keresés

2024. október 1., kedd

Az Amazon fejlődéstörténete - Mit kínál ma az Amazon?



Kép forrása

I. Amazon története 

Az amazon mai felhasználói közül sokan már nem is tudják, hogy a világhírű cég online könyvesboltként kezdte meg működését 1994-ben. Az ötlet megálmodója az Új-Mexikói származású Jeff Bezos mindössze 30 évesen hozta létre a céget. Az Amazon nevet 2 okból adta vállalkozásának, „A” betűvel kezdődő nevet szeretett volna választanai, hogy vállalata az "abc" sorrendes találati listák élén tűnjön fel. A cég végül az Amazon folyóról kapta a nevét, abban a reményben, hogy nagyméretűvé és változatossá foglya kinőni magát. Ez meg is valósult ugyanis az elsődleges termékkínálata kiszélesedett. Az új logóban szereplő nyíl pedig nem véletlenül mutat az „a” betűtől a „z” betűig, A-Z-ig terjedő változatos termékkínálatukat szimbolizálja.  

II. Amazon Termékei, szolgáltatásai

1998 végére szélesítette ki a megvásárolható termékek listáját zenei, audiovizuális és egyéb termékekkel. Bezos azóta is minden érdekeltségébe tartozó területen igen szorosan követi a trendeket, és alkalmazkodik is azokhoz.

III. Amazon originals

Amazon Kindle

Az Amazon Kindle e-könyv olvasó termékcsalád, az Amazon által tervezett olyan hálózati képességekkel ellátott eszköz, mely szoftverének segítségével e-könyvek és más digitális adatok megjelenítésére használható. A cég igazi áttörését is a Kindle hozta meg 2007-ben. 
Előnyös funkciója, hogy az éppen olvasott szövegből kijelölhetünk egy szót, majd a beépített szótár segítségével megtudhatjuk annak jelentését. Az olvasót két Oxford szótárral feltöltve szállítja az Amazon. Lelkes felhasználók angol-magyar, német-magyar és francia-magyar szótárakat fejlesztettek, ezeket ingyenesen közzétették.



Amazon Prime Video

Amazon.com, Inc. előfizetéses Video on Demand over-the-top streaming és kölcsönzési szolgáltatása, amelyet önálló szolgáltatásként vagy az Amazon Prime előfizetés részeként kínálnak.



Amazon Go és 
Amazon Fresh

Amazon saját felhasználói számára megalkotott, kasszás és hagyományos kassza valamint önkiszolgáló kassza nélküli üzletei. Belépéskor az amazon alkalmazásban a felhasználó számára egyedileg generált QR kódot kell beolvasni, távozáskor a megvásárolt termékek végösszege pedig levonásra kerül kártyánkról. 


Az Amazon Go egy kisbolt-lánc az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban nyíltak eddig üzleteik. Az első Amazon Go-t Seattle-ben nyitották, meg nagyjából 170 négyzetméteren. Kínálatukban megtalálható frissen főzött kávé, reggelinek és ebédnek valók, nassolni valók, helyi pékáruk. Továbbá lehetőség van csomagvisszaküldésre is. Mindezt anélkül, hogy sorba állna az ember. Ezt hívja az amazon “Just Walk Out” technológiának.

Ügyfél azonosítás legérdekesebb módja a biotermikus azonosítás, ami Amazon One ID létrehozása után alkalmazható az üzletben, ekkortól elegendő a tenyerünket az olvasó fölé helyezni, és már be is enged a kapu. 


Amazon Go tesztelése



Az Amazon Fresh pedig fizikai üzletként és online üzletként is üzemel. Az amazon go- nál nagyobb alapterületű és tágabb termékkínálatú "grocery store"-nak megfelelő üzlet lánc. Készételeket és háztartási termékeket is árusítanak. 2007-ben élelmiszerbolti kiszállítási szolgáltatásként működött, együttműködve egyes élelmiszerboltokkal. 2017 márciusában az Amazon bejelentette az Amazon Fresh Pickup béta verziójának elindítását. Ez az Amazon Prime előfizetők számára elérhető szolgáltatás volt. Olyan üzleteket nyitottak, ahova a felhasználók online rendelés után, a kiválasztott időpontban mentek el átvenni a megvásárolt élelmiszereket. Az üzletlánc az amazon go-hoz hasonlóan az USA-ban és az Egyesült Királyágban található meg. 


Amazon Fresh összehasonlítása egy egyszerű kisbolttal

+ egyéb termékek, furcsaságok, érdekességek
Olcsó tech termékek
Az amazon legtöbbször eladott termékei

"Hasznos" termékek 10$ alatt

Magyar tesztelők 1.
 


Magyar tesztelők 2.







 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése