keresés

2020. május 4., hétfő

Csak zenél, nem támad meg

JukeboxA mesterséges intelligenciákat ugyan kutatják egy ideje, és jelentős fejlődéseken mennek keresztül, attól nem kell félnünk, hogy esetleg jövő hétre átveszik az uralmat.
Ettől az AI-tól egyedül a dalszövegíróknak kell félni - ugyanis a Jukebox dalokat ír, ami megszólalásig hasonlít az eredeti előadókhoz.

A mesterséges intelligencia, és a feltételezett fenyegetés
Szerencsére csak a fantasztikus és katasztrófa filmek szereplője a számítógépes uralom, a gépek lázadása, mikor az internet átveszi az uralmat felettünk. Hála égnek, még az emberek irányítják és programozzák a robotokat, így csak annyit tesznek, amennyi a kódjukban szerepel.
Hallani persze rémhíreket, hogy túl gyorsan tanulnak, az OpenAI új kreálmányától nem kell félnünk. Az OpenAI ugyanaz a társaság, akik csináltak egy robotot, ami fél kézzel megoldja a Rubik kockát. Az eredmény itt is meglepő, hogy mikre képes egy robot, és mikre az emberi elme és test, de a világvezetést még nem veszik át, mert tudnak puzzle-t kirakni.

Katy Perry és Elvis Presley
Jukebox Rock-wave 90th Anniversary »Thecrazyfifties.esAz OpenAI megetetett 1.2 millió dalt a Jukebox-szal, köztük olyan metaadatokkal, mint előadó, a dal címe, évszámok és dalszövegek. A program ezek után a kapott információt megrágta, lenyelte, feldolgozta, megemésztette, és, mint egy jó kisbaba, visszaköpte. Miután analizálta a dalokat, az eredmények alapján újat állított össze kulcsszavak alapján.
Az eredményt az OpenAI csapata közzé is tette, legalábbis néhányat, köztük olyan híres előadók "új" számait, mint Katy Perry vagy Elvis Presley. Természetesen az újszülött dalok nem tökéletesek, megvan a maguk gyerekbetegsége, de meglepően felismerhető az énekes stílusa. Például a "heavy metal" példáról laikusként nem tudnám megmondani, hogy AI-generált. Igaz, a dalszöveg kissé itt is furcsa, de az egész maga összeáll.
A mesterséges intelligenciák egyre többre képesek, de nem kell tőlük tartani - segíteni, vagy éppen szórakoztatni jöttek létre, nem hátráltatni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése