keresés

2016. október 22., szombat

Mi az a Bitcoin?

Rövid összefoglaló azoknak akik semmit, vagy nagyon keveset tudnak arról mi az a bitcoin és miért korunk egyik legérdekesebb jelensége.

Ha nagyon egyszerűen akarjuk megfogalmazni, azt mondhatjuk a bitcoin egyfajta digitális pénznem, melyet számítógépek tárolnak és kezelnek. Elektronikusan tudunk vele vásárolni dolgokat az interneten, akár olyan nagy cégektől is mint a Microsoft, Dell, Overstock. Épp ezért a bitcoin több mint egyszerű valuta, hiszen módot ad különböző tranzakciók végrehajtására, pontosan úgy mint a PayPal, vagy valamilyen bankkártya hálózat. Egyfajta internetes pénztárcaként működik, mely megőrzi azt a pénzt ami a miénk, és megengedi azt is, hogy elköltsük, átutaljuk bárki másnak, kereskedjünk vele, mindezt pedig - a számítógép energia felvételével járó költségeken kívül - ingyen és bérmentve. Az eddig elhangzottak alapján a bitcoinnak sok ismeréve megegyezik a hétköznapi valutákkal például a dollárral, euróval, amelyekkel szintén lehet digitálisan kereskedni, természetesen miután az adott pénzügyi intézetek levonták a nekik járó tranzakciós díjakat. Amelyben különbözik a hétköznapi pénztől, és egyik legfontosabb ismérve is, hogy decentralizált, ami annyit jelent, hogy nincs központi irányítás alatt, nincs egy intézmény (például Magyar Nemzeti Bank), amely kénye-kedvére kezelheti a pénzünket, emiatt pedig sok ember találja vonzónak.

A médiában sokszor illegális tevékenységekkel kapcsolatban (Silk Road, Wikileaks, ISIS) hallhatunk róla. Ez a népszerűség az illegálisan vagy a szürke zónában tevékenykedő szervezeteknél pedig annak köszönhető, hogy a rendszer akár teljes anonimitást is biztosíthat. A felhasználó részéről semmilyen személyes adat nem szükséges ahhoz, hogy használja a rendszert, és tranzakciókat folytasson le. Ugyanakkor a bitcoin rendszere teljes átláthatóságot is biztosít, ugyanis minden egyes tranzakció rögzítve van online, ezek pedig bárki számára elérhetőek, így növelve a rendszer biztonságát.

Ám összességében a bitcoin sokkal több mint egyfajta pénzügyi szolgáltatás az illegális tevékenységet végző szervezetek számára. A nemzetközi pénzügy egyfajta újrafeltalálása, amely lebontja az országok közti határokat és felszabadítja a pénzt a központi irányítás alól. Egy nyílt forráskódú program irányítja, amely a matematika törvényei szerint működik. Ez a program gépek több tízezrén fut egy adott időben és bárki hozzájárulhat a fejlesztéséhez, melyet a szoftver jelenlegi vezető fejlesztői hagynak jóvá, illetve - és ez a legfontosabb - maguk a felhasználók.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése