keresés

2014. november 24., hétfő

A különös szerződés – avagy miben is állapodott meg a SoundCloud és a Warner?

A SoundCloud és a Warner most novemberben szerződést kötöttek egymással, mely hatalmas lépés afelé, hogy a SoundCloud-ot a nagyobb kiadók is legitimnek tekintsék. A 2007-ben indított szolgáltatás ugyanis amellett, hogy eddig nem fizetett jogdíjakat senkinek, évről-évre csak veszteséget termelt.

A SoundCloudról tudni kell, hogy kezdetben az underground elektronikus zenékkel foglalkoztak, s repertoárjukban nem találhatóak meg a mai „friss slágerek” - célközönségük azonban nem is igényli ezeket. Mára azonban a fenti underground műfajoktól kezdve az extrém Death Metal-ig minden műfajból találunk fent előadókat. A Warner Music azonban a világ három legnagyobb kiadója közé tartozik, olyan előadókkal az istállójában, mint a Led Zeppelin, a Rush, Frank Sinatra, vagy a Bee Gees.

A szolgáltatás egyébként egy ideje fenntartja a kapcsolatot a másik két kiadóóriással is, a Sony Musiccal és a Universallal is. Velük a tárgyalások azonban megszakadtak, talán annak is köszönhetően, hogy a SoundCloud 2013-ban 29 millió dollárnyi veszteséget termelt, s a Business Week szerint „képtelen volt valódi üzletet csinálni a felhasználókból” (mintha ez ismerős lenne valahonnan...).
A megállapodásról csak a szokásos közleményeket közlik (innováció, zenész és hallgató közötti közvetlen kapcsolat stb.), ám pár dolog azért kiszivárgott.

Valószínűleg a Warnerhez és a Warner/Chappell kiadóhoz tartozó szerzők és előadók mostantól kapnak jogdíjat a SoundCloud-on megtalálható zenéik után – az újdonság az, hogy akkor is, ha az remixben, mashupban, vagy valamilyen DJ mix-ben található meg. Utóbbiak egyébként eredetileg jogsértő kiadványnak minősülnek, viszont a megállapodásnak köszönhetően ezek is maradhatnak a site-on. A Warner csatornáján lesznek reklámok – ez a lehetőség augusztus óta él egyébként, élnek is vele a független kiadók meg a zenészek. Ez megkerülhető lesz, ha előfizetünk majd a 2015-ben induló előfizetéses szolgáltatásra, ám emellett lehetőséget kapunk offline zenehallgatásra, s exkluzív tartalmakhoz férhetünk hozzá. A Warner valamennyi részesedést is vásárol a SoundCloudról – ez valahol 5% körül lehet.

Ami még valószínű, hogy más megállapodásokkal ellentétben, amikor a teljes repertoárt bekebelezte az invesztáló kiadó, itt ilyesmi nem történik meg. Úgyhogy továbbra is maguk a zenészek dönthetnek arról, hogy mit raknak fel az oldalra – s a SoundCloud emiatt működhet továbbra is nagyjából úgy, ahogy eddig működött.

Forrás: [1] [2] [3] [4] [5]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése