keresés

2016. október 9., vasárnap

Netflix, video on demand


A 2016-os év elején Magyarországon is elérhetővé vált a világ egyik legnagyobb online tartalomszolgáltató vállalatának szolgáltatása. A Netflix konyhanyelven fogalmazva egy éjjel-nappal elérhető videokölcsönző minden reklám nélkül. Szolgáltatásuk havi díjas, bármikor lemondható. 3 különböző csomag válaszható, mely nem tartalomban korlátozott csupán minőségben és a párhuzamosan használt képernyők számát. Különböző platformokon elérhető, ráadásként használata az első hónapban ingyenes.




Tartalom
Az online videotár különböző platformokon elérhető, csak egy stabil és gyors internetkapcsolatra van szükség. Profilokat lehet létrehozni, így például a gyerek profilban megfelelő dolgokat tesz lehetővé megtekintésre. Különböző kategóriákban böngészhetünk és a már fent említett algoritmus ajánl is a megtekintett és értékelt előzményeinkből.

A Netflix egyik legjobb és legveszélyesebb beállítása az Auto-Play. Amennyire jó, hogy nem kell semmit se csinálnunk és máris indul egy következő sorozatrész, vagy következő film könnyen ott lehet ragadni a Netflix előtt.
Hiányosságának mondható azonban, hogy nem lehet sehogy sem indikálni azt, hogy valamit már láttunk, ha az nem volt lejátszva. Továbbá a megtekinthető filmek, sorozatok országonként eltérhetnek, a legtöbb csak angol, német audiosávval és felirattal van ellátva. A Magyarországon elérhető tartalmat összeszedte a finder.com. Az első magyar felirat nem sokkal ezelőtt vált elérhetővé a Blacklist nevű sorozat első két évadához.

Streaming szolgáltatásán kívül a Netflix saját produkció gyártásával is foglalkozik, amik általában nagy sikereknek örvendenek. Ilyen például a Stranger Things, Jessica Jones, Daredevil és a legújabb közülük Luke Cage.

Kezdetekben

A céget 1997-ben Reed Hastings és Marc Randolph alapította Kaliforniában, eredetileg filmenként kellett fizetni és azokat postán keresztül juttatták el a tagoknak, majd ők is így tudták visszaszolgáltatni a kölcsönzéseiket.
30 alkalmazottal vágtak bele, és darabonkénti 50 centes díjjal. 1999-ben felvetették a havi előfizetés lehetőségét, majd egy évvel később be is vezették. Nagy siker lett az új fix havidíjas, késedelmi díjakat eltörlő és szinte korlátlan DVD kölcsönzési rendszer.
2000-ben a Blockbuster (akkori legnagyobb DVD forgalmazó és kölcsönző), 50 millió dollárért próbálta felvásárolni a vállalatot, azonban az ajánlatot elutasították.
2005-ben már 35000 film volt a választék közt és 1 millió DVD-t szállítottak ki naponta.


Új korszak

A Netflixnek volt egy értékelések alapján működő ajánlási rendszere, ami az egyik oka volt annak, hogy annyira felkapott lett. 2006-ban 1 millió dollárt ajánlottak fel annak, aki az aktuális algoritmusnál jobbat tud írni.
2007-ben kezdtek el másik irányba is terjeszkedni, mikor is az online videoszolgáltatásra kezdtek koncentrálni.

Nemzetközi terjeszkedés


  • 2007 Elindult a streaming az Egyesült Államokban. 
  • 2010 Nemzetközi piacon elérhetővé vált a streaming szolgáltatás, Kanadában szeptember 22-én.
  • 2011 Latin-Amerika
  • 2012 Netflix Európába is terjeszkedett, kezdve az Egyesült Királysággal és Írországgal január 4-én. Szeptember 18-ára Dániában, Finnországban, Norvégiában és Svédországban is jelen volt.
  • 2013 Előfizetések felügyelése miatt visszavettek a gyors terjeszkedésből. Csak Hollandiába jutottak el.
  • 2014 Netflix elérhetővé vált Ausztria, Belgium, Franciaország, Németország, Luxemburg és Svájc területén.
  • 2015 Nyitott Ausztrália és Új Zéland, Japán, Olaszország, Portugália, Spanyolország felé. 
  • 2016 Netflix bejelentette, hogy innentől kezdve szolgáltatásuk hozzáférhető mindenhol a világon, kivétel Kína, Szíria, Észak-Korea és Krím

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése