keresés

2024. október 1., kedd

Mesterséges Intelligencia – Az alkotás ellensége?



    A mesterséges intelligencia – rövidebb megnevezésén MI – kutatása az 1950-es években kezdődött. A "mesterséges intelligencia" kifejezést először 1956-ban használta egy híres amerikai számítástechnikai tudós.
    Ma már számos területen alkalmazzák a mesterséges intelligenciát. Többek között az ügyfélszolgálatban, a pénzügyben és az alkotásban. Chatbotok és virtuális asszisztensek segítségével az MI javíthatja az ügyfélszolgálati élményt, gyorsabb és pontosabb válaszokat ad a felhasználói kérdésekre. A pénzügyben a pénzügyi piacok elemzésére, a kockázatkezelésre és a csalások felderítésére alkalmazzák. Lenyűgöző képeket, grafikákat és egyéb művészeti alkotásokat hozhatunk létre vele.

A mesterséges intelligencia átvette az emberek egyes teendőit. Ez egyszerre jelentheti azt, hogy káros – hiszen munkaterületek szűnhetnek meg miatta – és azt, hogy hasznos, ugyanis felszabadít minket bizonyos feladatok elvégése alól. 
Jogos a felvetés, hogy ez a nagy siker milyen hatással van az emberek kreativitására és az alkotókra?
Sok művész gondolja úgy, hogy az MI nem helyettesítheti, nem tudja helyettesíteni az alkotást és annak valódi értelmét. A továbbiakban ezt fogom kifejteni.

Betekintés a mesterséges intelligenciába

-

Hogyan és hol "alkotott" az MI?

Nem titok, hogy számos applikáció nyújt segítséget MI képek, rajzok avagy szövegek létrehozására. Az internet használatával pillanatok alatt alkothatunk egy macskás fotót, fogalmazást a tanóránkra vagy egy átalakított Leonardo da Vinci Mona Lisa festményt. Akik eddig nem tudtak szerkeszteni, festeni, azok számára most minimális energiabefektetéssel is eljuthatnak azok az alkotások amiket korábban szakemberektől vagy tanult művészektől kérhettünk. Ennek negatívumai lehetnek (és vannak is)... 

Nagyszerű példa a tavalyi verseny: 2023 áprilisában kiderült a Sony World Photography Award egyik győztes fotójáról, hogy képgenerátorral készült. Véleményem szerint a Mesteréges Intelligencia ezen a ponton káros, hiszen akik rengeteg tanulás útján elsajátították tudásukat, velük szemben ez verseny szérűtlen. Megszűnik az értéke az ember kifejezésmódjának, technikai tudásának. 

[Folyamatos frissítés alatt]


Felhasznált források:



inapló szemle: AI generálta képpel nyert fotóversenyt (internetszemle.blogspot.com)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése