keresés

2019. november 29., péntek

Az MI és a munkaerőpiac kapcsolata - Veszélyben vannak a pozíciók?


Az MI lenyomata szinte mindenhol megtalálható a 21. században, az internet hálóvilágától kezdve egészen az autógyárakig különböző formában válik egyre okosabbá, hasznosabbá a mesterséges intelligencia.

Célja: a minél hatékonyabb - gyorsabb, fejlettebb, ügyesebb - munkavégzés.

A MI mai fejlettségéből adódóan megszületik a probléma: egyre értékesebbé válik, az emberi munkaerőforrás pedig háttérbe szorul.

Veszélyben vannak a munkavállalók? 

"Ha le tudod ma írni a munkád egy mondatban, akkor azt a következő pár évben nagy valószínűséggel át fogja venni egy robot” - hangzott el egy Telekom rendezvényen, ahol a meghívottak a digitalizációról, az MI munkaerőpiacra való hatásáról beszélgettek.

Ámbár igaz, hogy a mesterséges intelligenciák folyamatos fejlődése bizonytalanná teheti az "egyszerűbb" munkát végző személyek anyagi hátterét, mégsem szabad kétségbe esni. Ez a következmény akár pozitívum is lehet, attól függ hogyan állunk hozzá, ha képesek vagyunk alkalmazkodni a változásokhoz még értékes előnyt is kovácsolhatunk belőle.


Ahogy mellőzhetővé válnak az egyszerűbb munkasémák, úgy válik egyre értékesebbé az,amit az MI nem tud pótolni.


"Az emberek munkájára még sokáig szükség lesz, sőt, egyre fontosabbak lesznek az olyan készségek, amelyekkel a gépek nem, csak mi, emberek rendelkezünk. Ilyen például a kreativitás, a kritikus gondolkodás, a döntésképesség, rugalmasság vagy a csapattal való együttműködés."

Saját magunk fejlesztése lesz a siker kulcsa, az emberek rá lesznek kényszerítve kreatívabb, innovatív képességek elsajátítására és azok tökéletesítésére, ez pedig a világ-társadalom szempontjából hatalmas pozitívum.

Forrás - Index

Forrás (Job, 1. kép)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése