keresés

2022. május 16., hétfő

Digitalizálás a könyvtárakban

Az új technológiai változásoknak köszönhetően a könyvtárakban is új funkciók jelentek meg. A digitalizáció elterjedése mellett elérhetővé vált a könyvtárakban is az internet, aminek következtében a dokumentumok elérhetőségét is könnyebben tudják ellenőrizni a felhasználók.


A digitalizálás célja

A digitalizálás legfontosabb céljai az értékmentés, állományvédelem, archiválás, jövedelemszerzés, reprodukálás, on-demand szolgáltatás.

Az értékmentés, állományvédelem során vagy egy már elhasználódott, régebbi dokumentumot, vagy egy értékes dokumentumot digitalizálnak. Az archiválás célja, hogy a dokumentumokat hosszú távon is megőrizzék. A jövedelemszerzés során értékesíthetik a digitalizált változatot. A reprodukálás során az eredeti dokumentumot egy újra publikálható minőségben digitalizálhatják. Digitalizálhatnak még továbbá egy on-demand szolgáltatás keretében is, ekkor megrendelésre digitalizálnak. Egy nyilvános szolgáltatás esetében a digitalizálás célja lehet, hogy az olyan dokumentumokat, amelyek vagy egyáltalán nem, vagy nehezen hozzáférhetők nyomtatott formában, elérhetővé tegyék.

A Digitális Bölcsészeti Központ és a digitalizáció

Nemrég elkészült a Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Bölcsészeti Központjának publikus honlapja, aminek köszönhetően mindenki megismerheti tevékenységüket. Rövid összefoglalókban ismertetik, hogy a szervezet azért jött létre, hogy támogassa, koordinálja és dinamizálja a hazai közgyűjteményekben zajló digitalizációt, a tartalom- és szolgáltatásfejlesztéseket.

2018-ban a kormány elfogadta a közgyűjteményi digitalizálási stratégiát, aminek következtében "egységes koncepció alapján szervezte újjá a digitalizálási tevékenységeket, és nemzeti stratégiát tudott létrehozni arra vonatkozólag, hogyan kell digitalizálni, továbbá szolgáltatásként felkínálni azokat a kulturális örökségi tartalmakat, amelyek a nemzeti emlékezet gyűjteményi alapját jelentik, és analóg módon léteznek a gyűjteményekben". A stratégia futamideje 2025-ig tart. Egy évvel később világossá vált, hogy szükségük van egy koordinatív szervezetre, amely képes dinamizálni a közgyűjteményekbe beépülve a tervek megvalósítását.

A szervezet megkereste a kiemelkedő közgyűjteményeket, illetve azokat a szervezeteket, amelyek a közgyűjteményeket képviselik, mint például az Informatikai és Könyvtári Szövetség, illetve a Vidéki Múzeumok Szövetsége. Felkérték őket, hogy készítsenek egy digitalizációs projektet, amelyben leírják, hogy hogyan akarnak haladni. Ez azért volt fontos, mert a digitalizálási stratégia kimondta, hogy a közgyűjteményi anyag ötven százalékát kell digitalizálni az adott időszak végéig. Kiemelkedően fontos területként az oktatást és a turisztikát, idegenforgalmat jelöli meg.
Digitális Bölcsészeti Központ részt vesz a projekttervezésben, illetve a lebonyolításban és szakmai segítséget is nyújtanak. Ezenkívül kapcsolatban vannak olyan cégekkel, illetve szervezetekkel, amelyeket a gyűjteményeknek ajánlhatnak.

Elkészült egy cselekvési terv, amely a 2021-24-es évekre állított össze ilyen projekteket. A projekt 54 programból áll, ezek közül négy kiemelt kezdeményezés.
Az egyik ilyen, hogy jogvédett tartalmakat hogyan tudnak jogszerűen ingyenesen közzétenni, ez az Országos Széchényi Könyvtár feladata. A cél, hogy 1990-től ingyenesen olvashatóvá tegyenek egy jelentős mennyiségű dokumentumot, amelyek már nincsenek kereskedelmi forgalomban.
A másik kiemelt kezdeményezés, hogy a közgyűjteményi tartalmakat olyan tárgyszavakkal látják el, amelyek segítségével a tanárok fel tudják használni és ezáltal beemelhetők lesznek az oktatásba.

Projektjeik közé tartozik továbbá a nemzeti értéktár projekt. A Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen dolgozták ki a gyűjteményi anyag turisztikai alkalmazását. Ez azt jelenti, hogy ha bárki túrázik Magyarországon, akkor friss kulturális tartalmakat kap a telefonjára.
A digitalizálás során keletkezett adatokat, információkat össze lehet kapcsolni. Az interneten megjelenő tartalmakat olyan jelölőkkel látják el, ami a gépek számára felismerhetővé teszi a kapcsolatot. Ennek az eredménye, hogy összefüggéseket találunk a gyűjteményi elemek között. Ehhez egy névteret építenek, és hozzáadott tartalmakkal egészítik ki a digitális anyagot. A névtér egy olyan adatbázis, amiben személyek, földrajzi helyek adatai, köznevek összefüggései szerepelnek. A névterek az egyes kutatások fontos alapjai is lehetnek.

A közgyűjtemények közül a digitalizáció terén legkorábban a könyvtárak jártak az élen, de mára már hasonló szinten vannak a múzeumok és a levéltárak is. Az audiovizuális archívumok számára is hatalmas feladatot jelentett a nagy mennyiségű anyag, amit digitalizálni kellett.

Klasszikus művek is elérhetők a Digitális Irodalmi Akadémián

A Petőfi Irodalmi Múzeum által működtetett Digitális Irodalmi Akadémia online elérhetővé teszi többek között Ady Endre, Arany János, Babits Mihály, Jókai Mór, Karinthy Frigyes,  Mikszáth Kálmán, Móricz Zsigmond, Petőfi Sándor és Rákóczi Ferenc műveit is.

Digitális Irodalmi Akadémia, a Petőfi Irodalmi Múzeum digitális könyvtára, ami 1998-ban jött létre. Célja az volt, hogy a kortárs magyar szerzők műveit elérhetővé tegye online. A könyvtár teljes életművekből épül fel, a honlapnak köszönhetően a magyar irodalom alkotásai egységes adatbázisban, ingyenesen érhetők el a világ bármely pontjáról.
Honlapjukon eddig 140 író, költő műve volt olvasható. A szerzők között szerepelnek kortárs, illetve már elhunyt, de még szerzői jogvédelem alá eső írók is.
Már a DIA elindításakor felmerült, hogy a gyűjteményt ki kellene bővíteni olyan dokumentumokkal, melyek szerzői hetven éven belül hunytak el, tehát még jogdíjasok.

Korábban már a DIA felhasználói is tanácsolták, hogy jó lenne, ha a DIA kiterjedne nem csak a magyar, hanem a népszerű klasszikus művekre is. Ennek hatására a kiadó, szakértői vélemények alapján az Osiris Kiadót választották. Tehát az új szolgáltatás a Petőfi Irodalmi Múzeum és az Osiris Kiadó együttműködésének eredményeként jött létre. A cél, hogy az Osiris Klasszikusok sorozatban nyomtatásban megjelent műveket tegyék közzé digitális formában is.
A kiadó egyéb könyvsorozatait (Millenniumi Könyvtár, Diákkönyvtár) is elérhetővé tervezik tenni. Ez körülbelül 250 mű, 60-70 szerzőtől. Jelenleg 50 mű elérhető az oldalon, 19 szerzőtől.
Terveik között szerepel az is, hogy olyan kiadványok is elérhetővé váljanak teljes szöveggel a digitális könyvtárban, amelyeknek nyomtatásban csak egy szűkített változatuk jelenne meg, terjedelmi okokból.

Egy platformon a svájci könyvtárak


470 svájci bibliotéka tudományos állományához teljesen hozzá fognak férni a felhasználók. Ez körülbelül 40 millió könyvet és újságot, illetve 3 milliárd elektronikus újságcikket jelent.

Az oldalt a Swiss Library Service Platform kezeli. Ezt a szervezetet 2015-ben hozták létre, akkor 15 könyvtár volt a tagja.

Az elképzelés az volt, hogy a keresés egyszerű és hatékony legyen, ugyanis az egyes kiadványokhoz, illetve cikkekhez csak egy bejegyzés tartozik, ezáltal a felhasználók azonnal megtalálják, hogy a keresett mű melyik bibliotékában található.

Ehhez a szolgáltatáshoz létrehoztak még egy új futárszolgáltatást is, aminek köszönhetően a keresett dokumentum kölcsönzése is egyszerűbb, mint eddig. A csatlakozott intézmények nagy részében ingyenes a szolgáltatás.

A Swiss Library Service Platform vezetője Thomas Marty, aki beszámolt arról, hogy azzal, hogy a könyvtárakat ennyire szoros hálózatba kapcsolják, Svájc világviszonylatban is kitűnő, hiszen ilyenre semelyik országban nincs példa.

A szolgáltatás eléréséhez mindenkinek csak egyszer kell regisztrálni és ezután már az összes könyvtár állománya elérhetővé válik. Az elérhető ajánlatok között vannak a kölcsönzési díjak kezelése, a képzés összehangolása és a mobil szolgáltatások is.

Belgiumi könyveket digitalizál a Google

Egy webes konszern és Antwerpen közötti együttműködésnek köszönhetően belgiumi könyveket digitalizál a Google. A Google stratégiai partnermenedzsere egy blogbejegyzésben tette közzé, hogy egy belgiumi város lehetővé tette, hogy két archívum, kb. 100.000 kötetét digitalizálják. A dokumentumokat a városban nyomtatták, 1600 és 1900 között. 

A program végén - ami várhatóan 2024-ben lesz - a Google Könyveken keresztül lesznek elérhetők. A program során mindkét archívum elérhető lesz offline formában, hiszen céljuk, hogy azok minél zavartalanabbul működjenek.

A dokumentumok közül 32.000 egy Christophe Plantin által alapított kiadótól származik, 60.000 pedig a Hendrik Concience Heritage Library városi könyvtár tulajdona.

A digitalizált dokumentumok mindenki számára elérhetőek lesznek, hiszen már nem tartoznak a szerzői jogvédelem hatálya alá. A szolgáltatás keretében majd egyes szavakra is rá lehet keresni, ami segítséget nyújt az érdeklődőknek.  

Könyvtári digitalizálás jelenleg

2017 őszén készült egy tanulmány "Könyvtári digitalizálási helyzetkép" címmel. A vizsgálatban a nemzeti-, szak-, felsőoktatási-, egyházi, illetve nagyobb közkönyvtárak vettek részt. A 25.000 feletti települések városi könyvtáraiba juttatták el a kérdőívet. Ezek a könyvtárak elsősorban helytörténeti, helyismereti szempontból voltak fontosak. 121 intézmény töltötte ki a kérdőívet.

Az eredményeket tekintve elmondható, hogy a könyvtárak nagy része (88 százaléka) rendelkezik elektronikus dokumentumokkal, illetve 70 százalékuk digitalizált az előző évben, viszont csak a könyvtárak negyedében alkalmaznak digitalizálási stratégiát. A könyvtárak közel 95 százaléka rendelkezik olyan eszközzel, amely a digitalizálásra alkalmas, elsősorban lap-, illetve a könyvszkennerekkel.

A Covid hatása a digitalizációra, a könyvtárakban


A járvány a könyvtárakban is jelentős változásokat hozott. A legtöbb könyvtár ebben az időszakban kibővítette szolgáltatásait, digitálisan elérhetővé tette tartalmait, hiszen a felhasználóknak továbbra is szükségük volt azokra. Bár a könyvtárak a járvány előtt a digitalizációt elsősorban állományvédelmi szempontból használták, a pandémia miatt jelentősen fellendült a digitalizáció, hiszen erre volt a legnagyobb szükség az online tartalomszolgáltatáshoz. Ahhoz, hogy a digitalizálás sikeres legyen, a könyvtáraknak ki kellett választani, hogy milyen tartalmakat digitalizálnak, ki kellett válogatni a fölöspéldányokat és leltári számba kellett venni a hiányokat. Annak ellenére, hogy a járvány idején megnőtt az elektronikus könyvek iránt az igény, még így is a nyomtatott könyvek népszerűbbek. 


Források:
Közösségi Könyvtár
A szövegdigitalizálás döntési folyamata
Gyűjtemények gyűjteménye - Adattengert teremt a Digitális Bölcsészeti Központ
Klasszikusok digitálisan - Interjú Radics Péterrel

Kép: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése