keresés

2016. október 17., hétfő

Android vagy iOS: Melyik a jobb?


Az elmúlt évek során népszerűek és egyre elterjedtebbek lettek az okostelefonok, emiatt lehetőség nyílt arra, hogy a felhasználók jobban személyre szabhassák készüléküket. A Google tulajdonában lévő Android és az Apple iOS mobil operációs rendszere mindig is vetélkedett egymással a fogyasztók kegyeiért. Többféle vélemény alakult ki a két operációs rendszer előnyei és hátrányai kapcsán. Ennek a tökéletesítésére folyamatosan fejleszti a lehetőségeket a két cég. Az Android 6.0 rendszere a legújabb, míg az Apple az iOS 10-et mutatta be legutoljára  Az alábbiakban többet is megtudhatunk a két mobil operációs rendszerről.

Android 6.0 (Marshmallow)

A Google minden hónapban kihirdeti, hogy melyik Android verziónak mekkora a népszerűsége a felhasználók között. Ez alapján az Android Lollipop vezet 35%-al, a második legelterjedtebb az Android KitKat 27.7 %. Ennek oka, hogy a legtöbb alsó-, illetve középkategóriás készüléken az említett rendszerek valamelyike fut. Ezután következik a Marshmallow 18.75-al.

A Marshmallow rendszernél a Google áttervezte az alkalmazásengedélyek rendszerét, így bizonyos engedélyek elkérését muszáj az alkalmazás futása során megtenni. Ehhez kapcsolódik egy új menüpont az alkalmazásokkal kapcsolatos beállítások között. A korábbi rendszerek problémája az üzemidő volt, a mobilok gyorsabban merültek. A Marshmallow két új algoritmussal igyekszik javítani a helyzeten, a tapasztalatok alapján nagy sikerrel. A telefon Doze módba kapcsol, ha nincs töltőn és hosszabb ideig mozdulatlan marad. Így korlátozza az appok hálózati hozzáférését, ezzel javítva az üzemidőn. A Marshmallowban debütált a Google Now 'testvére', a Now On Tap. A szolgáltatás bármely alkalmazásból elindítható a home gomb nyomva tartásával, a gyári és a külső féltől származó appok egyaránt játszanak. A felhasználói felületen újdonság az új alkalmazáslista, mely függőlegesen görgethető. A Marshmallow inkább a stabilitást és az optimalizálást, mint a vizuális újdonságok adagolását helyezte előtérbe.

iOS 10

Az Apple a WWDC-n, még júniusban jelentette be az iOS újabb változatát, a 10-es verziót. Az iOS 7-hez drasztikus, a felhasználói felület kinézetét érintő változások nem történtek. A lezárt képernyőn alapértelmezetten a Home gomb lenyomása után lehet feloldani a készülék zárolását. Teljesen eltűnt viszont a csúsztatás a feloldáshoz funkció, ezzel most a lezárt képernyő oldalai között lehet lapozni. Jobb és bal oldalra funkciók kerültek, bal oldalon a widgetek találhatók. A watchOS-ban bevezetett mozdulatot megkapta az iOS 10 is. Ha felemeljük a készüléket, bekapcsolja a kijelzőt, ha képernyővel lefelé fordítjuk, kikapcsolja. Az értesítések menüpont megmaradt felül, de megváltozott az értesítés felülete, új ablakokat kapott. Megváltozott a vezérlőközpont is, nagyobb felületet kaptak bizonyos funkciók. Emellett 3D Touch opciók is elérhetőek. Megváltozott az alkalmazások és a mappák megnyitásának animációja is. Most már a beépített alkalmazások törlésére is van lehetőség. Az óra alkalmazás is bővül egy új funkcióval, amely a "Lefekvés ideje" nevet kapta. Ennek segítségével optimizálni lehet az alvást, ez azoknak hasznos, akik minden nap fix időpontban kelnek fel. Az egyik legnagyobb frissítés az Üzenetek alkalmazást érinti. Újdonság a nagyobb méretű emojik használata, rajzok küldése, vagy szövegbuborékok esetében különböző effektek közül lehet választani.

Források:
Ez most a legelterjedtebb Android verzió (2016.09.15.)
Marshmallow rendszerbemutató (2015.10.19.)
Megjelent az iOS 10 (2016.09.13.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése