keresés

2019. november 28., csütörtök

Az új versenyző a piacon: Disney+

Forrás: Disney+
November 12-én a világ talán egyik leghatalmasabb média- és szórakoztatóipari vállalata, a The Walt Disney Company  is elindította a saját streamingszolgáltatását Disney+  néven. Jelenleg még csak az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Hollandia, Ausztrália, Új-Zéland és Puerto Rico területén érhető el.  Az európai piacra történő belépés első fázisa 2020. március 31-én  várható, amely elsősorban Nagy-Britanniát, Németországot, Spanyolországot és Franciaországot fogja érinteni. A további terjeszkedését 2020 végére és 2021 elejére ígérik. 


Minden kezdet nehéz

A Disney vállalat, amely az utóbbi években nagy monopóliumra tesz szert, mind a filmipar, mind az egyéb médiumok piacán, olyanokat birtokolva, mint az ABC tévécsatorna, az ESPN sportadó vagy a HULU streamingszolgáltató, felvette a versenyt a streaming piacon is.

A Disney+ indulása azonban nem volt problémamentes. A kezdést övező nagy érdeklődés a szolgáltatás akadozását eredményezte, amelyről az előfizetők a közösségi oldalakon be is számoltak. A kezdeti problémák egy részét azóta megoldották, de a felhasználói felület, elsősorban a keresés még nem elégíti ki a könnyű és gyors eligazodáshoz szokott előfizetőket. Nem volt lehetőség például a már megkezdett film vagy sorozatepizód későbbi folytatására, ugyanis akkor még nem működött a folytatás funkció. 

Az igazi nagy fennakadás azonban más miatt alakult ki. A ZDNet tudósítása alapján, amelyet a BBC is megerősített, több ezer felhasználó jelezte, hogy az indulás után órákon belül a fiókjaikat meghackelték, és a bejelentkezési adataikat ellopták, azóta pedig már a dark weben árusítják  azokat. Az eredeti felhasználók jelszavait módosították, kijelentkeztetve őket az összes eszközről. A Disney+ ügyfélszolgálata pedig nem tudott mit kezdeni a kialakult helyzettel.

Miben más a Disney+?

Az első nap adatai azt mutatják, hogy több mint 10 millióan fizettek elő az új streamingszolgáltatóra. A nagy érdeklődés egyik oka minden bizonnyal a több száz klasszikus Disney film és sorozat, amelyek már nem érhetők el más felületen. A Disney vállalat emellett magában foglalja többek között a Pixar, Lucasfilm, Marvel, 21 Century Fox, National Geography tartalmainak csaknem egészét. Lehetőség van arra, hogy akár egy csomagban az előfizető hozzáférhessen a HULU és a ESPN tartalmaihoz is. Ez azért is jó, mert számos tartalom, amely nem fér bele a Disney+ "családorientált szórakoztatás" imázsába, ezeken a platformokon érhetők el.

Forrás: Forbes
A tartalmi felhozatalt tekintve  a Disney+ még nem vette fel a versenyt a többi streamingszolgáltatóval szemben. Bár rengeteg a saját tulajdonú film és sorozat, illetve a Disney tulajdonában lévő franchise-ok, mint a Marvel vagy Star Wars filmek sok előfizetőt vonzanak, a saját gyártású új tartalmak még csak most indulnak be igazán. Az első élőszereplős Star Wars-sorozat, a The Mandalorian mellett a Marvel-univerzumhoz tartozó új sorozatok is hamarosan el fognak indulnak. A Disneyhez tartozó egyéb studiótól számos megvásárolt tartalommal pl. Kingsman, Avatar is rendelkezik a szolgálatás.  

A következő évekre tervezik, hogy néhány korábbi filmsikert új feldolgozás formájában dobnak majd a piacra, ezzel próbálják meg a modern generációhoz közelebb hozni őket. 2020-ra a Netflixen található, bérelt Disney tartalmak végleg el fognak tűnni, ezután válnak elérhetővé Disney+ előfizetők számára, hsaonlóan az egyéb szolgáltatóknál, studióknál lévő tartalmakhoz. Az előfizetési díjat tekintve is a riválisok elé igyekszik kerülni, a kevesebb mint 7 dolláros havidíjjal kellő kihívást jelenthet a többi streamingszolgáltató számára, ez azonban még csak egy hosszú folyamat kezdete.

A Disney+ nagyot robbantana, de az öröm mégsem maradéktalan
Thousands of Disney Plus accounts were hacked and sold online for as little as $3
Mindenki a Netflix sikerét másolná, de hiába
Disney+: Everything you need to know about the new streaming service

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése