keresés

2016. október 19., szerda

Az elérhető VR élmény


‎Ma már bárki kipróbálhatja a virtuális valóságot, különböző rendezvények, mint például a PlayIT keretében.
De az ilyen helyeken általában tömeg van, végig kell állni egy hosszú sort, utána meg használhatod 10 percet a készüléket és már szólnak is, hogy jön a következő. Szerencsére pénztárcánktól függően több lehetőség is rendelkezésünkre áll, hogy beszerezzünk magunknak egy VR eszközt. 


Mennyi az annyi?
Egy belépő szintű ”VR Ready” számítógép ma megközelítőleg 135 ezer forint. Ehhez kell még maga az eszköz, ami (ha a legnépszerűbbeket nézzük) lehet az Oculus Rift vagy a HTC Vive. A kettő közül a Vive a drágább, kb. 350 ezer forint, míg egy Oculus Rift már kb. 197 ezer forinttól beszerezhető. Tehát 300 ezer forint alatt semmiképp nem jövünk ki.
Akiknek nincs megfelelő számítógépe, viszont szeretne otthon, jó minőségű VR tartalmat használni és rendelkezik PlayStation4 konzollal, ideális választás a napokban megjelent legújabb virtuális valóság eszköz, a PlayStation VR.

VR a nappaliba
A Sony az átlag felhasználókat próbálta megcélozni, ezért ahol tudtak, csökkentettek az árból. A már meglévő konzolhoz kell egy headset, ami önmagában 399 dollárba kerül, mely kb. 135 ezer forint, de ehhez kell még egy 19 ezer forintos kamera és két Move kontroller is jó ha van, aminek darabja kb. 10 ezer forint, de ha nincs, a sima PS4 kontrollerrel is irányítható. Ez így összesen 174 ezer forint. 

Olcsó VR-nak híg a leve? 
Természetesen van amiben alulmarad versenytársaival szemben. A tesztek alapján a legnagyobb különbség a számítógépes VR élményhez képest a képminőség. Néhány játéknál a közeli objektumok széle is recés volt, a távolabbiak pedig szinte teljesen elmosódtak. De maguk a programok gyorsan, folyamatosan futottak. Tehát ha a felhasználó megelégszik a képi világgal egy teljes VR élményben lehet része. Kérdés, hogy a novemberben megjelenő PlayStation4 proval mennyivel lesznek szebbek a játékok.

Viselés szempontjából pedig kifejezetten pozitívak a visszajelzések. Az eszköz könnyűnek érződik (pedig papíron ez a legnehezebb a 3 vezető VR headset közül), egy felső keret tartja a fejen amitől kényelmes a viselése. Bár egyes vélemények szerint nem annyira stabil, mint a Vive, vagy a Rift, amiket egy szorosra húzott pánt fog a fejhez. Az archoz érintkező felület, szivacs helyett gumiborítást kapott, ami pozitívum, mert nem szívja be az izzadságot és tökéletesen kizárja a külső fényeket. A lencsék állíthatóak, szemüvegben is könnyen lehet használni.

Mit hoz a jövő?
Az már biztos, hogy jelenleg van kereslet a PlayStation VR-ra. Az első készletből nem is jutott sok országba, többek között Magyarországra sem. Az eszköz tudása az árához viszonyítva teljesen megfelelő, így egyre több emberhez juthat el a virtuális valóság. Jelenleg is több mint 230 fejlesztő készít tartalmat az eszközre. Nem lenne meglepő ha a karácsonyi ajándékvásárlás egyik főszereplője, a PlayStation VR lenne. 


Felhasznált források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése