédia eredetileg a Nupédia nevű oldal támogató projektjeként jött létre. A Nupedia a Wikipédiához hasonlóan szintén egy elektronikus enciklopédia volt, ezen azonban még csak hivatásos szakértők dolgozhattak. Így a szerkesztés lassan és nehézkesen haladt, szükségessé vált tehát egy olyan platform, ahol laikusok írják a cikkeket, és (az eredeti tervek szerint) a szakértők csak ellenőrzik azokat.

Jimmy Wales, az alapító
A Wikipédiát Jimmy Wales és Larry Sanger alapították. Az oldal 2001. január 15.-én nyitotta meg a kapuit, az első bejegyzést (“Helló, világ!” néven) Jimmy Wales írta. Ez az oldal azóta megszűnt, a legrégebbi fennmaradt cikk 2001. január 16.-án keletkezett.

Számok és mérföldkövek
2001 februárjában született meg az 1000., szeptemberben pedig a 10.000. cikk. Két évvel az indulás után, 2003. januárjában már 100.000 cikk volt megtalálható az angol Wikipédián. A félmillós határt 2004 áprilisában sikerült átlépni, az egymilliót pedig ugyanezen év szeptemberében. A tízmilliomodik bejegyzést éppen a magyar Wikipédián hozták létre.

Napjainkban az angol verzión 5,9 millió cikk található meg, a teljes Wikipédia pedig már több, mint 40 millió cikket foglal magába.

Terjeszkedés
Csakhamar a Wikipédia elterjedt az egész bolygón. 2001-ben már létrehozták például a német, a katalán, a héber olasz és az orosz verziókat, 2002-ben pedig többek közt a csehet, a koreait, és a görögöt is. 2004-ben már urdu, illetve klingon nyelvű szócikkek is elérhetőek voltak. Napjainkban a legkiterjedtebbek között van az angol, a német, illetve a francia Wikipédia.
Emellett 2002-2003-ban különböző testvérprojekteket is létrehoztak. Ilyen például a Wikiquote (amelyen filmidézeteket, közmondásokat gyűjtenek) és a Wikibooks. Ezeknek van magyar megfelelőjük is, Wikidézetek és Wikikönyvek néven.
Nemrég pedig elindult a WikiTribune Social nevű oldal is. Ez, a többi közösségi oldallal szemben, csak ellenőrzött híreket jelentet meg, hirdetések és átverős bejegyzések nélkül.
2003. június 20.-án alapították meg a Wikimedia Alapítványt, amely azóta is gondoskodik a Wikipedia fenntartásáról. Az eredeti tervekkel szemben ugyanis nincs semmilyen reklám az oldalon, hanem főleg adományokból tartják fent a Wikipédiát.

A Wikipédia Magyarországon
Magyar Wikipédia először 2001 áprilisában jött létre, ez azonban nem volt hosszú életű. A mai változat 2003 júliusában indult el, Gervai Péter kezdeményezésére. Az első szócikk a GNU Free Documentation License címet viselte. Azt ezt követő bejegyzések is főleg a Wikipédia működésével, alapelveivel foglalkoztak. Az első olyan cikket, amely kilépett ezekből a keretekből, szintén Gervai Péter hozta létre, és az az Omega együttesről szólt.
Jelenleg több, mint 1800 önkéntes, aktív magyar szerkesztő és 31 admin dolgozik, akiknek köszönhetően már több, mint 450.000 cikk található a magyar Wikipédián. Ez nemzetközi szinten is jónak számít: a legkiterjedtebb nemzeti Wikipédiák rangsorában a magyar változat jelenleg a 25. helyet foglalja el.

A Wikipédia napjainkban: szerkesztők és kritikák
Ma a Wikipédiának több, mint 12 millió szerkesztője van. Érdekesség, hogy csupán 6-15%-uk nő, ami miatt gyakran éri a Wikipédiát a szexizmus vádja. A különösen aktív, sok bejegyzés létrejöttében és javításában közreműködő Wikipédia-rajongókat Wikipedians-nak nevezik: többek között nekik szólnak a Wikipédia-találkozók, amik arra szolgálnak, hogy a szerkesztők személyesen is megismerkedhessenek. Ezek közül az elsőt 2003-ban, Münchenben tartották. Magyarországon is vannak hasonló találkozók, 2011-ben például Győrben gyűltek össze az önkéntesek, megünnepelni a magyar Wiki 200.000. szócikkének létrejöttét.

A Wikipédia-emlékmű Lengyelországban
Ahogy egyre népszerűbbé vált az oldal, és a szerkesztők száma is nőtt, szükségessé vált valamiféle hierarchia bevezetése az oldalon. Ma már vannak szélesebb és kevésbé széles jogkörrel rendelkező szerkesztők: ennek elsődleges célja a véletlen hibák, illetve a szándékos vandalizmus kiszűrése és javítása. Az oldalt ennek ellenére még mindig gyakran éri az a vád, hogy túl sok téves információt tartalmaz. Ez az állítás főleg 2009-ben volt hangos, amikor a Wikipédián egy idős újságírót vádoltak meg a Wikipédián a Kennedy-gyilkosságokban való részvétellel. Ennek hatására készült a Nature folyóirat kutatása, amely kimutatta, hogy egy szócikk általánosan négy pontatlanságot tartalmaz, alig többet, mint az Encyclopedia Britannica.
A kritikák ellenére a Wikipédia népszerűsége magas: Magyarországon is a tíz leglátogatottabb weboldal közé tartozik, neveztek el már róla kisbolygót, és Lengyelországban emlékművet is kapott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése