keresés

2014. november 18., kedd

Sütiért személyes adatok


Egy amerikai művész, Rista Puno érdekes kísérletnek vetette alá az amerikai járókelőket, személyes adataikért cserébe falatnyi édességeket kínált fel nekik. A kitöltőknek a kísérlet során az általános adataikon kívül (mint például a nevük, születési helyük és idejük) a következő adatokat kellett megadniuk magukról: jogosítványuk száma, anyjuk lánykori neve, lakcímük, a társadalombiztosítási azonosítójuk vagy a telefonszámuk. Az ösztönzés a következőképp zajlott: minél több adatot adtak meg, annál több pontot szereztek és annál különlegesebb süteményekre tehettek szert.


A felmérés megdöbbentő eredménnyel zárult! Annak ellenére, hogy Puno megmutatta a szerződési feltételeket, melyben az szerepelt, hogy bárhogyan felhasználhatja a begyűjtött adatokat, akár közzé is teheti őket, 380 ember adta át szemrebbenés nélkül adatait, 117 ember pedig még ujjlenyomatát is eladta egy kis édességért cserébe.


Megdöbbentő számomra, hogy a mai világban, amikor minden héten akad egy-egy nagyobb volumenű adatlopás, vannak még emberek, akik önként átadják személyes adataikat bárkinek.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése