keresés

2016. november 14., hétfő

3D, szuperszámítógép, mesterséges intelligencia - folytatódik a verseny a vezető szerepért

Az elmúlt időszak híreiből szemlézgetve újabb fejleményekről számolhatunk be az óriáscégek versenyét illetően. A néha komikus, néha ijesztő hibáival a hírekbe kerülő Facebook már a LinkedInt sem hagyná a babérjain ülni, a Microsoft pedig a Windows 10 és az okostelefonjainak nem túl sikeres szereplése után új hard- és szoftverekkel kíván az élre törni. A Samsungnak szintén okoztak fejfájást termékei, de az is megtörténhet, hogy a dél-koreai cég újításainak köszönhetően az AI hamarosan már a háztartási gépeket is irányítani fogja.

Már az előző bejegyzésben is beszéltünk a Facebook terjeszkedési elképzeléseiről, az újabb hírekből azonban arról értesülünk, hogy újabb fejlesztésekbe kezd, s egyúttal okoz kihívást más közösségi oldalaknak. A tervek szerint a Facebook egy olyan funkcióval bővülne, amely a létrehozott oldalak üzemeltetőinek tenné lehetővé álláshirdetések közzétételét, ugyanakkor a jelentkezések elfogadását is. Ez a lépés gyakorlatilag a LinkedIn munkaerőpiacon betöltött monopolhelyzetét kezdené ki, bár a Facebook részéről ezt úgy magyarázzák, hogy már most is megfigyelhető, hogy a kisebb vállalkozások a legnagyobb közösségi hálón hirdetik meg az állásokat, ők pusztán ezt szeretnék még egyszerűbbé tenni. Egyébként bevételt is remélnek az újítástól: a tervek szerint a cégeknek a különböző reklámokat közzétevő társaságokhoz hasonlóan kell fizetniük azért, hogy minél szélesebb tömegeket érjen el ajánlatuk.

Mostanában a fejlesztések mellett néhány kínosabb technikai baki kapcsán is olvashatunk a Facebook-ról. Nemrég például 2 millió felhasználóval (többek között magával Mark Zuckerberggel!) kapcsolatban tette közzé a szomorú értesítést az oldal, hogy elhunytak. Emellett még arról is cikkeztek, hogy hiba csúszott a Messenger titkosításába, mert többek észleleték, hogy a titkosnak szánt üzeneteik a normál bejegyzések közé kerültek, amiket pedig törlésre szántak, nem törlődtek az előírt idő után.

A hardverek frontján erősít a Microsoft

Az idők változását és az új kihívásokkal való szembenézés szükségességét természetesen a Microsoft is érzékeli, hiszen a PC-s operációs rendszerek területén nem arat a korábbiakhoz képest olyan nagy sikereket, de pl. a mobiltelefonok piacán sem teljesített túl jól.

A jelenlegi fejlemények alapján az rajzolódik ki, hogy a Windows 10 az eladások számát tekintve cseppet sem mondható sikertörténetnek. A Microsoft úgy tervezte, hogy 1 milliárd számítógépen fog majd futni az új operációs rendszert, ezzel szemben a valóság az, hogy csupán 400 millión fut jelenleg. Sőt, hiába az ingyenes frissítés, az októberi adatokban szépen megmutatkozik, hogy jó páran éltek a korábbi verzióra való visszaállás lehetőségével. A Windows 10 aránya az operációs rendszerek között 22,9-ről 22, 53%-ra csökkent, de emellett megfigyelhető a Windows 7-et vagy 8.1-et használók arányának enyhe emelkedése is. Pozitív fejlemény csak a tabletek eladásánál láthatók: a harmadik negyedévre 16%-osra növelték részesedésüket a Microsoft termékei az Androiddal szemben, de az iOS is növekedést mutatott.

Egyébként vannak további nem túl hízelgő fejlemények az új Windows-zal kapcsolatban. Példának okáért Bajorországban vizsgálatot kellett indítani, mert az oprendszer a gyanú szerint az ottani törvényeket sértő módon kezeli a személyes adatokat. A Windows ugyanis továbbítja a telepített szoftverek neveit, az Edge böngészővel felkeresett oldalakat, a Bing keresési előzményeit, valamint az Office kattintáselőzményeit, ráadásul ezt a rendszer több verziójában ki sem lehet kapcsolni.

Az új Surface Studio
Valószínűleg a nem túl sikeres szereplés túlszárnyalásának igénye húzódik meg azok mögött elképzelések mögött, amelyeket a Microsoft nemrégiben jelentett be. Nagy valószínűséggel jövőre jön az ún. Windows 10 Creators Update, mely többek között lehetővé teszi a user számára a 3D-ben való alkotást. Ennek jegyében a Paint programban, de akár a PowerPointban is kipróbálhatjuk kreativitásunkat. A szoftverek fejlesztésénél azonban nem áll meg a Microsoft: hamarosan várható a Surface Book és a Surface Studio névre keresztelt számítógépek, amelyek az Apple hasonló termékeinek kívánnak konkurenciát állítani. Sőt, azt is bejelentették, hogy 650 dollárt fizetnek mindazoknak, akik hajlandóak lecserélni Macbook Pro vagy Air eszközeiket az övéikre.

Mesterséges intelligencia a Samsungtól?

Az egyre merészebb eredményeket célzó versenyben persze a Samsung sem tétlenkedik. Bár ahhoz, hogy nagy riválisaihoz fel tudjon zárkózni, hamar lendületbe kell jönnie az idei ősz után, hiszen a dél-koreai cég több terméke is igen kellemetlen meglepetéseket okozott nem csak a gyártó, de a felhasználók számára, és ezt igen érzékenyen érintette a bevételeket is. A Samsung 2016. harmadik negyedévében elkönyvelt vesztesége 2,19 ezermilliárd koreai von. Ennek az egyik legfőbb oka a több esetben felrobbanó, s ebből kifolyólag végül a forgalomból is kivont Note 7 típusú készülékek Magyarországon is elég nagy visszhangot kapó esete. Akik esetleg kevésbé követik a techvilág híreit, azok számára talán újdonságot jelenthet a hír, miszerint problémák voltak a cég hűtőivel is. A Samsung az amerikai piacokról szintén kénytelen visszavonni körülbelül 3 millió felültöltős mosógépét (ráadásul ez esetben nem is egyetlen, hanem 34 féle modellt érint), mert nem egyszer fordult elő, hogy a gépek felső része kilövődött és eltalálta a közelében állókat.

Ezen nem túl szerencsés események ellenére is a Samsung hajlandósága a versenyben való maradásért töretlennek tűnik. Az egyik friss híradás szerint hamarosan megismerkedhetünk az új digitális asszisztensükkel, amely majd az új, S8-as készülékben fog debütálni. Konkrétumokat igazán még nem tudunk vele kapcsolatban, arról azonban már olvasni lehet, hogy több dolgot is integrálnának bele. Az új asszisztens bejelentését megelőzte egy vásárlás: a Samsung megvette a Viv Labs nevű céget, amelynek eddigi eredményeit is fel fogják használni. Egyébként a Viv-ben több olyan személyt is találhatunk, akik korábban az Apple által felvásárolt Sirit gondozták. A cikk szerint az asszisztens (melynek neve egyes értesülések szerint Bixby) megjelenése felgyorsíthatja annak folyamatát, hogy intelligens rendszerek az informatikai eszközök világát meghaladva bekerüljenek pl. a hűtőkbe is.


Források:

Index – Tech – A Facebook a LinkedIn babérjaira tör
World’s Largest Professional Network | LinkedIn
Index – Tech – A Facebook halottá nyilvánította Mark Zuckerberget
Index – Tech – Így kerültek pucér képeim a Facebook szerverére
Index – Tech – Mélyrepülésben a Windows 10
Sg.hu – A tableteknél javít a Microsoft
Sg.hu – Jogilag aggályos lehet a Windows 10 irodai alkalmazása
Index – Tech – 3D tervezéssel újít a Windows 10, és itt a Surface Studio
Origo – Techbázis – Fizet a Microsoft, ha a Macbookot Surface Bookra váltjuk
Index – Tech – Nagyot bukott a Note 7-botrány miatt a Samsung
Origo – Techbázis – Több millió veszélyes mosógépet hív vissza a Samsung
Index – Tech – Jön a Samsung saját digitális asszisztense
Viv : Radically simplifying the world by providing an intelligent interface to everything

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése