keresés

2014. november 1., szombat

IPhone 6 vs. Samsung Galaxy Alpha

A két rivális cég ugyanabban a hónapban dobta piacra az új, csúcskategóriás okostelefonjait. Az Apple szeptember 9-én mutatta be az iPhone 6-ot és 6 Plus-t, míg a Samsung szeptember 12-én a Galaxy Alpha-t. 

Kijelző és dizájn
Mindkét telefon fémkerettel rendelkezik, valamint a kijelzőjük is ugyanakkora (4,7"). A Samsung szupervékony hátlapja műanyagból van, az Apple-é viszont galvanizált. Az Alpha abszolút könnyed modell, a mindössze 6,7 milliméter vastag, illetve 115 gramm tömegű telefon karcsúbb és egyben könnyebb is az iPhone 6-nál. A kijelző felbontása az iPhone esetében 1334×750 pixel, míg a Samsungnál ez 720 x 1280 pixel, ehhez még hozzájárul a HD felbontás is. Mindkét készülékben megtalálható ujjlenyomatolvasó szenzor. 

iPhone 6 vs. Samsung Galaxy Alpa
Forrás

Kamera
A Samsung kamera terén jóval többet tud az iPhone 6-nál. Az Alpha hátlapi kamerája 12 megapixeles, 4K videofelvétel támogatásával és LED-es villanóval van ellátva. A videófelvevőjével akár Ultra HD felbontású anyagok is felvehetők. Az iPhone kamerája 8 megapixeles, és a Focus Pixel nevű technológia segítségével akár 43 megapixeles képek is készíthetők. Mindkét telefon rendelkezik arcfelismerő funkcióval. 

Android vs. iOS
Az Androidnak abban van előnye az Apple iOS-szel szemben, hogy személyre szabható, és emiatt rövidebb útvonalon tudunk eljutni a fontos információkig. Például, ha az Androidon egyszerűen kirakunk egy naptár-widgetet a főmenübe, így azonnal látjuk a heti teendőket, és egy gombnyomással tudunk új időpontot rögzíteni. Az iOS az értesítési területen tud naptárakat elhelyezni, tehát az információ ugyanúgy egy kattintásnyira van, mint ha a naptár app ikonjára nyomnánk.

Közös platform
Az Apple fő előnye a Samsunggal és bármilyen másik androidos mobillal szemben, az a hardver és a szoftver összehangoltsága, illetve az iPhone-iPad-Mac-Apple TV közötti gördülékeny együttműködés. Az iPhone-on be sem kell kapcsolni a wifi hotspot funkciót, ha iPaddel vagy Macbookkal akarunk rácsatlakozni a mobilnetre - ha mindegyiken ugyanazzal az iCloud azonosítóval vagyunk bejelentkezve, akkor a készülékről is aktiválni tudjuk a hotspotot. 

Felhő
Az Android gyárilag nem tud ilyen sok mindenben együttműködni más elterjedt operációs rendszerekkel. Ami közös a két platformban, az a felhő használata: az Android alapból a Google online tárhelyével van összekötve, az Apple eszközei az iClouddal. Ezeket használva minden eszközünkről elérjük ugyanazokat a fájlokat, nem kell azokat mindenhová átmásolni. Érdemes kihasználni az Apple felhőjét, mert a telefon beépített tárhelye fix méretű. Az iPhone 6-nak 16, 64 és 128 gigabájtos változata van. A Galaxy Alpha pedig 32 gigabájtos belső tárhellyel indul, elérhető 64 gigabájtos változatban is, viszont microSD támogatást nem kapott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése