keresés

2016. október 18., kedd

Szerzői jogi reformok születőben...

Az Európai Bizottság idén elkezdett dolgozni a szerzői jogi szabályok megújításán, aminek eljött az ideje, 2001 óta nem történt új szabályozás ebben a témában. Az eddigi célkitűzésük, hogy a nagyobb webhelyek automatikus szűrőt vezessenek be, ezzel biztosítva a szerzői jogok megtartását. Ez viszont elég problematikus, elsősorban azért, mert nehéz lenne határt húzni, melyik weboldal minősül nagynak vagy kicsinek. Valamint problémát okoz a dolog anyagi és technikai megvalósítása is. Ráadásul az automatikusan működő szabályzó rendszer is megbízhatatlan lenne, működése túl következetes, így túl szigorú lenne a szűrés.


A másik negatív visszhangot keltő javaslatuk a jogdíj fizetéssel áll kapcsolatban, melyet az online használat esetén rónának ki. Ezeket sok honlap, például a hírportálok nagyon megsínylenék, hiszen csak az eredeti forrást lehetne megtekinteni, így nem is lenne szükség (vagyis inkább engedély) külön cikkek írására. A lapkiadók és egyéb sajtótermékek kiadói viszont jól járnának ezzel, mert ők dönthetnék el, milyen híreket tegyenek közzé és milyen formában, így talán színvonalasabb és megbízhatóbb lenne az újságírás.
Spanyolországban és Németországban viszont már tiltakoztak az ötlet ellen, mivel a kiadók már meg is próbáltak pénzt "beszedni" a Google Hírektől - persze sikertelenül.

A geoblocking problémájára is vannak ötleteik, hiszen az internethasználók számára ennek a megoldása nagyon sokat számítana. Tudniillik az Európai Unión belül rengeteg online tartalom (pl. zene-,videó- és képtartalmak) nem érhető el bizonyos országokban, pedig nagy lenne rá az igény. Csakhogy a tartalom szolgáltatói jogi nehézségekbe ütköznek, mikor terjeszteni szeretnék a tartalmat külföldi országokba is. Az EB egyik fontos célkitűzése a választék bővítése és a kulturális tartalmak kiterjesztése, és ehhez szükséges ezzel a problémával is foglalkozniuk. Az eddigi terveik között szerepel olyan tárgyalószervezetek létrehozása, akik az adott tartalomszolgáltató állammal licenszszerződéseket kötnének , valamint egy Kreatív Európa MEDIA nevezetű program keretében megkísérelnék támogatni az online kreatív tartalmak országokon való átívelését is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése