keresés

2019. november 19., kedd

A mobil hálózatiság jövőképe - neonomádok, homeworking


A digitális forradalomnak hála nem csak a vezetékes, de a vezeték nélküli kapcsolatok is, melyekkel a különböző eszközök egymáshoz és a világhálóra kapcsolódnak, egyre gyorsabbak. Ennek köszönhetően már akár otthonunk kényelméből is elvégezhetjük irodai feladatainkat.


Homeworking


Azaz távmunka. Egy lehetőség a munkavállaló számára, hogy ne kelljen reggel bemennie dolgozni és délután hazamennie, hanem otthon maradhasson és otthon végezhesse el a feladatait, amiért a fizetését kapja. Ezzel időt és energiát takaríthatnak meg, és a kevesebb közlekedés a manapság oly divatos környezetvédelmet is segíti. Persze van, aki ragaszkodik a reggeli szokásaihoz, ezért felöltözik és “elmegy” az otthon kialakított irodájába. Olyanok is vannak, akik nem érzik jól magukat egyedül otthon, ezért közösen együtt dolgoznak, ingyen vagy pénzért, egy társuk lakásában. Ezt hoffice-nak hívják.
A munkaadóknak abból a
szempontból nyereség a homeworking rendszere, hogy nem kell irodát és eszközöket (asztal, szék, számítógép) biztosítaniuk a dolgozóik számára, így az ő rezsijük is egy kicsit kisebb. Ráadásul egyes felmérések eredményei szerint azoknak, akik nem a munkahelyükön végzik el a munkájukat átlagosan dupla olyan hosszúak a megszakítás nélküli munkaszakaszaik, mint a helyhez kötött munkát végzőknek. Valószínűleg aki otthon végezheti el a munkáját úgy érzi, hogy a teljes munkaidejével tartozik a munkaadójának, amit nem kell egyhuzamban letöltenie, így hosszabb pihenők mellett hosszabb munkaszakaszokat tud végig koncentrálni. A munkahelyen munkát végzőket nagyobb valószínűséggel szakítják félbe napközben a kollégák vagy váratlan események és természetesen nem maradnak ott a munkaidejük leteltével, hogy pótolják a kiesett időt. Nem olyan nagy a szabadsága annak, aki ügyfelekkel dolgozik, nem teljes mértékben maga szabja meg a munkavégzésének idejét. Akkor kell találkoznia, személyesen vagy virtuálisan, az adott ügyféllel, amikor az ráér, vagy igényt tart rá. A távmunka segítségével akár külföldi cégeknek is dolgozhatnak a munkavállalók úgy,
hogy nem kell elköltözniük.
A távmunka hátrányai között meg kell említeni, hogy sok munkaadó van  Magyarországon ma még, aki nem bízik az alkalmazottjaiban eléggé. Ők azok akik nem hisznek benne, hogy a dolgozóik akkor is elvégzik a feladataikat, ha a feletteseik nem figyelik őket árgus szemekkel. Lehetséges másik hátulütője annak,
ha valaki nem az irodájában végzi el a munkáját, hogy az otthoni számítógépe nem feltétlenül van olyan védelemmel felszerelve, mint az irodai gépek, ezért könnyebben kár érheti a céget ahol dolgozik. Ezen okok miatt is Magyarországon még hátulütője annak, ha valaki nem az irodájában végzi el a munkáját, hogy az otthoni számítógépe nem feltétlenül van olyan védelemmel felszerelve, mint az irodai gépek, ezért könnyebben kár érheti a céget ahol dolgozik. Ezen okok miatt is Magyarországon még gyerekcipőben jár ez az atipikus munkavégzés.

Virtuális asszisztens


A virtuális asszisztens olyan vállalkozó, aki akár több cég adminisztrációját is elvégzi egyszerre. A megbízói főleg olyan cégek amelyeknek az adminisztrációs feladataik nem igényelnek egy teljes munkaidős munkatársat. Így nem éri meg nekik egy külön munkatársat fizetniük, olcsóbb, ha megbíznak egy külsős vállalkozást. A virtuális asszisztensként dolgozó vállalkozó pedig ideje, kedve és képzettsége szerint vállalhat feladatokat. Akár kisgyerekes anyukák is dolgozhatnak ezáltal úgy, hogy közben marad annyi idejük a gyerekeikre, amennyit szeretnének.

Jól látszik, hogy elsősorban a szellemi munkát végzők tudnak on-line távmunkát végezni, de a termelő munkát végzők számára is nyitott a lehetőség, elsősorban akkor, ha kézzel készített termékeket állít elő a gyár, ahol dolgoznak. Például egy ruhagyár, ahol nem nagy ipari varrógépeket használnak, és nem futószalagon gyártják a ruhákat, hanem egy-egy varrónő kézzel vagy otthon is használható kis, hordozható varrógéppel dolgozva készíti el a rábízott ruhákat az első szabástól az utolsó öltésig.

Neonomádok


A neonomádok olyan önálló szellemi munkát végző emberek, akik főleg webes területen dolgoznak, nincs kötött munkaidejük és munkahelyük. Vagy szabadúszó vállalkozók vagy a homworking lehetőségeit kihasználó munkavállalók. Ők nem otthonról dolgoznak, hanem kávézókból, ahol van wifi, amiért egyes helyeken kell fizetniük, más helyeken nem.
A modern rendszer történelmi előzménye a XVII. századi londoni kereskedők azon szokása, hogy a kávéházakban találkoztak és kötöttek üzleteket. A XIX-XX. században az írók dolgoztak előszeretettel kávéházakban. Gondoljunk a csak a márciusi ifjakra, akik a Pilvax kávéházból robbantották ki az 1848-as forradalmat. A modern formája és vele együtt a neonomád kifejezés San Franciscoban alakult ki, ahol a Szilícium-völgy miatt nagy volt az
önálló webes szellemi munkát végzők aránya.

Mivel egyedül dolgoznak, nagyrészt a laptopjukba mélyülve, gyakran több, mint napi nyolc órát, ezért a neonomádok gyakran elidegenülnek az emberektől. Innen az elnevezésük is. Ez a hátránya ennek az életformának, de valószínűleg a már eleve szabadságot és kötöttségmentességet szerető, maguknak való emberek választják ezt az életformát. Ha mégsem szeretik a magányt, akkor lehetőségük van közösségi munkahelyeken dolgozniuk. Ezek olyan, általában belvárosi irodák, ahova bárki betérhet dolgozni. A kávézókkal ellentétben itt ritkán lehet enni-innivalót venni, de az itt dolgozók rendelkezésére állnak irodai bútorok, irodai eszközök, wifi, akár konferencia terem, tárgyaló vagy gyerek-és kisállatmegőrző is. Ezeken a közösségi helyeken a munkán kívül a neonomádok tudnak ismerkedni, beszélgetni, üzleteket kötni, így mégse olyan “nomádok”. Az USA-ban már elterjedt ez a munkavégzési forma, de hazánkban még nem. Azért van néhány ilyen hely Budapesten, mint a Loffice, a Kubik és a Greenspaces.
Vannak munkahelyek, mint a törökbálinti Telenor székház, ahol nincs a dolgozóknak saját irodájuk, csak asztalok és mindenki oda ül, ahová akar vagy, ahol helyet talál magának, akárcsak egy közösségi munkahelyen. Ez azért van mert sokuknak lehetőségük van homworkingre, ezért nincs szükségük állandó helyre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése