keresés

2019. november 12., kedd

A videómegosztás története, jelene

Vitatott, hogy mi volt a legelső megosztott videó az interneten. Sokan egy 1991-es streamet tartanak annak, ami a Cambridge Egyetem informatikai karán volt jelen. Egy kávéfőző állt a középpontjában, ami elé egy kamerát raktak és az élő képet közvetítették az egész létesítményben. Így a mérnökök és a gépészek mindig tudták, hogy van-e értelme elvergődniük a konyháig kávéért.

A Shareyourworld.com volt az első videómegosztó oldal, ami lehetővé tette, hogy a felhasználók fájlokat töltsenek fel változatos videó formátumban, amiket meg is tudtak osztani. 1997-ben indult el és Chase Norlin volt a kiötlője, aki később a Pixsy cég fejese lett. Az oldal  2001-ben megszűnt, de megnyitotta az utat a későbbi videómegosztó oldalak számára.


YOUTUBE

A YouTube-ot 2005 februárjában alapította három korábbi PayPal-alkalmazott: Chad Hurley, Steve Chen és Jawed Karim. 2006 novemberében a céget 1,65 milliárd dollárért (akkori árfolyamon számolva 318 milliárd forintért) vásárolta meg a Google LLC, és azóta annak leányvállalataként működik. Magát a Youtube-ot is részlegesen integrálták a Google+ nevű közösségi oldallal – bizonyos korábban elérhető funkciók, például a kommentelés csak Google+ regisztráció után lehetséges.
Története egy pótszilveszteri bulival kezdődött, amikor Steve Chen meg akarta osztani barátaival az ott készült videókat, de erre nem volt kényelmes és hatékony megoldás. Ezért fogott össze két barátjával, akikkel komolyan véve a dolgot, sikeresen aktiválták a YouTube domain nevet. Chen és Karim voltak a programozók, Hurley pedig a designt készítette el. Végig nagy projektként kezelték a dolgot és komoly befektetők is melléjük álltak.



Az első videó címe “Me at the Zoo” volt, ami 2005. Április 23-án került fel az oldalra és még ma is megtekinthető. Jawed Karim látható rajta, ahogy elefántokról beszél az állatkertben. Hivatalos indulása előtt azonban még nem volt túl sikeres az oldal. Ugyanabban az évben novemberben tették nyilvánosan hozzáférhetővé mindenki számára. Hírét a felhasználók terjesztették, akiknek köszönhetően 2006-ra már több mint százmillió megtekintést tudhattak maguknak.
2006. októberében a Google megvásárolta a portált. Ettől kezdve stabilan fejlődött az oldal, folyamatosan újabb és újabb funkciókkal bővülve. 2009-ben volt az első élő közvetítés az oldalon (U2).
A legfrissebb adatok szerint havonta, több mint 1 milliárd egyedi látogató keres a feltöltött videós tartalmak között. Havonta 6 milliárd órányi videó megtekintést produkálnak a felhasználók, ami a világ lakosságára leosztva havi egy órát jelent, valós látogatókra lefordítva havi 6 óra.
Percenként átlagosan 100 órával bővül a YouTube felületén elérhető videós tartalom, ezzel párhuzamosan folyamatosan növekszik a felhasználók száma, illetve az általuk a videómegosztó portálon eltöltött idő.

VINE

A Vine egy rövid videókat megosztó oldal volt, ahová 6 másodperc hosszúságú, ismétlődő klippeket lehetett feltölteni. 2012 júniusában hozták létre és októberre már a Twitter kezében volt. 2013 januárjában indult el ténylegesen. A videókat a Vine saját szociális hálózatára lehetett feltölteni, ahonnan meg lehetett osztani egyéb platformokon, például Facebookon, vagy Twitteren. A Vine applikációval (telefonon) böngészni lehetett a feltöltött videók között, lehetett téma szerint keresni és felkapott videókat nézni. A Vine versenyre tudott kelni olyan egyéb szociális oldalakkal is, mint például az Instagram.



2015 decemberére a Vine-nak 200 millió aktív felhasználója volt. 2016 októberében azonban a Twitter bejelentette, hogy megszakítják a videófeltöltési lehetőséget. Videók letöltése és megtekintése azonban még elérhető volt. 2017 januárjában a Twitter elindított egy Vine archivumot, ahol a korábban feltöltött videókat még ma is meg lehet tekinteni.
V2 lett volna a folytatása, de pénzügyi és jogi problémák miatt el lett halasztva a fejlesztés.

TWITCH.TV

A twitch.tv nevű stream oldal nagyon népszerű manapság. Justin Kan alapította, aki eleinte saját életét közvetítette egy akkor még Justin.tv nevű oldalon. Az emberek érdeklődésének hatására terjesztette ki a funkciókat, létrehozva a streaminget. 2011-től működik az oldal ahol alapvetően e-sport streameket, videójáték végigjátszásokat, vagy egyéb zenei és kreatív műsorokat láthatunk. 2018-ban az oldalnak havi 2.2 millió megosztója és 15 millió aktív felhasználója volt.

TIK TOK

Alapvetően a fiatalabb korosztályok körében népszerű. Telefonos applikáció (de számítógépről is megtekinthető), ami 2016 őszén indult. Lényege az, hogy a felhasználók rövid videókat csinálnak, különféle megadott hanganyagokkal és zenékkel. Hasonló volt hozzá a Musica.ly, ami 2014-től volt elérhető. 2017-ben a Tik Tok és a Musica.ly egybeolvadtak. Manapság a Tik Tok-ot sokan Vine pótlóként használják és olyan tartalmakat készítenek, amik ugyanazokat a tulajdonságokat hordozzák.

SNAPCHAT/INSTAGRAM

Elsősorban képeket tudunk megosztani és küldeni velük, ugyanakkor mindkettőben készíthetünk rövid videókat is. A "story" (magyarul "történet") funkció egyre népszerűbb lett, melynek lényege, hogy videókat/képeket tehetünk közzé abban a menüpontban, melyek egy nap elteltével maguktól eltűnnek.


Egyéb oldalak:

Archive.org
Bitchute
Dailymotion
LiveLeak
OpenTopia
Vimeo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése