keresés

2019. november 26., kedd

A személyiségi jogok helyzete Kínában


A kínai társadalmat egyre aggasztóbban uralja el a "Nagy Testvér"-jelenség. Kína több éve egy olyan társadalmi minősítő rendszert tesztel, mellyel értékelni lehet az összes állampolgár viselkedését, és amely révén jutalmazni, illetve büntetni lehet az embereket cselekedeteik, viselkedésük és gondolkodásuk alapján. Az értékelések az emberek totális megfigyelésén alapulnak, amely a rengeteg köztéri, munkahelyi és iskolai kamerarendszer segítségével valósul meg. Az emberi, de főleg a személyiségi jogok eközben meglehetősen elsikkadnak a kínai társadalomban...

A megfigyelés és a társadalmi státusz

A Kínai Népköztársaságban 2018-ra a kormány közel 200 millió kültéri és beltéri kamerát magába foglaló, a kínai emberek mindennapjait 24 órában megfigyelő kamerarendszert telepített, szerte az egész országban, különös tekintettel az ellenálló tartományokra (pl.: Tibet, Ujgur Tartomány). Ez volt a helyzet a tavalyi év végén. Mi történt azóta? 


Egy kamera átlagban 7 embert figyel meg
A helyzet fokozódik: a kamerák száma már eléri a több százmilliós(!) nagyságrendet; a szerverek tárolókapacitása a többszörösére nőtt, a totális megfigyelőállam kiépülését rohamléptekben segíti a szédületes technikai fejlődés. 2020-ban élesben is beindul a kreditprogram, aminek már negyedik éve zajlik a kötelező kísérleti szakasza: 0-24 órás megfigyelés a lakosság irányában, az élet minden területén. A kapott adatokból állítják össze a lakossági kreditpontokat, amely igen komoly következményekkel jár, egyfajta társadalmi minősítést is hordoz.


Óriásszem - mindent lát

A "sima" megfigyelő kamerák mellett a nagyobb teljesítményű, arcfelismerő programmal rendelkező készülékek is terjednek. Az egyik legújabb fejlesztés segítségével már egy koncert közönségéből, vagy bármekkora tömegből is ki lehet választani egy keresett személyt. 


Az erre szolgáló új eszköz egy hatalmas teljesítményű, (500 megapixeles) kamera, nagy sebességgel működő arcfelismerő rendszerrel, gyakorlatilag bárkit be tud azonosítani egy hatalmas tömegben, nyílt területen is.
Bár a hatóságok előszeretettel hivatkoznak a közbiztonságra (ennek az új fejlesztésnek is ez volt a hívószava), nem nagyon remélhető, hogy a kínai állami szervekre visszatartó erővel hatna az emberi jogok tisztelete. A speciális kamerát valószínűleg az élet minden területén való megfigyelésre fel fogják használni, tovább fokozva az állampolgárok ellenőrzését.


Okostelefont akarsz? Ide az arcodat!

A kínai életforma velejárója a saját gyártású okostelefonok használata, ami szintén megkönnyíti a hatósági megfigyeléseket:az okostelefonok applikációi eleve lehetővé teszik az adatgyűjtést a hazai állampolgárok esetében, az országba lépők (pl.: turisták, látogatók) telefonjait pedig kémprogramokkal látják el. Úgy tűnik, mostanra ez sem elegendő a kínai "Nagy Testvér" számára: jövő évtől új rendelkezést vezetnek be: az okostelefon vásárlásához nem csak a személyes adatokat kell megadni, hanem arcfelismerő rendszer által hitesített digitális adatokat (arclenyomatot) is. A jelenség tökéletesen beleillik a digitális diktatúra kiépülésének folyamatába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése