keresés

2014. november 11., kedd

A bitcoin története és használata II.

Elsőre, és másodjára, és talán még sokadjára is érthetetlen lehet az átlagfelhasználó számára, hogy pontosan mi is az a bitcoin, hogyan működik, egyáltalán mit lehet ezzel fizetni, hol lehet váltani.


Technikai háttér

A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, nem függ semmilyen banktól, kibocsájtótól. Peer-to-peer alapon működik, a hálózatban résztvevő számítógépek segítségével tárolják azokat az adatbázisokat, melyek a bitcoin tranzakciókat tartalmazzák.
A bitcoinokat úgynevezet "walletekben" vagyis magyarul pénztárcákban tárolják, mely egy pénztárcafájlt jelent a személy számítógépén vagy mobil eszközein, vagy tulajdonképpen bárhol. A tranzakcióhoz csupán a küldőnek csak a fogadó bitcoin címére van szüksége. A peer-to-peer hálózat miatt a hatóság sehogy sem képes követni a bitcoin útját, ezáltal a bankok sem irányíthatják a valutát és nem tudnak inflációt gerjeszteni.
A valóságban ezt úgy kell elképzelni, hogy mikor két ember között tranzakció jön létre, a tranzakció egy harmadik fél számítógépét felhasználva jön létre, aki a tranzakcióból csupán csak az átutalt bitcoin mennyiségét látja, azt, hogy kik között mozgott ez az összeg, azt nem. Habár ez nagyon ritka, de kiderül az, hogy ki a két tranzakció résztvevője: ha ez valamilyen módon napvilágra kerül, az illető összes tranzakciója visszakereshetővé válik. Az adatbázisokban tárolt adatokban csak a bitcoin cím kriptográfiai kulcspár publikus fele jelenik meg.

Forrás
CNN
WeUseCoins
Sunday Review- NYTimes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése