keresés

2016. október 23., vasárnap

2015-ben tovább csökkentek az e-olvasók és az e-könyvek eladásai. Talán ez a vég kezdete?

Sokunk kíváncsi lehet, hogy a tavalyi évben mennyire fogytak az e-olvasók és az e-könyvek. Most itt a lehetőség bepillantást nyerni az adatokba. Minden évben nagy verseny zajlik a különböző gyártóknál, hogy kinek a készülékét viszik a vásárlók a legjobban, illetve a könyvkiadóknál, hogy mennyi fogynak az e-könyvek. Ezek a számok évről évre változnak, az eladások csökkenek. Az Amazon jelenleg is szilárd talpakon áll. Nézzük mi a helyzet a nagyvilágban és az Egyesült Államokban.


E-olvasók eladási statisztikája 2015-ben

Nem csak e-könyvek eladásainak a statisztikáját lehet megvizsgálni, hanem azt is, hogy évről évre melyik nagy gyártók adják el a legtöbb e-olvasót és melyek a legkedveltebb képernyőméretek. Egy 2016-ban megjelent cikk szerint 2015-ben 20 millió 200ezer e-olvasó fogyott.
Ez az előző évekhez képest hatalmas visszaesést jelent. Ennek okait sokat lehet vizsgálni, és az egyik ilyen lehetséges válaszok közé tartozik az, hogy az emberek sokkal jobban szeretik a papíralapú könyveket megvásárolni. A könyvek sokkal jobban kézzelfoghatóak, feltehetjük a polcunkra, gyönyörködhetünk a borítójában, míg sajnos az e-bookok nem érnek el ilyen hatást. A statisztikából az is kiderül, hogy 2015-ben az emberek 41%-a az Amazon Kindle terméken szeret olvasni, így más gyártók olvasói, vagy akár az Apple és az Android táblagépek még mindig nem tudják megközelíteni a Kindle-t. A felmérésből továbbá kiderült, hogy az emberek mintegy 66%-a a 6” képernyőméretet részesíti előnyben. Ez azért is lehet vezető helyen, a többi nagy képernyőhöz képest, mert így kényelmesen elfér az olvasó az emberek kezében.


Amerika az e-olvasó és az e-könyv kereskedelemben

E-Reader vagy inkább okos telefon?

Amerika 2015-ben az elmúlt évekhez képest nagyon gyengén szerepelt az e-olvasók és e-könyvek eladásában. Vizsgálatok szerint, azért sem veszik annyira az e-olvasókat, mert évek óta nem jelentek meg lényegesebb újítások, így az újabb modelleket csak kevesebben vásárolják meg. A másik nagy konkurenciát a készülékekre a mobiltelefonok és a táblagépek jelentik, mivel azoknál minden egy készülékben van, így nem akarnak az emberek még egy „kütyük” a táskájukba. Tavaly az Egyesült Államokban a felnőttek 19%-a rendelkezett csak e-köny olvasóval, míg 2014-ben ez a szám 34% volt. Az e-olvasók jövője eléggé bizonytalan, de az biztos, hogy fenn fognak maradni és idővel az eladásuk is stabilizálódni fog.

Vajon az e-könyv kölcsönzés jelenti a jövőt? 

Üzleti jelentések alapján az e-könyv eladások is csökkentek az Egyesült Államokban. Négy nagy amerikai könyvkiadó is megerősített ezeket az adatokat, úgy mint a Penguin/Random House,
a Simon and Schuster, a Harper Collins és a Hachette. Az Amazon nem közölt magáról adatokat, így nem tudhatjuk, hogy náluk csökkentek-e volna az eladási számok. A négy kiadónál átlagosan kb. 2-5%-os a visszaesés, aminek az oka nagyon egyszerű, az e-könyvek árát a másfélszeresükre emelték. Amerikában lehetőségük van az embereknek e-könyvek kölcsönzésére is és itt a számok nőttek az előző évekhez képest. A legnagyobb e-könyv kölcsönzési szolgáltatótól az OverDrive-tól tavaly mintegy 125 millió e-könyvet és 43 millió hangoskönyvet kölcsönöztek ki. Ez az adat 19%-al növekedett az előző évhez képest. Amerikában a könyvtárak 95%-a rendelkezik e-könyv katalógussal, így úgy látszik náluk az lesz az új trend. 
Magyarországon is van lehetőség e-könyv kölcsönzésre, de sajnos nálunk ez még nagyon kezdetleges szinten van, illetve sok felhasználó nem is tud ilyen szolgáltatásról.

Felhasznált források:
E-olvasók statisztikai adatai Statistic Brain (2016.09.03)
E-kereskedelem az Egyesült Államokban Varga Tamás (2016.01.14)
Overdrive

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése