keresés

2016. október 17., hétfő

Könyvtárak helyzete az elektronikus világban

  A könyvtáraknak nehéz felzárkóznia a digitális tartalmakhoz. Az e-könyvek kérdése mindig megosztó ezért először szeretnék általánosságban írni róla.
  Szolgáltassunk vagy inkább ne? kérdezheti a könyvtáros. Egyrészről, ha nem szolgáltat a könyvtár e-könyveket, elmaradott lesz, friss információk sokszor csak elektronikusan jelennek meg. Mire papír formátumban szolgáltathatná a könyvtár, már nem friss. Sokan emiatt illegálisan töltik le a kalózkönyvtárakból az anyagot, hiszen a könyvtárban nem található meg. Másrészről az e-könyv kölcsönzés nem egyszerű, mondhatni macerás folyamat a papírkönyvekhez képest. 

  Az első nehézség, amibe a könyvtárak ütköznek, az maga az e-könyv formátuma. Mivel nem tudom megtapogatni, nincs fizikai kiterjedése, ettől függetlenül, be tudom e illeszteni a könyvtárba, lehetőleg úgy, hogy ne legyen pénzbeli különbség a könyvek és e-könyvek kölcsönzése között. 
  Másrészről úgy kell szolgáltatni, mint egy könyvet: az olvasó ne tudja saját magának megtartani a példányt (szerzői jogi kérdés, hiszen ha nem viszem vissza a példányt, vagy lemásolom, akkor igazából ingyen megszerezem azt, amiért más fizet, egy szellemi tartalomért, amiért jogosan kér pénzt a szerző), egy idő után, a kölcsönzési idő lejártával vissza tudja vinni a könyveket. Ettől függetlenül másolható legyen a dokumentum része (hiszen a papír alapú könyvet is tudtuk)
  A könyvtárak több lehetőséggel is szolgálnak eddig, bár egyik sem terjedt el teljes mértékben: egyik lehetőség, a könyvtárban lévő gépeken olvasható helyben az elektronikus dokumentum. Ez esetben nehéz helyzetbe kerül az olvasó,  amikor egy 500 oldalas könyvet kellene feldolgoznia, főleg ha könyvtárban kevés számítógép használható. A másik lehetőség az e-könyvolvasó kölcsönzés, amin adott mennyiségű könyvek vannak, ez esetben a könyvtárnak be kell ruháznia e-könyvolvasókra, illetve vigyázni kell, az olvasók ne törjék/rongálják őket. A másik probléma ezzel a módszerrel, hogy lehetőséged ad arra, hogy az olvasók saját maguknak letöltsék a könyveket. Ennek elkerülése végett többféle programot fel lehet rakni az olvasóra, ám ez körülményes megoldás, és az olvasók is leleményesek. 
  Az e-könyvek szolgáltatása nehéz kérdés a könyvtáraknak, hiszen egyrészről szolgáltatniuk kellene, másrészről meg kell oldani egy tökéletes megoldást arra, amit eredetileg papír alapú könyvekre találtak ki.  Nem könnyű, de remélhetőleg hamar jó és egyre jobb megoldásokat találnak rá a könyvtárosok.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése