keresés

2024. október 1., kedd

Neonomádok és homeworking

Az utóbbi pár évben életmódunk merőben új fordulatot vett: nagy tömegben jelentek meg a neonomádok és a homeworking igényével jelentkező munkavállalók, ami nemcsak az emberek munkához való viszonyát határozza meg, hanem a szociális kapcsolatokat is.

Kik azok a neonomádok?
A neonomádok olyan szakemberek, akik gyakran szabadúszóként dolgoznak kávézókból, az otthonuktól távol, akár a világ különböző részeiről is. Életmódjukből adódóan a munkahely nem kötődik egy adott helyhez, a munka és szórakozás határai könnyebben elmosódnak. Mivel a neonomádok állandó mozgásban vannak, komoly problémát jelenthet számukra a stabilitás hiánya, a munkahelyi kapcsolatok gyengülése. Ez az életforma a technológia fejlődésnek, a távoli munkavégzés lehetőségeinek és a globális gazdasági változásoknak köszönhető.

Home office iránti igény
Hazánkban az otthoni munkavégzés a világjárvány idején vált általánossá. A home office rengeteg előnnyel jár: csökkenti az ingázási időt, növeli a kényelmet, a rugalmasságot és a produktivitást. Hátránya ezzel szemben, hogy a munka és magánélet határai elmosódnak, a megfelelő időbeosztást megzavarhatja, a szociális interakciók hiánya miatt pedig elmagányosodásra ítéli az embert.

Jövő tendencái
A jövő munkavégzési trendjei a neonomád és homeworking köré épülnek. A cégek egyre inkább igyekeznek igazodni a munkavállalói elvárásokhoz, ugyanakkor az utóbbi 1 évben egyre több cég próbálja csökkenteni a home office-ban töltött napok számát.

Felhőalapú szoftverek, videokonferenciák 




https://forumviesmobiles.org/en/node/1755/printable/print

https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/mar/07/homeworking-job-takes-over-life-office-grind-remote-working

https://geekbot.com/blog/10-reasons-to-work-from-home-and-improve-productivity/?k_id=&adgroup_id=&campaign_name_ad=21020883051&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwu-63BhC9ARIsAMMTLXQnKFp6d_35WCNJ7rmTQbbU_rF2x1vIhi7idS1CQEyvNh9_QnLyqTIaAolOEALw_wcB

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1162908805000794

https://meetandworkshop.com/kik-a-freelancerek-startupperek-neonomadok/

https://meetandworkshop.com/kik-a-freelancerek-startupperek-neonomadok/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése