keresés

2019. november 29., péntek

Távmunka - telecommuting, teleworking




Kép forrása: https://www.123rf.com
Mennyire a jövő ígérete? Sokat hallhatunk róla, de kevés olyan embert ismerünk (vagy egyet sem), aki távmunkát végez. Mégis a médiában, egy-egy amerikai filmben szinte magától értetődő a létezése. Mi a helyzet munkaerőpiacon a nagyvilágban? Mi a helyzet Magyarországon? Milyen lehetőségek vannak a jelenben, és hová tart? Egy kicsit körbejártam ezt a témát.

Angolul több kifejezést is használnak: telecommuting, telework, working from home, mobile work, remote work, flexible workplace, míg a magyar cikkekben szeretik a home office kifejezést használni (jelezve, hogy nálunk még nem terjedt el).

Története - jelene - lehetséges jövője...




Története

1967
Megjelenik a rugalmas munkaidő fogalma Münchenben, hogy enyhítsék az ingázás okozta problémákat.

1972 
A távmunka (telecommute) kifejezést Jack Nilles fizikus hozta létre . Ő távolról dolgozott egy NASA kommunikációs rendszeren.

1988 
Munkahelyi kommunikációs lehetőségek: fax, telefon, futárszolgálat. Ezeket a lehetőségeket már használják a távmunkákhoz.

1988-tól napjainkig
A telekommunikáció és a számítógépek erőteljes fejlesztése az amerikai kormány támogatásával. Különböző tanulmányok az ingázás okozta kellemetlenségekről és környezetszennyezésről, kimutatva a távmunka környezetkímélő előnyeit, és a megtakarítás költségeit.


A legalizálás az egyik legfontosabb mérföldkő bármilyen változás tekintetében, ez nincs másként a távmunka esetében sem. 


2000 
Egyesült Államok: Department of Transportation and Related Agencies Appropriations Act, Public Law 106-346, §359: biztosítja a jogosult munkavállalók számára a távmunka feltételeinek kötelező biztosítását a munkahely által.

2002-ben az európai szociális partnerek: 
  • ETUC (European Trade Union Confederation - Európai Szakszervezeti Szövetség), 
  • UNICE (Union of Industrial and Employers' Confederations of Europe - Európai Munkáltatók és Gyáriparosok Szervezeteinek Szövetsége), 
  • UEAPME (European Association of Craft, Small and Medium-sized Enterprises - Európai Kis- és Középvállalkozások Szövetsége) és a 
  • CEEP (European Centre of Employers and Enterprises providing Public Services and Services - Állami és Közszolgáltatási Vállalatok Európai Központja) 

egy keretmegállapodást írtak alá, ami tartalmazta a távmunkákkal kapcsolatos ötleteket, javaslatokat, szabályozásokat.

Magyarországon a legkorábbi említése a 2004. évi XXVIII tv.-ben történt (jelenleg ez hatályon kívül van).

2004
Az összes amerikai szövetségi munkavállalónak engedélyezik a távmunkát, ha ez nem megy az eredményes munkavégzés rovására.

2010 
Egyesült Államok Telework Enhancement Act of 2010, Public Law 111-292: távmunka fejlesztési törvény hivatalok és ügynökségek távmunka lehetőségeinek fejlesztésére

2011
Egyre elterjedtebbé válik az okos eszközök és a telekommunikáció használata.

2014 
A munkavállalók 75%-a jelezte, hogy a digitális eszközök és elérhetőségek jelentős előnyt eredményezhetnek a munkavégzés szempontjából.

2015
Az Egyesült Államokban 37%-os a távmunkások száma a munkavállalók körében.

2016
Kép forrása: https://www.pinterest.ca
50% feletti azok aránya, akik már nem az íróasztalnál ülve végzik munkájukat (távmunka, neonomádok, egyéb.).

2016
Az informatikai dolgozók véleménye szerint  83%-uk a munkahelytől függetlenül is hatékonyan tudja végezni a feladatait.


A távmunka felosztása


Hely szerint

  • otthoni távmunka
  • mobil távmunka
  • távmunka-ház (ez meg mi???, talán a közösségi irodaházak lehetnek)

Munkavégzés rendszeressége szerint

  • alkalmi
  • részleges
  • folyamatos (pl. call-center, adatrögzítők, monitoring feladatok)

A távmunka előnyei

  • rugalmasság: a megváltozott munkaképességűek és a gyerekes családok szempontjából kifejezett előny!!!
  • nagyobb munkavállalói elégedettség
  • idő és pénz megtakarítása
  • az elégedettség miatt a dolgozók motiváltabbak, gyorsabban végzik el a feladatokat

  • izoláltság
  • valahová tartozás érzésének hiánya
  • csapatjátékosság hiánya (egyén és munka függő, hogy előnyként vagy hátrányként jelenik meg)


Mi a helyzet Magyarországon?

Magyarországon a távmunkák piaci lehetősége még eléggé szűk, kevés olyan munkaterület van, ami távmunkaként végezhető. A KSH statisztikai felméréseiben és az egyes honlapokon keresgélve eléggé eltérő számokat láthatunk, de ami mindben feltűnik az az, hogy Magyarországon igen alacsony a távmunkások száma. Sokszor a megváltozott munkaképességűek (gyermekét nevelő anyák, mozgáskorlátozottak, stb.) szerepelnek a felmérések középpontjában. Ráadásul a távmunka lehetőségei inkább részmunkaidő vagy a rendszeresen bejáró dolgozó munkájának csak egy kis részeként egy-egy otthon végzett munkanapot jelent. Magyarországon a távmunkások aránya kb. 3% (plusz-mínusz pár ezrelék a különböző felmérések függvényében), míg Nyugat-Európában ez az arány 10% feletti, de a megkérdezettek 40%-a nem is akar távmunkás lenni, mert hiányzik a közösség.

Hazánkban a vezetők kifejezetten szeretik szemmel tartani a dolgozókat, hogy ellenőrizhessék a munkaidejük mekkora részét töltik munkával, és mekkora részét nem-munkavégzéssel (reális-irreális elvárások és a Facebook-jelenség).

Természetesen a távmunka függ a munkaterületek típusától is, mivel egy gyártósori munkás, egy sebész vagy egy bolti eladó nem viheti haza a munkáját, hogy otthon végezze el.
Mindez kissé lehangoló, de a részmunkaidős megoldások, a félig otthon végezhető munkák és rugalmasabb munkaidők jelentős segítséget adnak a munkavállalók számára az életük koordinálása szempontjából.

Magyarországon a jelenleg hatályos jogszabály

2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről:
196. § (1) *  Távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet számítástechnikai eszközzel végeznek és eredményét elektronikusan továbbítják. […]

Technikai háttér


Távoli elérést lehetővé tevő, virtuális magánhálózatot (VPN) megvalósító programok. Csoportmunkát elősegítő szoftverek, weboldalak: megosztott naptárak, project management megoldások, file megosztó szolgáltatások. Mostanság már olyan megoldások is vannak amik a dolgozó saját mobiltelefonján egy kis zárt környezetet alakít ki a céges programok számára, amik a többi programtól teljesen elszeparálva biztonságban tudják elérni a céges adatokat. Fontos volt továbbá az adat titkosítások elterjedése mind telefonon mind laptopon, hogy a céges adatok biztonságban legyenek a távmunka közben.

A jövőkép

Kép forrása: https://qz.com

Hazánkban is jöttek létre olyan szervezetek, amik a távmunka terjedésének előmozdítását tűzték ki célul. Az egyik ilyen szervezet a Magyar Távmunka Szövetség. Bár itt hiányzik az a hátszél, amit az USA területén a kormány biztosított éveken keresztül, de idővel Ma hazai munkaerőpiacon is nagyobb arányúvá válhat a távmunka. Jogi háttere kész és működik, technikai háttere rendelkezésünkre áll. A többi már csak azon múlik, mennyire képesek változni, változtatni az emberek.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése