keresés

2019. november 12., kedd

Online TV, avagy a streamingszolgáltatók megjelenése

Forrás: Harrison Weber / FLICKR
Az elmúlt években világszerte meghódította, és egyben forradalmasította a tévénézési szokásokat a streaming szolgáltatók megjelenése. A Video on Demand (VoD) szolgáltatások elterjedése jelentős mértékben átformálta a korábbi nemzetközi médiafogyasztási formákat. A hazai mezőnyt tekintve viszont ez a folyamat még nem ért a végére. A magyar fogyasztók szűk része érhette csak el eddig a streamingszolgáltatók által nyújtott tartalmakat, mivel csekély lokalizált tartalom volt jelen benne. Mostanra viszont elérkezett Magyarországra a Netflix lokalizált változata, amely jelentős mérték változtathatja meg a kábeltévés előfizetések monopoliumát.


Az online tévénézés térnyerése


Ma már egy kábeltévé-előfizetés áráért cserébe hatalmas választék közül, akkor és annyit fogyaszthat az előfizető, amennyit csak szeretne. A “kábelvágás” azaz “cord-cutting” kifejezést használják erre a jelenségre. Tehát az egész világon nagyobb számban van jelen az otthoni digitális tartalomhozzáférés, mint a kábeltévés előfizetések.
A streamingszolgáltatók piacán egyenlőre egyeduralkodó az amerikai Netflix. A pillanatnyilag majdnem 150 millió előfizetővel rendelkező vállalat elsődleges profiljába médiatartalmak előfizetési alapon történő szolgáltatása, illetve saját gyártású tartalmak készítése tartozik.
A Netflixnek azonban számos vetélytársa akad a szintén online sorozatokat és filmeket kínáló szolgáltatók között. A magyar piacon elsősorban az HBO a legnagyobb konkurencia, az HBO Go streaming szolgáltatásával, de az Amazon is jelen van.
A világviszonylatban jelentősebb YouTubeTV és a Hulu mellett más vállalatok pl. az Apple is elindítják a saját szolgáltatásukat. A legnagyobb várakozás azonban a Disney+ megjelenését övezi, amely például a Marvel- és a Star Wars-franchise termékek egyedüli forgalmazója lesz.

Netflix magyarul - azt kaptuk, amire számítottunk?


Október 4-én útjára indult a magyar felületű Netflix, amely már régóta váratott magára, azonban az még a jövő zenéje, hogy beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket. 
Eddig csekély számban ugyan, de már fellelhetőek voltak magyar nyelvű vagy feliratú tartalmak a szolgáltató felületén, az év végére azonban már 50 magyar gyártású film megjelenését is garantálják a kínálatukban. A tervezett szerint olyan filmek kerülnek majd be a felhozatalba mint a Saul fia vagy a Kaméleon.
Forrás: Netflix

A felhasználói felület az összes eszközön a kiválasztott nyelven jelenik meg, így most már azok is könnyebben tudnak tájékozódni a szolgáltatásban, akiknek eddig a nyelvi akadályok miatt erre korábban nem volt lehetősége. A Magyarországon 2016 óta elérhető szolgáltató ezzel a lépéssel az előfizetők számának emelkedését igyekszik elérni.

A Netflix lokalizált verziójának a legnagyobb problémája az, hogy kizárólagosan csak a magyar nyelvű vagy feliratú tartalmak elérését teszi lehetővé a katalógusban. Vagyis ha például olyan filmet szeretnénk megnézni, amit korábban már eredeti nyelven megtekintettük lokális tartalom nélkül, már nem fog megjelenni a felületen.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése