keresés

2016. november 14., hétfő

Windows Phone: A vég?

A Gartner statisztikái azt jelzik, hogy a mobilos Windowsnak vége van. Egy ideje már a legnagyobb fanatikusok is próbálják elfogadni a mobilos Windows végét, azonban a Gartner eladási statisztikái szerint ez a vég a Windows Phone számára. A szakértők a piaci szereplést látva úgy vélik, a fejlesztők számára végképp semmi értelme támogatni a mobilos Windowst. A Microsoft továbbá a Nokia márkanévről is lemondana, amit még 2014-ben vásárolt fel Bill Gates. Ennek ellenére kár lenne elfelejteni a Microsoftot és a Windows 10 Mobile-t a mobilpiacon. 


Verseny az Androiddal és az iOS-szal

A Microsoft France elnöke, Vahé Torossian egy interjúban elmondta, hogy Redmond kivonul a Windows Phone -os mobilokkal a fogyasztói piacról és ehelyett a vállalkozásokra koncentrál. Ennek a döntésnek az oka: reménytelennek látszik a küzdelem az Androiddal és az iOS-szal, emiatt a cég inkább vállalati megoldásokkal szeretne sikert aratni. Az okostelefonok eladásai globális szinten majd 4 százalékkal emelkedtek az idei év első negyedévében . A Windows Phone piaci részesedése eközben egy év alatt 2,5 százalékról 0,7 százalékra csökkent. Lehetséges, hogy néhány év múlva visszatérhet még a fogyasztói piacra, de csak abban az esetben, ha sikerül megtalálnia a nyerő stratégiát az Androiddal és az iOS-szal szemben. 

Surface Phone

Ettől függetlenül a redmondi cég nem adta fel és próbál olyasmit piacra dobni amivel talpon maradhat. Ez a Surface Phone nevű készülék. Nagyon komoly hardvereket kapott és kifejezetten Windows 10 támogatással érkezett. Így a Samsung Galaxy Note komoly ellenfélre számíthat. Jelenleg 3 különböző Surface Phone variánssal lehet számolni, de ezek majd csak 2017-ben érkeznek. Egy lenne az általános felhasználók számára, egy a "fanoknak", míg a harmadik a vállalkozásoknak nyújtana támogatást. A Microsoft főleg a nagyvállalatokat célozza be ezzel a készülékkel, és a fogyasztóknak is kiadnak egy készüléket, de változtak a terveik és mindent a vállalkozói piacra tesznek fel. Elvileg ha bezárja ezen kapuit a Microsoft, akkor a fennmaradó Microsoft Mobile beolvad a Surface csoportba, ezzel segítve a fejlesztést.


Jövő

A Windows 10 Mobile tovább él, és Microsoft frissítésekkel, továbbfejlesztésekkel kívánja támogatni a jelenlegi termékeket. A Lumia sorsa egyenlőre kétséges, de a pletykák szerint a Microsoft még az idén leáll a gyártásával. 2017-re készül a Surface Phone, amely nagy változást hozhat a Microsoft számára. Bár még nem biztos a siker, hiszen az operációs rendszerre elérhető alkalmazásbolt kínálata elmarad az Android és az iOS üzletétől, valamint az állandó problémák és plusz negatív információk sem tesznek jót a Microsoft hírnevének. Azonban ez a készülék 8 gigabájtnyi memóriát, 512 gigabájtos háttértárat és Snapdragon 830 processzort kaphat. Emellett kamera terén is kiemelkedő teljesítményt pletykálnak: 21 megapixeles lencséket. Tehát a 2017-ben megjelenő Surface Phone nagy meglepetést hozhat, azonban addig is kijelenthető: a mobilpiac kétszereplős maradt az Androiddal és az iOS-szal.

Források:
A Windows Phone halott (2016.05.24.)
Surface Phone (2016.04.25.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése