keresés

2016. november 25., péntek

Az egyszerű könyvtár is lehet szép – a kínai Liyuan Könyvtár

Manapság ha könyvtárakra gondolunk, valószínűleg legtöbbször a modern, technológiailag felszerelt, sokszínű szolgáltatásokat nyújtó könyvtárak jutnak eszünkbe. Azonban, az építészet ennél jóval sokszínűbb, így találhatunk példát különlegesebb, a szokásostól eltérő könyvtárakra is. Erre egy remek példa a Kínában fekvő Liyuan Könyvtár, mely 2012-ben nyitotta meg kapuit. Habár ránézésre egyszerű és szerény könyvtárnak tűnik, mégis rendkívül értékes.

A projekt megszületése
A könyvtár Li Xiaodong kínai építész nevéhez fűződik, akinek már több projektje készült, melyben összeköti a hagyományos kínai gondolkodást a modern elemekkel. A Hong Kong-i Építészeti Alapítvány kérte fel, hogy Kínán belül bárhol építsen fel valamilyen épületet, ami a közösség számára fontos lesz. Li Xiaodong sok mérlegelés után végül Jiaojiehe faluját választotta ki helyszínként. Egyrészt létre akart itt hozni a helyiek számára egy helyet ahol kikapcsolódhatnak, másrészt úgy vélte, hogy pénzügyileg is támogatást kapna így a falu, ha sok látogató érkezne a könyvtárba más városokból is. Mivel a falu elég közel van a fővároshoz, így nem csak a helyi lakosok számára, de a fővárosból kicsit elmenekülni vágyó emberek számára is megfelelő helynek tűnik. Hétvégenként naponta 200 látogató is érkezik. Ilyenkor a falut is körbejárják, fényképezgetnek, sétálnak, megkóstolják a helyi specialitásokat az éttermekben.

A kínai gondolkodásmód szerepe
Li Xiaodong az épülettel próbálta tükrözni a kínai hagyományos gondolkodást, az „eggyé lenni a természettel” elvet. Szerinte egy épületnek egységet kell alkotni az őt körülvevő környezettel, része kell, hogy legyen, ahelyett, hogy csak bele legyen helyezve. A Liyuan könyvtár esetében is láthatjuk, hogy többnyire beleolvad a környezetbe. Ezt elősegíti a rengeteg gyümölcsfaág felhasználása (több, mint 40000; e linken képek megtekinthetőek róla), amelyet a helyiek tüzelésre szoktak használni. A Liyuan elnevezés is erről kapta a nevét; „kerítéssel elkerített kert”-et jelent szó szerint. Az épület alapváza acélból van, s a falai és a tető üvegből. Ezeket fedi függőlegesen a rengeteg faág. A felhasznált anyagok 99%-a újrahasznosítható.

A tervezés nehézségei
Habár az Alapítvány állta az építkezés költségeit, így is elég kevés pénz állt rendelkezésre. Li Xiaodong számára kihívás volt a tervezés, hiszen a körülmények sem voltak egyszerűek. Először is, Jiaojiehe egy kis falu két órányi autóútra a fővárostól, Pekingtől, de csak egy úton lehet megközelíteni a hegyek és erdők között, tehát az épületbe nincs áram se bekötve (túl költséges lenne kiépíteni). Az időjárási körülmények sem a legjobbak, hiszen télen nagyon hideg, nyáron pedig forróság van. Máshol ilyen esetekben bent légkondicionálókat használnak, de itt ez nem volt opció. Pont emiatt választotta Li Xiaodong ezt a helyszínt, mivel közvetlenül egy tó mellett fekszik a könyvtár. Úgy alakították ki, hogy nyáron a szellőztetések során pont a tó feletti friss levegő árad be az épületbe, így hűtve azt. Télen pedig az üvegfalaknak köszönhetően egyfajta „üvegházhatás” melegen tartja az épületet. Másik probléma a lámpák hiánya volt, de ezt is megoldotta, hiszen a nem egyforma méretű faágak átengedik a napfényt az ablakokon keresztül. Természetesen emiatt napnyugtakor már be is zár a könyvtár.

Hogy néz ki a könyvtár belülről?
A könyvtár egyetlen nagy teremből áll, ahol a könyvek is megtalálhatóak különböző méretű fából készült polcokon. Székek, asztalok sincsenek, csak a fapadló van úgy kialakítva, hogy mégis kényelmesen lehessen rajta olvasni. A vendégeknek a könyvtár bejáratánál le kell venni a cipőjüket, hogy a fapadló tiszta maradjon. Nincs külön meghatározva az se, hogy milyen könyveket gyűjt a könyvtár. Régi kínai regényektől kezdve amerikai klasszikusokon keresztül elég sokszínű a könyvfelhozatal. Arra bátorítják az oda érkezőket, hogy amikor jönnek, hozzanak két könyvet és adományozzák a könyvtárnak, cserébe pedig hazavihetnek egyet a könyvtárból. Így folyamatosan frissül a választék.


Forrás:
Liyuan Library , Architectmagazine (2014.10.14.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése