keresés

2016. november 28., hétfő

Az internet törvényen kívüli hősei?

Az évek során, s leginkább a 2005-ös V mint vérbosszú című film apropóján, Guy Fawkes alakja a rendszerrel szembeni ellenállás jelképévé vált. November 5-én, a Guy Fawkes-napon, 2013 óta rendszeresen tartanak felvonulásokat a filmből ismert maszkot jelképévé választó Anonymous hackercsoport szervezésében. Idén is több, mint 400 városban – köztük Budapesten – voltak programok, felvonulások november 5-én, Rendszerkritikus Tömeg - Million Mask March 2016 névvel.


Hála a filmeknek, az emberek hajlamosak romantizálni a hackerek "munkáját", az internet Robin Hoodjaiként tekinteni a villámgyorsan gépelő és programok bonyolult nyelvén értő hősökre, akik az otthon biztonságából törik fel multicégek rendszerét és bénítanak meg közösségi oldalakat. A 2006-os első akciójuk óta mára világhírűvé vált Anonymous csoportban is névtelen hősöket és a rendszer elleni lázadás alakjait látják.

Az Anonymous pályafutása

A csoport tagjai a kezdetektől ellenállókként és igazságosztókként tekintettek magukra. Első jelentősebb akciójára 2006-ban került sor, egy finn cég által működtetett közösségi oldal, a Habbo ellen. Célpontjuk volt később a szcientológia egyház, a Sony PlayStation Network és a Zetta drogkartell is. A WikiLeaks botrány kirobbanása és Julian Assange letartóztatása apropóján órákra lebénították több pénzügyi szerv weboldalát.

2011 októberében lekapcsolták a világ legnagyobb gyerekpornó-hálózatát. Felléptek a szélsőjobbos aktivistákkal szemben is: a nazi-leaks.net című honlapon gyűjtötték össze és publikálták náci témájú weboldalak és online boltok listáját. Szintén abban az évben, a Kino.to nevű streamelő szolgáltatást leállítására válaszul megtámadták a német jogvédő hivatal weboldalát.


Tevékenységük felkeltette többek figyelmét is: az FBI és a Scotland Yard 2012-ben zárt konferenciát tartott arról, hogyan lehetne az Anonymoust megsemmisíteni, azonban a hackerek lehallgatták és feltöltötték az internetre az értekezlet szövegét.

Az Anonymous és a terrorizmus elleni harc

A 2015-ös párizsi terrortámadások után az Anonymous totális háborút hirdetett az Iszlám Állam ellen. A #OpParis internetes hadművelet során a hackerek a közösségi médiára koncentrálva támadták a terrorszervezetet. A háború meghirdetése utáni egy hét alatt elérhetetlenné tettek több szélsőséges iszlamista nézeteket hirdető weboldalt és egy olyan fórumot, mely a terroristák kapcsolattartására szolgált. Megszüntettek több ezer a szervezethez köthető Twitter oldalt. A hackercsoport kiadott egy listát, mely terroristák személyes adatait tartalmazta.


Ormós Zoltán internetes szakjogász a "fantomok" harcának nevezte a hadműveletet, ugyanis az Anonymous csoport és az Iszlám Állam is az internetet használó fantomszervezetnek tekinthető. A csoport kifejtette, hogy akcióikkal azért koncentráltak a közösségi médiára, mert ez a terroristák legkézenfekvőbb kommunikációs csatornája, s a fiatalok toborzásának leghatékonyabb eszköze, melyet megbénítva nemcsak megnehezítik az Iszlám Állam dolgát, de később komolyabb károkat is okozhatnak a terroristáknak.

Az Anonymous és a magyar kormány

A tavalyi év végén a Daily News Hungary című portál azonosítatlan külföldi email címről kapott üzenetet. Az állítólag az Anonymous által készített videóban a csoport azzal fenyegette a kormányt, hogy hackertámadásokra számíthatnak, amennyiben nem változtatnak diktatúrára emlékeztető politikájukon. A videó kritizálta azt, ahogyan a kormány cenzúrázza a sajtót és ahogyan a menekültkérdést kezelik. Azzal vádolták Orbán Viktort, hogy szándékosan provokálja a melegek közösségét, a cigányokat és más kisebbségeket, s hogy az országot vezetők tudatosan roncsolják Magyarország kapcsolatait az unióval és más országokkal.

A 444.hu oldalán megjelenő cikkből kiderül, hogy a videó nem került fel az Anonymous legnagyobb YouTube csatornájára, sem a Twitterükre, azonban a csoport nem hivatalos szervezeti felépítését tekintve ez nem jelenti, hogy az üzenet nem valós, azonban a kormányzati weboldalakat illető hackertámadásokban nem történt változás. Mindazonáltal az üzenetet követően a rendőrség ellenőrizni kezdte a csoport ismert magyar tagjait.
Anonymous ma

A hackercsoport legújabb kampányával azt igyekszik elérni, hogy Donald Trump John McAfeet nevezze ki kiberbiztonsági tanácsadójává. Az Anonymous tagjai arra hívják fel a figyelmet, hogy napjainkban a kiberbiztonság egy fontos és kikerülhetetlen téma, amellyel politikai párttól függetlenül, minden kormánynak foglalkoznia kell, illetve olyan embert kell kinevezniük, aki megfelelő képességekkel rendelkezik ahhoz, hogy helyesen tudja kezelni a kérdést. A csoport az ügy érdekében demonstrációt szervez december 5-én, a New York-i Trump Tower előtt.


A képek forrásai: első kép, második kép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése