keresés

2016. október 18., kedd

Cybersecurity Index: felmérés az online könnyelműségről

Az internet mára életünk magától értetődő és kikerülhetetlen részévé vált. Napról napra születnek új alkalmazások és kezdeményezések az életünk megkönnyítésére, s miközben a fotel kényelméből vásárolunk, számlákat fizetünk és a barátainkkal kommunikálunk, egyre könnyelműbben osztjuk meg adatainkat, holott fokozottabb védelemre lenne szükség. A Cybersecurity Index azért jött létre, hogy felmérje, mennyire biztonságos az internet, s hogy hányan válhatnak kibertámadás áldozataivá.


A kiberbűnözés aranykora

Az internet aranykora nemcsak a felhasználók kényelmének, hanem a kiberbűnözők munkájának is kedvez. A legtöbb felhasználó biztonságban érzi magát online, s elbagatellizálja annak veszélyeit, miközben egyre gyakoribbak az adatlopások és a hackertámadások.
Az IT café szeptember végén számolt be a Kaspersky Lab és a B2B International piackutató cég közös projektjéről, a Cybersecurity Indexről, mely során különböző országokban végeznek rendszeres felméréseket, hogy értékeljék az internetfelhasználók online viselkedését. Világszerte, felhasználók ezreinek aggodalmait és problémáit elemezték és azt, hogy hogyan védekeznek a lehetséges veszélyek ellen.
„Azért alkottuk meg az indexet, hogy felhívjuk a felhasználók, a média és a kereskedők figyelmét a kiberbiztonság fontosságára. Úgy hisszük, hogy manapság sok felhasználó nem számít arra, hogy kibertámadás áldozata lehet, ezért nem telepítenek biztonsági megoldásokat készülékeikre és felelőtlenül viselkednek online. Ez könnyű célponttá teszi őket a kiberbűnözők számára. Az index tükrözi ezt a hozzáállást: manapság az emberek 29%-át éri online támadás. Az összes internetfelhasználót arra ösztökéljük, hogy javítsanak a kiberbiztonságukon és viselkedjenek felelősségteljesebben saját és szeretteik biztonságának érdekében. A biztonság közös felelősség” – nyilatkozta az indexről Andrei Mochola, a Kaspersky Lab fogyasztói osztályának vezetője.


A felmérések eredményei

Az felmérések három indikátort állapítottak meg, melyek az IT café cikke alapján a következőek:
  • "Aggodalom indikátor: az emberek azon százalékát mutatja, akik úgy hiszik, hogy kibertámadás célpontjai lehetnek. Ez az indikátor jelzi, hogy a felhasználók mennyire vannak tisztában a veszélyekkel
  • Áldozat indikátor: azonosítja a felhasználók pontos számát, akiket valamilyen kibertámadás ért az adott kutatási időszakon belül – például adatszivárgás vagy online zsarolás
  • Védelem indikátor: azon felhasználók számát mutatja, akik valamilyen biztonsági megoldást telepítettek azokra a készülékekre, amelyeken az internetre kapcsolódnak. Ez az adat a számítógépeket és a mobilkészülékeket is tartalmazza"
A 2016 augusztusában végzett felmérés adatai alapján öt felhasználóból egy gondolja, hogy online veszélynek van kitéve, a felhasználók 29%-a pedig korábban már kiberbűnözők áldozata lett, 22% készülékét fertőzte meg vírus, s 8%-nak törték fel valamilyen profilját. Bár az index alapján sokan alábecsülik a kiberveszélyeket, azonban a javulás felé mutat, hogy a felhasználók 60%-a telepített megfelelő biztonsági megoldásokat a készülékeire.


Forrás: Mi az a Kiberbiztonsági Index? (IT café, 2016.09.29.)
Kép forrása: bitport.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése