keresés

2016. október 12., szerda

Az intelligens háztartás körképe

A technológia rohamos fejlődésével nemsokára egy teljesen átalakult otthonban találhatjuk magunkat.  Ismerkedjünk meg -  ha eddig nem tettük -  a dolgok internete kifejezéssel, amit bár már 2004-ben megfogalmaztak, de jelentősége az utóbbi években nőtt meg. A fogalom elhozza nekünk az összekapcsolódó és egymással kommunikáló háztartási berendezéseket. Lakásunk fűtésének, világításának, távfelügyeletének irányítását megoldhatjuk akár kilométerekről is, egyszerűen az okos telefonunkkal. Több cég is innovatív ötletekkel állt elő az elmúlt időszakban, hogy megteremtsék a kényelmes és költséghatékony intelligens otthont (smart home).

Tárgyak, amik gondolkodnak helyettünk

A dolgok internete  nem csak a szórakoztatóelektronikai eszközöket érinti, hanem vonatkozhat  háztartási berendezésekre, ablakokra, termosztátokra vagy akár egy csésze is a része lehet. Az okos háztartás lényege, hogy a lakás berendezései rendszerbe vannak kötve, azaz egymással kommunikálva, szinkronban dolgoznak, hogy nekünk időt, pénzt és energiát spóroljanak meg. Becslések szerint néhány éven belül világszerte 50 milliárd eszköz kapcsolódik össze egymással online. Rövidesen bármi csatlakozhat az internethez. 

Hogy is kell elképzelni így az életet? Az intelligens termosztátok érzékelik, ha elhagyjuk a házat, majd ehhez igazítják a hőmérsékletet, a termosztátok okostelefonunk GPS-éről tudja, hogy éppen merre járunk, mikor pedig közeledünk, ismét akcióba lendülnek, hogy felfűtött lakás fogadjon minket.
A legérdekesebb helyszíne az okos dolgoknak a konyha lehet, ahol például okos tojástartó jelzi ha fogytán van a tojásunk, sőt megmutathatja, hogy romlott-e, vagy még fogyasztható, de valószínű, hogy nem kell sokat várni arra, hogy ezt bármilyen ételtartóval eljátszhassuk. Ott van a különös villa, amely a túl gyors étkezésre emlékeztet, ezáltal a túlevéstől óv meg. Nincs szükség pár perccel korábban  kikelni az ágyból sem, ha egy teára vágynánk, okos telefonunkkal vezérelve utasíthatjuk a vízforralót, hogy kezdje meg a víz melegítését.
Az automatizált otthon központi eleme tehát az okostelefonunk, ami ezáltal még nagyobb szerephez jut az életünkben. Általa  teljes ellenőrzés alatt tartható a lakásunk, kiváltható vele az otthonunkban levő  összes távkapcsoló. Fűtés, világítás, redőnyök, garázsajtó, távfelügyelet mind irányíthatóvá válik a kezedből, akárhol is vagy.

Az okos otthon fő fejlesztői

Az okos otthon fejlesztésének egyik éllovasa a Samsung: a cég 2014-ben mutatta be Smart home programját, amelyben 2020-ra cselekvésprofilokhoz (hazajövök, lefekszem, stb.) rendelt utasítások lesznek képesek vezérelni az otthoni berendezéseket. "Adj egy kis észt a dolgaidnak" - üzenik, kínálatukban pedig többek között olyan dolgok szerepelnek mint az ablak, mely energiát spórol, vagy a lámpa, mely elhiteti másokkal hogy otthon vagy. De tehetünk szenzort a párnánkba is, mely érzékeli mikor felkelünk reggelente és megüzeni a kávéfőzőnknek, hogy ideje elkészíteni a kávét. A lehetőségek szinte korlátlanok.
A kiépítéséhez szükség van egy központi "agyra", az úgynevezett Hubra, mely az összes okos eszközzel kommunikál. Az irányításhoz pedig le kell töltenünk egy applikációt a telefonunkra, mely ingyenes. A SmartThings saját eszközein kívül lehetőség van más márkák termékeinek is az okosítására.

Az LG is előállt saját okos készülék családjával, a SmartThinQ-val . Ugyanúgy biztonsági, kényelmi és energia takarékos lehetőségeket nyújt a márka. A háztartási eszközeinkre csatlakoztatva  a szenzort, azok intelligensé válnak, és a központi agyba (ami egyébként az időjárást vagy a napirendünket is megmutatja)  küldik az információt , valamint  a telefonunkra is. Így azonnal értesülünk, ha befejeződött a mosás, vagy figyelmeztet ha véletlenül elfelejtettük becsukni a bejárati ajtót. Ha nincs időnk takarítani, beidőzíthetjük a porszívót, hogy végezze el a munkát. A hűtőt is összekapcsolhatjuk a sütővel, így lényegében megfőznek helyettünk a háztartási gépeink.




Források:
  • http://hvg.hu/tudomany/20160329_piq_zsebunkben_a_jovo_okos_otthonok_technologiai_fejlodes?ver=2&utm_expid=1324304-9.JvgK46VJQ96PBmQcdWWPlQ.1&utm_referrer=http%3A%2F%2Fhvg.hu%2Fcimke%2Fdolgok_internete
  •  http://blog.businessbox.hu/2015/10/07/okos-haztartas-okosito-erzekelok/
  • https://www.youtube.com/watch?v=CBJsCaPVAmo 
  • http://www.smartme.hu/hu/blog-page-6/lg_smart_haztartasi_eszkozok-blog-231/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése