keresés

2016. november 9., szerda

Korunk nagy divatja: a Selfie

Pár éve lett nagy divat az önfotót selfie-nek nevezni. Az internetes közösségi oldalaknak köszönhetően terjedt el ez a kifejezés. Az emberek már a fotógráfia őskorában is készítettek magukról képeket. Viszont korántsem olyan okokból, mint manapság. Ma lépten-nyomon készítenek az emberek magukról fotókat, amiket aztán lelkesen felpakolnak az internetre, különböző fotómegosztó helyekre. Akár elmegyünk nyaralni, szórakozni, kirándulni, elengedhetetlen, hogy ne lőjünk magunkról pár vagy akár több tucat képet. Amiknek persze ki más lenne a főszereplőjük, mint mi magunk.

Mit is jelent a szelfi?

A "szelfi" az angol selfie szó fonatikusan leírt változata. A myself (magam) szóból ered. Olyan népszerű kifejezés lett, hogy 2013-ban a Brit Oxford szótár szerkesztőbizottsága megválasztotta az év szavának. Az első szelfit Robert Cornelius készítette 1839 őszén Philadelphiában. Újkeletű dolognak tarthatjuk a szelfit, ám már egy évszázaddal ezelőtt is szerették az emberek a tükör előtt fényképezni magukat. 1913-ban II. Miklós orosz cár legfiatalabb lánya, Anasztázia elkészítette első szelfijét.
Különböző változatai is vannak ennek a szónak. A welfie (workout selfie) azt jelenti, amikor valaki edzsés közben fényképezi magát, a drelfie (drunken selfie) amikor valaki részegen fotózkodik és a bookshelfie, akik a könyvespolcuk előtt szeretik fényképezni magukat.
A szelfizést megkönnyítő eszköz, a selfiebot. Ha egyedül vagyunk sokkal kényelmesebb ezzel elkészíteni egy képet és a távolságnak köszönhetően nem csak mi, hanem a mögöttünk lévő táj is látszódik.

Nem túl pozitív hatásai az emberiségre


Sokat lehetne arról filozofálni, hogy milyen káros hatásai vannak a szelfizésnek. Na persze, nem fizikai, hanem lelki szinten. Egyrészről, ha például nyaralunk és az időnk nagy részét azzal töltjük, hogy jó képeket csináljunk vagy csináltassunk magunkról, amiket aztán felpakolunk a netre (hadd lássák az ismerősök, hogy milyen jó dolgunk van), akkor lemaradunk a nyaralás valódi lényegéről, a kikapcsolódásról. Nem éljük meg a pillanatot, amit esetleg a tengerparton töltünk, nem szerzünk élményeket, az emlékeink csupán a képeken maradnak meg. Habár túlzásnak tűnhet, de vannak olyan emberek, akik még a tengerparta is kisminkelve, becsavart hajjal mennek, csak, hogy elkészüljön a tökéletes fotó.
Nem is beszélve azokról az önbizalomhiányos fiatalokról, akik gyakori rendszerességgel raknak fel magukról képeket a közösségi oldalakra, annak reményében, hogy a képeikkel sok lájkot, begyűjthetnek. Szelfizés a metrón, szelfizés a suliban, szelfizés a boltban, a buszmegállóban, ugyanaz a póz és a kamerabeállítás napról napra, valamiért mégsem unja meg a készítője. Nem is kevesen parodizálják ki ezt a jelenséget.

Fizetés szelfivel?!

A MasterCard bejelentette, hogy 12 európai országban, köztük Magyarországon is elérhető lesz a szelfivel és ujjlenyomattal való fizetés. Ezt a MasterCard Identity Check Mobile nevű alkalmazással érhetjük el. Egyszerűbb lesz az internetes vásárlás, hiszen nem szükséges jelszó a kártyabirtokos személyazonosságának ellenőrzéséhez. Elég annyi, ha az okostelefon ujjlenyomat szkennerét használjuk vagy egy szelfit készítünk magunkról. Várhatóan 2017-ben világszerte elérhető lesz ez az alkalmazás. Ez új lehetőséget is hozhat az e-kereskedők számára, hiszen a 'hagyományos' ellenőrző módszerek sokszor elijesztik a vásárlókat a hosszadalmas procedúra miatt.  


Források:

Szelfibottal koncolja fel magát az emberiség
Magyarországon is fizethetsz ujjlenyomattal és szelfivel
Szelfi jelentése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése