keresés

2019. november 18., hétfő

Mire használják a gyerekek az internetet?

Bár az internet egy ideje felnőtt korba lépett, alig van olyan gyerek, aki ne használná. De vajon mire?

Mit csinál a gyerek a neten?


A gyerekek nagyon sokrétűen használják a világhálót, a játszáson és a videók nézésén kívül aktív közösségi életet élnek a segítségével és szerencsére elég sokan vannak olyanok is, akik ismeretszerzésre, vagyis tanulásra is használják. Ugyanakkor azzal mindenki tisztában van, hogy ez korántsem annyira biztonságos helyzet.
A Kapersky Lab egy éven keresztül vizsgálta a gyerekek internetes aktivitását az egész világon.A különböző tevékenységi területek használati aránya országonként eltérő, ami valószínűleg az egyes országok kulturális és gazdasági különbségeiből eredhet. A vizsgálat szerint a gyerekek egyre magabiztosabban használják a netet akár a szoftverválasztásról, akár a médiatartalmakról van szó. Az önálló nethasználat azonban túl a károsabb tartalmakon egyéb veszélyeket is rejt magában, amire a felnőtteknek fokozottan figyelniük kell.

A mérés eredményei számokban (a képre kattntva nagyobb méretben jelenik meg)

Mire érdemes odafigyelni?


Az FBI által összeállított lista szerint az éjszakai böngészés és chatelés több lehetőséget ad a veszélyesebb tartalmak látogatására. A lista kiemelten fontosnak tartja az ismeretlen személyekkel való kapcsolatfelvételt és -tartást. Ezek a tevékenységek még inkább növelhetik a szülők és a gyerekeik közötti távolságot, fokozottan veszélynek kitéve a tapasztalatlan felhasználókat.

Mi a megoldás?


A tudatos szülői felügyelet rendszeres és következetes hozzáállást kíván a szülőktől. A hagyományos módok, mint a használati szabályok felállítása és betartatása, vagy az őszinte kommunikáció fontos eszközök a szülők kezében, ezt csupán kiegészítheti a szoftveres szülői felügyelet. Az ilyen szoftver általában képes ellenőrizni azt az időtartamot, amelyet a gyermek az interneten tölt, korlátozhatja az elindítható alkalmazásokat és hogy milyen személyes adatokat tehet közzé. A szülői felügyeleti szoftverek egyik legfontosabb jellemzője azonban a nemkívánatos tartalmú webes erőforrásokhoz való hozzáférés korlátozása.

Képek forrása itt és itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése