keresés

2014. november 11., kedd

Digitálisan is elérhetők a Vatikáni kéziratok


Az 1451-ben V. Miklós által alapított Vatikáni Könyvtár 2013-ban elkezdte digitalizálási projektjét, melynek keretein belül az ott őrzött kéziratok állományát viszik fel számítógépre. A dokumentumok száma 80 ezer körül mozog, melyből egyenlőre 500-at digitalizáltak. Ez a program azért is fontos, mert a 18. században lehetett utoljára kölcsönözni műveket a könyvtárból, azóta viszont csak engedéllyel lehet ott kutatni, ráadásul egyszerre csak 200 ember tartózkodhat a könyvtárban.
A program megvalósítására jött létre a Digita Vaticana Onlus nonprofit szervezet, amely a Vatikáni Könyvtárral együttműködve dolgozik a projekten. Előreláthatóan több évbe telik, mire az összes kéziratot digitalizálják. 2014 tavaszán a japán NTT DATA Corporation 23 millió dolláros, négy éves szerződést kötött a folyamat felgyorsítására. Az eljárást a FITS (Flexible Image Transport System) segítségével valósítják meg, ezt használja a NASA is. A digitalizálásra alkalmas dokumentumokat kiválasztják, beszkennelik egy olyan géppel, mely nem tesz kárt a kéziratokban. Ezek után több helyre is lementik, majd a könyvtár honlapján elérhetővé teszik. A művekben a különböző oldalszámokra is rá lehet keresni. Ha valaki kiválasztotta az őt érdeklő anyagot, az egész kézirat kicsinyített oldalakban jelenik meg a  borítóval együtt, ez utóbbiak gyakran szintén egyedi, unikális jellegűek, komoly ritkaságértékkel bírnak.
 A Vatikáni Könyvtár az egyik legrégebbi bibliotéka a világon. A gyűjteményben a latin nyelvűek mellett számos  görög, arab, perzsa, kopt és zsidó kézirat is található.

Forrás
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése