keresés

2016. október 22., szombat

Könyvtár a kikötőnél – a dániai Dokk1 könyvtár

Ha szeretünk szép panoráma mellett könyvet olvasni, érdemes ellátogatni a dániai Aarhus városban található Dokk1 elnevezésű könyvtárba. A dán Schmidt Hammer Lassen építésziroda tervezte meg az épületet rengeteg tágas térrel; s talán a leglátványosabb érdekessége, hogy az üvegfalak lehetőséget adnak a kikötő vizét csodálni a könyvtár termeiből. Az épületben a könyvtári rész és egyéb szolgáltatások mellett megtalálható a helyi vasút állomása, illetve egy parkoló is.

2016 legjobb nyilvános könyvtára
A Dokk1 könyvtárat választotta meg az IFLA a világ legjobb nyilvános könyvtárának 2016-ban (Public Library of the Year 2016). A 2016-os év jelöltjei voltak a következők: az amerikai Chicago Public Library, a dániai Dokk1, az ausztráliai Geelong Library & Heritage Centre és a szintén ausztráliai Success Public Library. Ezt a díjat olyan nemrég épült könyvtárak nyerhetik meg, melyek már nyitottak az új digitális fejlesztésekre, figyelembe veszik a lakosok igényeit, továbbá visszatükrözik a helyi kultúrát.
Dánia kulturális minisztere, Bertel Haarder azt nyilatkozta, hogy a Dokk1-ban érvényesül két dán hagyomány is. Az egyik, hogy szeretnének minden generációnak és társadalmi osztálynak lehetőséget biztosítani mindenfajta tudás megszerzésére, s a másik, hogy ezt funkcionális és szép design keretében tegyék meg. A Dokk1 egyben modern és látványos építészetet tükröz, mely képes otthont adni a könyvtár különböző feladatainak, illetve digitális lehetőségeinek. 

A legnagyobb skandináviai könyvtár
Az épületet 2015 nyarán adták át Aarhus város kikötőjében (térképen), mely mind Nyilvános Könyvtár, mind Kulturális Központként funkcionál. Ez tekinthető a skandináv országok közül a legnagyobb nyilvános könyvtárnak. Az épületbe mind a négy irányból lépcsők vezetnek be, nincs külön főbejárata. A könyvtár két szintből áll, melyek területén megtalálhatjuk a szabadpolcot és olvasótermeket, továbbá számos tanuló- és dolgozószobát, illetve számítógépes termeket is.
Szolgáltatások
Kulturális központ lévén természetesen számos szolgáltatás is elérhető az épületben. Biztosítanak helyszínt különböző előadásoknak, rendezvényeknek, kisebb koncerteknek, továbbá mozi és színház előadásoknak is. Kávézó, médiatermek, illetve a már említett automata rendszerrel működő parkoló is megtalálható. Annak érdekében, hogy valóban minden generáció igényeit kielégítsék, az épület külső területén a gyerekek számára még játszóteret is felépítettek. Az épület legfelső szintjén már nem a könyvtárhoz tartozó termek vannak, hanem önkormányzati és egyéb irodák. (A könyvtár belső tereiről további képek megtekinthetőek e linken.)
Érdekesség még, hogy az épületben elhelyeztek egy hatalmas harangot, amely megszólal, akárhányszor egy kisbaba megszületik a városban (az édesanyák a szülészeten megnyomnak egy gombot, amellyel jeleznek).

7 meghatározó tényező
A könyvtár tervezői a lakosok véleményét és ötleteit is figyelembe véve 7 alapértéket állítottak fel, melyeket szem előtt tartottak a tervezéskor:
  1. A lakosok a fő tényezők
  2. Életre szóló tanulás
  3. Különbözőség, együttműködés, hálózatiság
  4. Kultúra és rendezvények
  5. „Hídépítés” a lakosok, a technológia és a tudás között
  6. Rugalmas és profi szervezés
  7. Aarhus számára „ikon" legyen
A könyvtár további célja, hogy energiatakarékos legyen, s hogy védje a természeti környezetüket. Ezt napelemekkel próbálják megoldani, illetve a tengervíz általi hűtés felhasználásával.

Források:
Dokk1 - Library (hivatalos weboldal)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése