keresés

2016. november 29., kedd

A leghíresebb könyvtári park Kolumbiában: Spain Library

A "könyvtári park" (Library Park) kifejezést Kolumbiában használták többnyire először, mely olyan könyvtári épületeket jelent, amit nagy és zöld szabadtéri terület vesz körül, melyet a lakosság használhat. Ezeket a parkokat direkt a rosszabb környéknek számító periféria területeken hozták létre, ahol szükség van több kulturális és oktatási tér jelenlétére. E parkok közül a leghíresebb a Spain Library (térképen), mely a város szimbólumává is vált.

Miért pont Kolumbia?
A kolumbiai Madellín városa az 1980-as évek óta elég szegény és rossz környéknek számít és nagy a bűncselekmények, erőszakos esetek száma, főként az ott folyó drogkereskedelem miatt. A 20. század végén Latin-Amerika egyik legveszélyesebb helyének számított; 17 óra után nem is volt ajánlott az utcára kimenni. Habár ma már jobb a helyzet, a terület még mindig eléggé elhanyagolt és az életkörülmények is rosszak. Ennek javítása érdekében kezdtek el olyan projekteken dolgozni, melyek egyenlő gazdasági és társadalmi lehetőségeket biztosítani a lakosságnak, továbbá az oktatást, és a kulturális életet is felélénkítené. E tervek a Northeast Integral Urban Project keretében valósultak meg, s a parkok felépítése mellett az infrastruktúra javításának is nekiálltak.

A könyvtári parkok létrehozása
Elsősorban öt könyvtári park felállítását tervezték el (León de Greiff Library, San Javier Library, Belén Library, Spain Linbrary és a La Quintana Library), majd később még öt könyvtárat építettek fel, tehát 2005 és 2011 között tíz ilyen könyvtári park épült fel a városban. A világon elismert és híres építészek is dolgoztak rajtuk, például Ricardo La Rotta Caballero, Hiroshi Naito vagy magát a Spain Library-t tervező  Giancarlo Mazzanti.
A tervezés folyamán a helyi lakosság véleményét is kikérték mind a könyvekről, a vezetési rendszerről, építészeti stílusról stb. Mindegyik könyvtári parkra nemzeti versenyt hirdettek ki, s azok közül választották ki a legmegfelelőbbet. A helyeket direkt úgy választották, hogy a város legelhanyagoltabb és a társadalom peremére szorult közösségek által lakott területeken legyenek.

A leghíresebb Könyvtári Park
A Spain Library Spanyolországról van elnevezve, mert az ország pénzügyileg támogatta a projektet (Spanish Agency for International Development Cooperation). 2007. március 24-én avatták fel az épületet, melyre Spanyolország királya és királynője is ellátogatott (Juan Carlos I of Spain és Queen Sofía of Spain). Los Andes hegyoldalán fekszik a könyvtár, ahonnan gyönyörű a kilátás a városra. Az infrastruktúra fejlesztéseként kialakított felvonó (sikló) utolsó államosa viszi fel a látogatókat a könyvtárhoz. Átlagosan 1000-2000 ember használja naponta a könyvtári parkok belső tereit és szolgáltatásait. Természetesen a kinti parki részt jóval többen használják. Láthatjuk, hogy három különálló épületből áll a könyvtár, melyek alul érintkeznek egymással. A három épület különböző feladatokat lát el: mint könyvtár, gyakorló termek és előadóterem. Az alakjuk direkt a sziklákhoz hasonlóak, annak érdekében, hogy még inkább beleilleszkedjenek a természetbe.

A könyvtár legfontosabb céljai
A benti részt szerették volna úgy kialakítani, hogy a látogatók ki tudjanak lépni a kinti szegénység környezetéből és elvonatkoztatni a külvilágtól; az ablakok is emiatt lettek viszonylag kisméretűek. Továbbá bent sok természetes fény és meleg atmoszféra várja őket, illetve a kinti zaj kiszűrésével jobban lehet koncentrálni a tanulásra, fejlődésre. Ami talán a leglényegesebb e könyvtár kapcsán, hogy nagyon jelentős közösségi központként is funkcionál, otthont ad a helyi események és programok megtartására, illetve Madellín város egyfajta szimbóluma, ikonjaként tekintenek rá, melyre a város legtöbb részéből rá lehet látni. 

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése