keresés

2016. november 6., vasárnap

Tajpej "zöld" könyvtára: Beitou Könyvtár

Érdemes említést tenni az úgynevezett „zöld” könyvtárakról (green libraries), melyek próbálják minimalizálni a negatív hatásokat a természetes környezetükben, továbbá energia megtakarításos módszereket felhasználva működtetni az épületet. A Tajpejben található Beitou könyvtár is e könyvtárak közé sorolható, mely 2006-os megnyitása óta számos díjat is nyert (Taiwan Architecture Award, Green Building Design Excellence Award, Taipei Urban Landscape Award).

Könyvtár a természetben
Ez a könyvtár az első épület Tajvanban, amely megkapta a „zöld épület” címet, s Kelet-Ázsiában is az egyik legkörnyezetbarátabb épületnek számít. A könyvtár Tajpej északi részén, a Beitou Park területén található (térképen). Ez a terület alapból a melegvízű forrásairól híres, de az odalátogató turisták gyakran ellátogatnak a könyvtárba is.  A három emeletes épületet Kuo Ying-chao építész tervezte, aki próbálta minél jobban a természetbe beleolvasztani a könyvtárat, ami sikerült is. A természetkedvelőknek feltétlenül érdemes ellátogatni oda, hiszen mielőtt még elérnénk a könyvtárat, már akkor egy gyönyörű zöld parkban találhatjuk magunkat. A könyvtár nagy ablakainak köszönhetően bent olvasva is csodálhatjuk a kinti természetet. Sőt, a könyvtárnak körbe végig erkély része is van (ennek köszönhetően sokakat egy hajóra emlékeztet a könyvtár kinézete kívülről), így bátran ki lehet ülni és élvezni a látványt. (További képek e linken.)

Mik is azok a „zöld” könyvtárak?
A zöld könyvtáraknak számos jellemzője van, mely megkülönbözteti őket a többi könyvtártól.  A következőkben láthatunk pár példát:

  • napfény fontossága
  • természetes anyagok felhasználása
  • energia hatékony felhasználása
  • természetes szellőztetés
  • újrahasznosítás

Számos könyvtár megérdemli a zöld könyvtár elnevezést; ezek közé sorolhatjuk például Szingapúr Nemzeti Könyvtárát, Seattle Központi Könyvtárát, Fayetteville Nyilvános Könyvtárát stb. Az ilyen könyvtárak amellett, hogy környezetbarátok és energiatakarékosak (esetleg pont a költségek csökkentése érdekében), képesek formálni a felhasználók gondolkodását is és környezettudatosságra nevelni őket. 

Mitől lesz a Beitou könyvtár is „zöld”?
Először is, alapból az egész épület beton helyett fából készült. Továbbá, a már említett nagy ablakoknak is nagy szerepe van; két okból is előnyösek. Egyrészt beengedik a napfényt, mely minimalizálja a benti világítást, másrészt pedig gyakran nyitva tartják őket szellőztetés céljából, így csökkentve a szükséget a benti légkondicionáló használatára. Az energiatakarékosságra ügyelve a tetőn napelemeket helyeztek el, továbbá a tető egy részén egy 20 cm-es földréteg van, amely télen csökkenti a tetőn keresztüli hővesztést, nyáron pedig segít, hogy kevésbé melegedjen fel az épület. A kölcsönzőpultnál egy kijelzőt is elhelyeztek, mely mutatja, hogy mennyi energiát termelnek és használnak fel. A lejtős tetőről lefolyó esővizet is gyűjtik, melyet felhasználnak a könyvtár mosdóiban és a kert öntözésekor. 

Források:
Beitou library makes coolest green building list , Taiwan Today (2015. 05. 29.)
Beitou zöld könyvtára, Taipeiben, Tajvanon , Pegán Anita (2012. 02. 20.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése