keresés

2014. november 14., péntek

Vége az aranyéletnek

Már nem úszhatják meg az adózást!
Rengetek nagy technológiai cég élt azzal a lehetőséggel, hogy különböző technikákkal kicselezze az adók befizetését. Adóoptimalizálási praktikáik többek között a dupla ír és holland szendvics néven ismert eljárás. Az ír kormány, mostantól beszüntetné ezeket a kiskapukat.

Írország a paradicsom?
Az elmúlt években több multicég is nyitott Írország belvárosaiban központokat. Többek között a Google, az Apple, a Microsoft, a Facebook és a Twitter is. Ez a lépés, azét éri meg a cégeknek, mert az ír adózási törvény eléggé egyedi. A jogdíjjak kifizetését bárhol el lehet intézni, ha a cégnek van ír gócpontja. A Google ezt kihasználva takarította meg a pénzét Hollandiában, Írországban, Luxemburgban és Svájcban, mégis a New York Times egyik riportere szerint ennek vége.

"A multicégek agresszív adópolitikáját világszerte bírálják a kormányok, és több országban tönkretette a cégek hírnevét. Javaslom, hogy töröljük el a dupla ír lehetőségét azzal, hogy módosítjuk a tartózkodási szabályokat, hogy az Írországban bejegyzett cégekre vonatkozzon adófizetési kötelezettség"- nyilatkozta az ír pénzügyminiszter.


Még lehet mást találni?
A kiskapukat még nem zárták le, de 2020-ra teljesen meg akarják ezt a rendszert szüntetni, de mire ez bekövetkezik a cégeknek éppen elegendő idejük jut arra, hogy máshol keressék meg az "Ír szerencsét", és ismét kedvező adózást találjanak.

Forrás
Forrás 2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése