keresés

2016. november 13., vasárnap

A VR és AR-szemüvegek a hadseregben is elterjedhetnek

A Microsoft hologramszemüvege, a HoloLens még katonai felhasználásra is alkalmas lehet, ugyanis már folynak a tesztelések az ukrán hadseregnél, mely során a Microsoft által kifejlesztett technológiát használják. Az oroszok meg az első olyan VR-szemüveget tesztelik, amely segítségével távirányítású repülőkkel harcolhatnak a jövőben, a pilóta HD minőségben láthatja a környezetet és az ellenséges célpontokat, miközben ő a távolból irányít.


Az ukrán hadsereg és a HoloLens

A hologramszemüveg főleg a tankban ülő katonáknál segítene sokat, hiszen egy harckocsiból mindig
különös kihívás teljesen belátni a harcteret, ellenségek pozícióját. Ennek megoldása érdekében a legmodernebb tankokat kamerákkal egészítik ki, külsejükre szerelve fel őket, hogy a katonák több információ birtokában hatékonyabbak lehessenek. 
Viszont ez még mindig nem tökéletes megoldás, ezért az ukrán Limpid Armor gyártó a HoloLens technológiáját alapul véve egy olyan kiterjesztettvalóság-sisak fejlesztésére törekszik, mellyel a parancsnokok teljes egészében tájékozódhatnak a csatatér aktuális állapotáról anélkül, hogy további veszélynek lennének kitéve. Tulajdonképpen a CRS (Circular Review System) sisak egy katonai sisak, de fel van turbózva a beépített HoloLens-szel, amivel a külső kamerák által kapott felvételeket összeillesztve 360 fokos belátást biztosít a környezetre 300 méterig terjedően, akár még éjjel is, köszönhetően a hőkameráknak. Az azonos oldalon harcoló katonákat és az ellenségeket még külön jelöli is, hogy véletlenül se álljon fel az a szerencsétlen helyzet, hogy nem ellenséges célpontokra tüzelnek, illetve a harci drónok és repülők dolgát is megkönnyíti. A videónál késés nem lenne tapasztalható, és rendelkezne automata célpontkövetéssel is. 
Korábban már volt példa a HoloLens felhasználására hadseregnél, ugyanis az izraeliek tesztelték a HoloLens-t a harctérhez történő tervezésekhez, stratégiák kreálásához, felszerelések megszerelésének segítéséhez.

Az orosz pilóták drónokat irányítva nyerhetnek harcokat

A Svarog kódnevet viselő legújabb katonai sisak a legelső virtuálisvalóság-szemüveg, melyet az orosz hadsereg számára terveztek. Ennek segítségével a pilóták úgy irányíthatják a drónokat, repülőket, hogy csak a fejüket kell mozgatni. Alexey Pechkin, a Mari Állami Egyetem kutatója, aki részese a fejlesztésnek, azt nyilatkozta, hogy a hadügyminisztériumnak 2017 elején fogják átadni ezt az eszközt, miután letesztelték. Főleg a lencsék tulajdonságait vizsgálják, jelenleg más vetélytársakhoz képest kétszer akkora felbontással rendelkezik. A sisak 400 grammot nyom, a két kijelzője pedig 5120x2180 pixeles felbontású megjelenítésre képes. Így nemcsak a tankokat és különböző gyalogsági harcjárműveket lehet jól megkülönböztetni hanem a katonákat is, a kisebb mozdulatokkal meg jól lehet irányítani a drónt. A fej fel-le mozgatásával pedig a magasságot lehet szabályozni, melyet a beépített giroszkópok segítségével lehet elérni, mert a sisak pozícióját valós idejűleg követi. Az ilyen technológiák segítségével sokkal nagyobb a halált okozó képesség, a túlélés esélyei és a pontos helyzetfelismerés lehetősége. 

Forrás:
- Az ukrán hadsereg is használná a Microsoft szuperszemüvegét (2016.11.03.)
- HoloLens gets more battlefield use by Ukranian military (2016. 10. 30.)
- Israeli military trial HoloLens for advanced battlefield planning (2016. 08. 15.)
- Russian military testing 1st-ever VR helmet for drone pilots (2016. 11. 05.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése